35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
9.724,50%-0,42
3430002฿%2.71632
8 yıldır yanan kor: Soma faciası! “Tazminatlar ödensin”. 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin göçük altında kalarak hayatını kaybettiği Soma faciası olayı yaşanalı 8 yıl oldu.
Aradan 8 yıl geçmesine rağmen açılan maddi ve manevi tazminat davalarının hala sonuçlanmadığı ortaya çıktı.
Soma faciasından yakınlarını kaybeden ailelerden tazminatlarını hala alamayanlar var.
Soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ, hayatını kaybeden 301 madenci için Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü aleyhine 682 dava açıldığını ve yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısının 194 olduğunu açıkladı.
Ailelerin tazminat alamamasının tek nedeninin facianın yaşandığı Eynez ocağının ruhsat sahibi Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünün aleyhine açılan maddi ve manevi tazminat davalarını İstinafa ve Yargıtay’ götürerek süreci uzatmasıdır.
Biz Soma ve Kınık’ta yaşayan mağdur edilen on aileye ulaşmıştık.
Kınık-Elmadere köyünde ikamet eden Kilinç ailesini ziyaret ettik. Tahir Kilinç Soma maden faciasında oğlunu ve iki damadını kaybetmiş. Tazminat alamayan Tahir Kilinç kızları ve gelini ile yaşam mücadelesi veriyor. Yetim kalan 7 torununa hem dedelik hem de babalık yapmaya çalışıyor.
Maden faciasında babalarını kaybeden Berkay ve Eray Korkmaz kardeşler de henüz tazminat haklarını alamayanlardan Artan enflasyon karşısında tazminat alacakları her geçen gün değer kaybeden aileler, tazminat haklarının artık ödenmesini istiyor.
Soma’da ziyaret ettiğimiz Havva Şen, Soma maden faciasında eşini kaybetmiş. Kızıyla birlikte hayatını devam ettirmeye çalışan Havva Şen, uzun süren yargılama süreci nedeniyle tazminatını alamamış.
Daha ne kadar madenci ailesi yargılama süreci devam ettiği için tazminatını alamadığını Meclis’te soru önergesi verdim.
Önergemde iş kazasında hayatını kaybeden madencilerin aileleri tarafından TKİ aleyhine açılan dava sayısını, halen istinaf mahkemeleri ve Yargıtay aşamasında olan ve sonuçlanmayan dava ve yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayan ailelerin sayısını, TKİ’nin hayatını kaybeden 301 madenci ailesi için kaç kişiye ne kadar tazminat ödendiği ve bu davalar için ne kadar yargılama gideri, temyiz ve istinaf harcı ödendiğini sordum.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği cevaba göre;
Hayatını kaybeden 301 madenci Türkiye Kömür İşletmeleri için 682
Yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısı 194
Dava süreci biten ve icra yoluyla hak sahiplerine 309 milyon ödeme yapılmış.
Bu davalar için 42 milyon lira yargılama gideri ödemiş ve bunun 33 milyon lirasının Soma Kömürleri A.Ş.’nin teminatlarından kesildiği,
TKİ ve Soma Kömürleri A.Ş.’nin taraf olduğu davalar için 2,7 milyon lira teminat mektubu komisyon ücreti ödendiği belirtilmektedir.
Soma Davasında Bir Tek Tutuklu Kalmadı
Şirketin yöneticisi olan ve kazanın sorumlusu olarak hapis ceza alanlar bile işten atılan işçilerle birlikte tazminatlarını aldılar, hatta kat ve kat daha fazla tazminat aldılar. Kazanın sorumlularından bir kişi bile cezaevinde kalmadı, hepsi tahliye oldu.
Mahkemeler Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğünü sorumlu olduğuna karar vermişken ve yüzlerce madenci ailesine tazminatları ödenirken TKİ’nin hala temyiz ve itirazlarla yargılama sürecini uzatmaya çalışması hem kamu zararı oluşmakta hem de aileler mağdur edilmektedir.
Yerel mahkemeler tazminat kararlarını vermiş ve Yargıtay kararları onayarak bir içtihat oluşturmuştur.
TKİ’nin yönetim kurulu kararı bu tazminatları ödeyebileceğini bunun için Yargıtay sürecini beklemesine gerek olmadığını belirtmektedirler.
Fakat TKİ ısrarla yargılama sürecini uzatmaya çalışmaktadır. Bu durumda hem yargılama giderleri masrafları hem de ödeyeceği faiz ile devleti de zarara uğratmaktadır.
Kaldı ki ailelerin alacakları tazminatlar da bu yüksek enflasyon altonda günden güne erimektedir.
Kamuoyunda kazadan hemen sonra tüm ailelere tazminatların ödendiği zannediliyor. Fakat durum öyle değil aileler yıllar süren mahkemeler sonunda ancak tazminatları alabildiler. 194 kişi hala tazminatını alamamış.
Soma maden faciasından doğan tazminat alacakları ile istinaf ve Yargıtay kararları artık içtihat haline gelmiş durumda.
Kime ne kadar maddi ve manevi tazminat ödeneceği bilirkişi raporları ve ilk derece mahkemeleri kararları ile belli olmuştur. TKİ artık içtihat haline gelmiş kararlara itiraz etmekten feragat etmeli uzlaşarak tüm mağdur ailelere tazminatlarını ödemelidir
Gaziantep’teki kuzen cinayetinde şok ifade: Borç para vermedim husumet başladı!