35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
9.724,50%-0,42
3427328฿%-0.24183
Metaverse evreni herkesin dilinde ancak bu ne işe yarar? Metaverse evrenine neden ve nasıl girilir? Bugün Metaverse evrenine girmeyen yarın zarar eder mi? Bugün Metaverse evrenine giren yarın için kârlı bir yatırım yapmış olur mu? Metaverse nedir? Metaverse evreninde ne iş yapılır?
Facebook’un Meta olarak yeniden markalaştığını ve geleceğini yaklaşmakta olan “metaverse” üzerine odaklayacağını duyurmasının üzerinden yaklaşık 8 ay geçti . O zamandan beri, bu terimin ne anlama geldiği netleşmedi. Meta, bir VR sosyal platformu inşa ediyor, Roblox, kullanıcı tarafından oluşturulan video oyunlarını kolaylaştırıyor ve bazı şirketler, NFT’lerin bağlı olduğu bozuk oyun dünyalarından biraz daha fazlasını sunuyor .
Niş girişimcilerden teknoloji devlerine kadar savunucular, bu tutarlılık eksikliğinin meta veri deposunun hala inşa edilmekte olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini tanımlamak için çok yeni olduğunu savundu. Örneğin internet 1970’lerde vardı, ancak bunun sonunda neye benzeyeceğine dair her fikir doğru değildi.
Öte yandan, “metaverse” fikrini satmaya yönelik çok fazla pazarlama hype (ve para) var. Özellikle Facebook, Apple’ın reklam izlemeyi sınırlama hamlesinin şirketin kârını vurmasının ardından özellikle savunmasız bir yerde . Facebook’un herkesin bir dijital gardırobuna sahip olduğu bir gelecek vizyonunu, Facebook’un sanal giysiler satarak gerçekten para kazanmak istediği gerçeğinden ayırmak imkansız . Ancak Facebook, metaverse yutturmacadan finansal olarak faydalanan tek şirket değil .
“Meta veri deposu” teriminin ne kadar belirsiz ve karmaşık olabileceğine dair bir fikir edinmenize yardımcı olmak için işte bir alıştırma: Bir cümledeki “meta veri deposu” ifadesini zihinsel olarak “siberuzay” ile değiştirin. Zamanın yüzde doksanı, anlam önemli ölçüde değişmeyecek. Bunun nedeni, terimin gerçekten belirli bir teknoloji türünü değil, teknolojiyle nasıl etkileşime girdiğimizde geniş (ve genellikle spekülatif) bir değişimi ifade etmesidir. Ve bir zamanlar tarif ettiği belirli teknoloji sıradan hale gelse bile, terimin kendisinin de sonunda eskimiş hale gelmesi tamamen mümkündür.
Genel olarak konuşursak, şirketlerin “metaverse” hakkında konuşurken başvurdukları teknolojiler, sanal gerçekliği (oynamadığınız zamanlarda bile var olmaya devam eden kalıcı sanal dünyalarla karakterize edilen) ve dijital ve dijitalin özelliklerini birleştiren artırılmış gerçekliği içerebilir. fiziksel dünyalar. Ancak, bu alanlara yalnızca VR veya AR aracılığıyla erişilmesini gerektirmez. Fortnite’ın bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta telefonlar aracılığıyla erişilebilen yönleri gibi sanal dünyalar , kendilerinden “metaverse” olarak bahsetmeye başladılar.
Metaverse, kullanıcıların mal yaratabileceği, satın alabileceği ve satabileceği bir tür yeni dijital ekonomi tasavvur ediyor. Metaverse’in daha idealist görüşlerinde, birlikte çalışabilir, giysi veya araba gibi sanal öğeleri bir platformdan diğerine taşımanıza izin verir, ancak bu göründüğünden daha zordur. Bazı savunucular, NFT’ler gibi yeni teknolojilerin taşınabilir dijital varlıkları etkinleştirebileceğini iddia etse de, bu kesinlikle doğru değil ve bir video oyunundan veya sanal dünyadan diğerine öğeler getirmek, hiçbir şirketin çözemeyeceği son derece karmaşık bir iştir.
Tüm bunların ne anlama geldiğini ayrıştırmak zor çünkü yukarıdakilere benzer açıklamalar duyduğunuzda, anlaşılabilir bir yanıt, “Bir dakika, bu zaten yok mu?” Örneğin World of Warcraft , oyuncuların mal alıp satabileceği kalıcı bir sanal dünyadır. Fortnite , konserler ve Rick Sanchez’in MLK Jr hakkında bilgi edinebileceği bir sergi gibi sanal deneyimlere sahiptir . Bir Oculus kulaklığı takabilir ve kendi kişisel sanal evinizde olabilirsiniz . “Metaverse” gerçekten bu anlama mı geliyor? Sadece yeni tür video oyunları mı?
Evet ve hayır. Fortnite’ın “metaverse” olduğunu söylemek biraz Google’ın “internet” olduğunu söylemek gibi olur. Fortnite’ta sosyalleşmek, bir şeyler satın almak, öğrenmek ve oyun oynamak için büyük miktarda zaman harcasanız bile , bu, insanların ve şirketlerin “metaverse” derken ne anlama geldiğinin tamamını kapsadığı anlamına gelmez. Tıpkı fiziksel veri merkezlerinden güvenlik katmanlarına kadar internetin parçalarını oluşturan Google’ın tüm internet olmadığı gibi.
Microsoft ve Meta gibi teknoloji devleri , sanal dünyalarla etkileşimle ilgili teknoloji geliştirmeye çalışıyor, ancak sadece onlar değil. Nvidia, Unity, Roblox ve hatta Snap’in yanı sıra çeşitli küçük şirketler ve yeni başlayanlar dahil olmak üzere diğer birçok büyük şirket, fiziksel yaşamımızı daha yakından taklit eden daha iyi sanal dünyalar yaratmak için altyapıyı inşa ediyor.
Örneğin Epic, kısmen güçlü Unreal Engine 5 platformunu desteklemek için dijital varlıkların oluşturulmasına veya dağıtılmasına yardımcı olan bir dizi şirket satın aldı . Unreal bir video oyun platformu olsa da , film endüstrisinde de kullanılıyor ve herkesin sanal deneyimler yaratmasını kolaylaştırabilir. Dijital dünyalar inşa etme alanında somut ve heyecan verici gelişmeler var.
Araçlarda KASKO bedeli ayda 3 kez yeniden belirlenerek güncellenecek