34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
9.549,89%1,94
3334331฿%-1.6999
İstanbul’daki ofisinizden Antalya’ya ışınlanabileceğiniz, meslektaşlarınızla Gazipaşa’nın masmavi sahilinde sohbet edebileceğiniz, Manavgat Çolaklı’da bir otel havuzunda meyve suyu içebileceğiniz 3D bir dünya hayal edin. Hepsi de kapınızın dışına bir adım bile atmadan yapılacak şeyler. İşte Metaverse dünyası. Peki Metaverse dönüşümü nasıl yapılır? Şirketler metaverse evrenine nasıl taşınır?
Bugün çok fazla toplantı planlandığı için baskı altında hissediyor musunuz? Öyleyse neden yükü omuzlarınızdan almak için AI özellikli dijital ikizinizi göndermiyorsunuz? Bu örnekler, 1992’de yazar Neal Stephenson tarafından gelecekteki bir sanal gerçeklik dünyasını tanımlamak için icat edilen bir terim olan “metaverse” tarafından vaat edilen gelecekteki çalışma vizyonuna bir bakış sunuyor. Kesin tanımlamaya meydan okurken, metaverse genellikle insanların sanal “avatarları” aracılığıyla etkileşime girebilecekleri, iş yapabilecekleri ve sosyal bağlantılar kurabilecekleri 3 boyutlu sanal dünyalar ağı olarak kabul edilir.” Bunu bugünün internetinin sanal gerçeklik versiyonu olarak düşünün.
Metaverse, birçok açıdan hala yeni ortaya çıkarken, teknoloji devleri ve Meta (daha önce Facebook), Microsoft, Epic Games, Roblox ve diğerleri gibi oyun devlerinin hepsi kendi sanal dünyalarını veya metaverlerini yaratmasıyla aniden büyük bir iş haline geldi. Metaverse, sanal gerçeklik platformları, oyun, makine öğrenimi, blok zinciri, 3 boyutlu grafikler, dijital para birimleri, sensörler ve (bazı durumlarda) VR özellikli kulaklıklar dahil olmak üzere çok çeşitli teknolojilerden oluşan geniş bir topluluğa dayanıyor.
Metaverse’e nasıl gidilir? Mevcut workplace metaverse çözümlerinin çoğu bilgisayar, fare ve klavye tuşlarından fazlasını gerektirmez, ancak tam 3 boyutlu surround deneyimi için genellikle VR özellikli bir kulaklık takmanız gerekir. Bununla birlikte, bilgisayar görüntülerinden holografik görüntüler oluşturan sanal görüntüleme pencerelerini kullanarak veya insanları ve görüntüleri etkinliklerde veya toplantılarda gerçek alana yansıtmak için özel olarak tasarlanmış holografik bölmeleri dağıtarak kulaklık ihtiyacını ortadan kaldıran bilgisayar tarafından oluşturulan holografide de hızlı ilerleme kaydediliyor) . Meta gibi şirketler, kullanıcıların 3 boyutlu sanal nesnelerle etkileşimde bulunmalarını ve hareket, doku ve basınç gibi duyumları deneyimlemelerini sağlayan dokunsal (dokunma) eldivenlere de öncülük ediyor.
Metaverse içinde arkadaş edinebilir, sanal evcil hayvanları yetiştirebilir, sanal moda ürünleri tasarlayabilir, sanal gayrimenkul satın alabilir, etkinliklere katılabilir, dijital sanat yaratabilir ve satabilir ve önyükleme yapmak için para kazanabilirsiniz. Ancak, yakın zamana kadar, ortaya çıkan meta evrenin iş dünyası üzerindeki etkileri çok az ilgi görmüştür.
