35,4986$% 0.05
36,6477€% 0.15
3.059,79%0,23
4.992,00%-0,06
19.903,00%-0,08
9.727,98%0,12
฿%
“Dil, Kültür ve Medeniyet İlişkisi” konferansının ardından TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem ve Yeni Dünya Vakfı Başkanı Mahmut Göksu ile katılımcılara sertifikalarını takdim etti.
Konferansta yabancı kelimelerin yerine Türkçe kelimelerin kullanılmasının önemine değinen Ekrem Erdem, bir milletin dil ile var olduğunu, dili olmayan toplulukların millet kimliğinin kaybolma tehlikesi içinde olduğunu ifade etti.
Anlamsız kısaltmaların, cümle aralarına serpiştirilen yabancı kelimelerin, kısaltmalarla kuşdiline benzetilen sosyal medya dilinin, iletişim dili olarak her geçen gün kullanım alanını genişlettiğine dikkat çeken Erdem, dilimizin karşı karşıya kaldığı sorunları yalnız bir dil sorunu olarak görmemek gerektiğini belirtterek, “Burada asıl kaybolmakla karşı karşıya olan dilimiz değil, milli kimliğimizdir. Kendi dillini, kültürünü kaybederek başka bir milletin kültür dairesi içine giren milletler tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. Dil devletlerin varlık sebebidir. Toplumlar, millet olmayı ortak bir dile sahip olmakla elde eder; millî varlıklarını da kendi dilleri ile koruyabilirler. Tarihin çöplüğü, dilleriyle bağları zayıfladığı için sürüleşip sömürgeleşen ve bir süre sonra da kimliksizleşerek yok olup giden milletlerin ibretlik hikâyeleriyle doludur. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi; vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Dil savunması vatan savunmasıdır.” dedi.
Dünyada hâkim güç konumuna gelmenin dil ile mümkün olduğunu belirten Genel Başkan Ekrem Erdem, “Unutmayalım! Güçlü medeniyetler güçlü dillerle inşa edilebilir. Yüksek bir kültür seviyesine erişmek, yüksek seviyede bir kültür diline sahip olmaktan geçer.” dedi.
Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkçenin yabancı dillerinin baskısından kurtarılarak, bağımsız ve güçlü bir dil olarak varlığını sürdürmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Erdem, hayatımızın her alanını kuşatan bir “Millî Bir Kültür ve Dil Politikası”na ihtiyacımız olduğunu kaydetti.
‘Yüzyılın İyilik Hareketi’ Güneydoğu Anadolu’nun incisi Gaziantep’te