34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
19.341,00%0,20
9.389,62%-0,33
3125417฿%0.42504
Roman dernekleri Aile bakanlığı ve Milletvekillerine ulaşıp, taleplerini ilettiklerini duyurdular. 11 Roman derneğinin duyurusunda “Yeni Roman Strateji Eylem Planının; Roman kadınlar, çocuklar, engelliler gibi farklı Roman gruplar için kapsayıcı, bütüncül ve insan hakları değerlerini benimsemiş bir anlayışa sahip olması gerektiğini belirtiyoruz.” ifadeleri yer aldı. Romanlar eşitlikçi Roman strateji belgesi ve eylem planı bekliyor!
Ekte yer alan önerileri
· Eski Hükümlüler Derneği
· Mersin Romanlar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği
· İstanbul Roman Hakları Federasyonu
· Gaziantep Davulcular ve Zurnacılar Dayanışma Dernegi
· Gaziantep Yöresel Halk Müzisyenleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği
· Trakya Sosyal Gelişim ve Gençlik Derneği
· Roman Hakları Derneği
· Romani Godi (Roman Hafıza Çalışmaları Derneği)
· ROMGEDER (Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği)
· Samsun Roman Hakları Derneği
· Sivil Düşler Derneği
olmak üzere 11 Roman Sivil Toplum Örgütü olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, farklı siyasi partilere ve milletvekillerine yüz yüze veya online olarak ilettik.
Romanlar uzun yıllardır temel haklarına erişimde ayrımcılığa maruz kalmakta; eğitim, sağlık, barınma ve istihdam alanlarında hak kayıpları ve sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunlara çözüm iddiası ile 2009 yılı Roman açılımı ve sonrasında Türkiye’de 2016 – 2021 yıllarını kapsayan Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesinin geliştirildiği bir dönem yaşanmıştır.
Ancak Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’nin süresi dolmuştur. Eylem planları tamamlanmış olmasına rağmen, bu süreçte faaliyetlerin kamuoyu ile paylaşıldığı, bağımsız izleme mekanizmasının geliştirildiği ve kamu bütçesinin ayrıldığı bir eylem planı gerçekleştirilmemiştir. Tamamlanan eylem planları sürecinde Romanların yaşadığı hak kayıplarında veya maruz kaldıkları ayrımcılıkta gözle görülür bir iyileşme yaşanamamıştır.
Kamuoyuna yansıyan ve sivil toplum örgütlerine aktarılan bilgiler ışığında Ağustos – Eylül 2022 tarihleri içerisinde Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ nın (2022-2025) yayınlanacağı bilinmektedir.
Roman sivil toplum örgütlerinin, Roman aktivistlerin, bu alanda hak temelli çalışan uzman ve akademisyenlerin eylem planına yönelik önerilerini ve tespitlerini ortaya koyabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği işbirliğinde 22 – 23 Temmuz 2022 tarihlerinde İzmir’de Roman Hakları Çalıştayı düzenlendi. Romanların ihtiyaçları ve deneyimleri çerçevesinde gerçekleştirilen çalıştayda, eşitliği sağlamak için ayrımcılıkla mücadeleye ve bütünlüklü bir insan hakları perspektifine sahip olmanın gerekliliği vurgulandı.
Bu kapsamda çalıştayda; Ankara, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Edirne, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, İzmit, İznik, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Tekirdağ ve Van illerinden Roman hakları alanında hak temelli alanda çalışan toplamda 80 katılımcı ile Romanların yaşadıkları ayrımcılık, temel haklara erişim, hak ihlalleri ve kamu politikalarına erişim gibi konular; çoklu ayrımcılık riski altında bulunan Romanların da (Kadın, engelli, çocuk, genç vb.) katılımı ile tartışıldı. Yeni dönem Roman Strateji Eylem Planına Yönelik sunulan tespit ve öneriler çerçevesinde çalıştayın sonunda “İnsan Haklarına Erişimde Romanlar için Eşitliği Sağlamak: Eşitlik İçin Eylem Planı” hazırlandı.
Roman Strateji Eylem Planına yönelik hazırlamış olduğumuz önerilerin dikkate alınmasını temel insan haklarına erişim için kalıcı çözüm ve eşitlik için eylem planları hazırlanmasını istediğimizi belirtiriz.
Yeni Roman Strateji Eylem Planının; Roman kadınlar, çocuklar, engelliler gibi farklı Roman gruplar için kapsayıcı, bütüncül ve insan hakları değerlerini benimsemiş bir anlayışa sahip olması gerektiğini belirtiyoruz.
Veriye dayalı, ölçülebilir hedeflere sahip, bütçelendirilmiş, kapsayıcı bir eylem planına yönelik önerilerimiz kamoyuyla ve ilgili tüm kurumlar ile paylaşıyoruz.
Eşitlikçi bir Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı talep ettiğimizi yineliyoruz.
Devlet Bahçeli’den Trabzon’daki rezalete sert tepki: Amaç kaos çıkarmak!