Bu şimdi değişiyor. Pandeminin etkileri – özellikle fiziksel toplantılar ve seyahatler üzerindeki sınırlamalar – işletmeler tarafından daha özgün, uyumlu ve etkileşimli uzaktan ve karma iş deneyimleri arayışına yol açıyor. Meta dizeyi en az dört ana şekilde iş dünyasına yeniden şekillendirmek için ayarlanmış görünüyor: ekip işbirliği sürükleyici yeni formlar, yeni dijital, yapay zekanın ortaya çıkışı tamamen yeni işletmeler ve iş rolleri ile kutuları bir ekonominin meslektaşlarım; sanallaştırma ve gamified teknolojileri ile öğrenme hızlanma ve beceri edinimi; ve nihai yükselmesini sağladı.
Metaverse, sanal bir çalışma dünyasına yeni seviyelerde sosyal bağlantı, hareketlilik ve işbirliği getirmeyi vaat ediyor. Hindistan merkezli NextMeet, etkileşimli çalışma, işbirliği ve öğrenme çözümlerine odaklanan avatar tabanlı sürükleyici bir gerçeklik platformudur. Misyonu, uzak ve karma çalışmalardan kaynaklanabilecek izolasyonu ve işgücü kopukluğunu ortadan kaldırmaktır. Sanal işyeri çözümlerinin ardındaki ilhamı açıklayan Nextmeet’in Kurucu Direktörü Pushpak Kypuram ile röportaj yaptım: “Pandemiden uzaktan çalışmaya geçişle, çalışanları meşgul etmek birçok şirket için en büyük zorluk haline geldi. Görüntülü aramanın düz 2 boyutlu ortamında 20 kişiyi meşgul edemezsiniz; bazı insanlar kamerada görünmekten hoşlanmaz; gerçek hayat senaryosunu taklit etmiyorsunuz. Bu yüzden şirketler metaverse tabanlı platformlara yöneliyorlar.”
Nextmeet’in sürükleyici platformuyla çalışanların dijital avatarları sanal ofislere ve toplantı odalarına gerçek zamanlı olarak girip çıkabilir, sanal bir yardım masasına kadar yürüyebilir, daı’lerden canlı bir sunum yapabilir, bir ağ salonunda meslektaşlarınızla rahatlayabilir veya özelleştirilebilir bir avatar kullanarak bir konferans merkezinde veya sergide dolaşabilir. Katılımcılar sanal ortama masaüstü bilgisayarları veya mobil cihazları aracılığıyla erişir, avatarlarını seçer veya tasarlar ve ardından uzayda gezinmek için klavye düğmelerini kullanır: hareket etmek için ok tuşları, sandalyeye oturmak için çift tıklama vb. Kypuram, çalışanların işe alımına bir örnek veriyor: “10 yeni iş arkadaşınıza katılıyorsanız ve şirketi tanıtmaları için onlara bir PDF belgesi gösteriyorsanız veya veriyorsanız, 10 dakika sonra konsantrasyonlarını kaybedeceklerdir. Bunun yerine, şirketi keşfedebilecekleri 20 interaktif stantla 3 boyutlu bir salon veya galeri boyunca yürümelerini sağlıyoruz. Bir belgeyi okumak yerine sanal salonda yürümek istemelerini sağlıyorsunuz.”
Diğer metaverse şirketleri, görüntülü toplantı yorgunluğuna ve uzaktan çalışmanın sosyal kopukluğuna karşı koymaya yardımcı olan işyeri çözümlerine vurgu yapıyor. İNGİLTERE merkezli bir girişim olan PixelMax, kuruluşların ekip uyumunu, çalışan sağlığını ve işbirliğini geliştirmek için tasarlanmış sürükleyici işyerleri oluşturmasına yardımcı oluyor. Bilgisayarınıza web tabanlı bir sistem üzerinden girilen ve kulaklık gerektirmeyen sanal işyerleri aşağıdaki gibi özellikleri içerir:
Fiziksel alanınıza teslimat: Müşteriler, sanal ortamda paket yiyecek veya kitap ve diğer ürünleri sipariş etme ve bunları fiziksel konumunuza (örn. ev) teslim etme gibi özellikler ekleyebilir.
