34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
19.341,00%0,20
9.389,62%-0,33
3099494฿%-1.45985
Geçtiğimiz günlerde Manisa Muradiye Organize Sanayi Bölgesi yakınında bulunan Devlet Su İşlerine (DSİ) ait sulama kanalına siyanür ve sülfür içeren zehirli atık deşarj edildiği, bu atıklardan çıkan gazlardan bölgedeki bir fabrikada çalışan sekiz işçinin zehirlendiği haberleri ülke gündemini meşgul etmişti. Manisa’daki zehirli atık iddiası TBMM Gündeminde
Bu gün ise bölgede yaşayan vatandaşlardan DSİ’ nin söz konusu zehirli atıkların atıldığı sulama kanalında temizlik yaptığını duyduk
Atık ile kirlenmiş olan kanalın dibinde biriken zehirli olması kuvvetle muhtemel çamurlar DSİ araçları ile temizlenmiş.
Atık içeren çamurlar Manisa Şehzadeler ilçesi Turgut Özal mahallesinde bulunan geçmişte çöplük olarak kullanılan alana döküldüğünü belirledik.
CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ve Belediye Meclis Üyemiz ile birlikte, hem sulama kanalındaki temizlik çalışmalarını, hem de Manisa’nın eski çöp depolama sahasındaki çalışmaları yerinde gördük.
Söz konusu alan geçmişte eski bir çöp alanı ve Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından rehabilite edilmesi için özel şirkete devredilmiş bir alan.
Rehabilite edildiği söylenen bu alan bırakın zehirli atik dökmeyi, evsel atık dökülemez, moloz bile dökülemez. Eskiden vahşi çöp depolama alanı iken kullanıma kapatılmış ve rehabilitasyon için özel bir şirkete devredilmiş bir alan.
Sulama kan alından çıkarılan zehirli atıklarla kirletilmiş çamurlara sıradan çöp işlemi yapılamaz. Böyle gelişi güzel kapatılmış çöp sahalarına dökülemez.
Görüştüğüm uzmanlar, çamurların gerekli analizleri yapıldıktan ve atık içerisindeki zehirli maddelerin miktarı ve tehlikelilik oranları belirlendikten sonra düzenli çöp depolama alanında özel seçilmiş bir yerde uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Her ne kadar Manisa Valiliği açıklamasında ısrarla burası için “çöp döküm sahası” dese de, bu alan çöp döküm ve depolama alanı değildir. Manisa Büyükşehir Belediyesinin düzenli çöp depolama alanı Uzunburun’da bulunmaktadır.
Maalesef DSİ, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü eliyle yani kamu eliyle mevzuatta belirtilen atık bertaraf esaslara uygun olmayan şekilde atık dökümü yapıldığını gördük.
Temizlik adı altında, aslında kamu kurumlarının yeni bir çevre felaketine neden olacak bir uygulama içerisinde olduklarını üzülerek gördük.
Manisa’da yaşananların ardından Valiliğinin açıklamasının yeterli olmadığını belirtmek istiyorum.
Kanala sülfür ve siyanürlü atıkların döküldüğü iddialarının ardından ihbar üzerine diyerek (ki ihbarı yapan Manisa Milletvekili olarak bizzat benim) adım atılması geç kalınmış bir girişimdir.
Manisa hala çok ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıya.
Zehirli olması muhtemel bir atığın bertaraf edilmesi sürecinde kamu kurumlarının sergilemiş olduğu bu yanlışlıklar silsilesi bize atık yönetimi konusunda daha almamız gereken çok yol olduğunu bize gösteriyor.
Bu gün CHP olarak, ısrarla konuyu takip etmemiş olsak, sulama kanalından çıkarılan o atık çamurlar atılmaması gereken yere atılacak, üzeri Büyükşehir Belediyesi tarafından örtülecekti.
Valilik yaptığı açıklamada çevreye zarar verenler hesabını verecek diyor…
Peki çevreye zarar verenler, mevzuata aykırı hareket edenler, bizzat çevreyi ve mevzuatı koruması gereken kamu kurumları olursa kimi kime şikayet edeceğiz?
Konunun sonuna takipçisi olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
İzmir’de kaza: Rahmi Koç hayatını kaybetti!