Canlı durum takibi: Tıpkı fiziksel işyerinde olduğu gibi, etrafta dolaşabilir ve ofis katının panoramik görüntüsünü alabilir, meslektaşlarınızın nerede olduğunu ve kimin özgür olduğunu görebilir, hızlı bir sohbet için uğrayabilirsiniz.
Pixelmax’ın kurucu ortağı Andy Sands’e göre nihai vizyon, farklı sanal işyerlerini birbirine bağlayabilmektir. Şu anda Manchester, İngiltere’de ortak olarak bulunan iç tasarımda önde gelen 40 üreticiden oluşan bir grup için sanal bir işyeri inşa ediyor. “Topluluk oluşturma, konuşmalar ve etkileşimlerle ilgili. İşçi avatarlarının bir üretim dünyası ile bir iç tasarım dünyası arasında hareket etmesini sağlamak ya da aynı şekilde bu avatarı alıp Roblox ve Fortnite’da bir konser izlemeye gitmek istiyoruz.”
Uzaktan çalışma stresli olabilir. Birleşik Krallık’taki Nuffield Health tarafından yapılan araştırmalar, Birleşik Krallık’taki uzak işçilerin neredeyse üçte birinin ev ve iş hayatını ayırmakta zorluk çektiğini ve dörtte birinden fazlasının iş günü sona erdiğinde kapanmanın zor olduğunu buldu. Sanal işyerleri, ev ve iş hayatı arasında daha iyi bir sınır oluşturabilir, her gün işyerine girme hissi yaratabilir ve işiniz bittiğinde iş arkadaşlarınıza veda edebilir ve veda edebilir. Sanal işyerinde avatarınız, durumunuzu bir toplantıda, öğle yemeği molasına giderken vb. Bilgisayara veya cep telefonuna zincirlenmiş hissetmeden iş arkadaşlarınızla bağlantıda kalmanızı kolaylaştıran bir iletişim aracı sağlar. geleneksel uzaktan çalışma durumlarında sık görülen bir stres kaynağı.
Daha iyi ekip çalışması ve iletişim kesinlikle sanal işyerinin kilit itici güçleri olacak, ama neden orada duruyorsunuz? Metaverse, ofis ve çalışma ortamını yeniden düşünmek, macera, kendiliğindenlik ve sürpriz unsurlarını tanıtmak için yeni olanaklar açar. Sanal bir ofis şehir merkezinde sıkıcı, tekdüze bir şirket ortamı olmak zorunda değildir: neden bir plaj yeri, okyanus gezisi veya hatta başka bir dünya olmasın? Bu vizyon, çalışanların ve kuruluşların “kendi ofislerini kurmalarını” sağlayan uluslararası bir sanal gerçeklik platformu olan Gather’a ilham veriyor.” Bu rüya ofisleri, Dünya gezegenine bakan “Uzay İstasyonu Ofisi” nden okyanus manzarası, bir Kaptan Kabini ve sosyalleşmek için bir Öngörü Salonu ile tamamlanan “Korsan Ofisi” ne kadar değişebilir. Daha az maceracı olanlar için sanal Çatı Partisi veya Zen Bahçelerinde buluşma gibi seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.
Metaverse’deki çalışma arkadaşlarımız gerçek dünyadaki meslektaşlarımızın avatarlarıyla sınırlı kalmayacak. Giderek artan bir şekilde, bir dizi dijital meslektaşımız son derece gerçekçi, AI destekli, insan benzeri botlar – bize katılacak. Bu AI ajanları danışman ve asistan olarak görev yapacak, metaverse’deki ağır işlerin çoğunu yapacak ve teorik olarak insan işçilerini daha üretken, katma değerli görevler için serbest bırakacak.
Aile Bakanlığı evde bakım yardımlarını hesaplara yatırdı!