35,2251$% 0.18
36,7919€% 0.27
2.965,71%-0,40
4.814,00%-0,75
19.294,00%-0,71
10.034,27%0,86
3386778฿%0.03374
Hükümetin dar gelirlilerin icralık borçlarına yönelik düzenleme yapacağının basına sızdığı Haziran ayından itibaren borçlulara sürekli icra takibi yollayarak düzenleme öncesi pay kapma peşinde oldukları öne sürülen varlık yönetim şirketlerinin icra işlemleri 31 Ağustan’dan itibaren durdu. Akıllara Bakanlık mı devreye girdi, Varlık Yönetimi Şirketlerinin icra işlemleri durduruldu mu? sorusu geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Varlık Yönetim Şirketlerine olan 2 Bin liranın altındaki icralı borçların tamamının silineceğini ilan etti ancak bu şirketlere olan 2 bin lira üzerindeki borçlar ne olacak açıklama yapılmadı. Akıllardaki soru olan Varlık Yönetim Şirketlerine 2 Bin Lira üzeri borçlar ne olacak? sorusu yanıt bulmadı. Tüm bunlar yaşanırken Adalet Bakanlığından bir adım mı atıldı? sorusu da kafaları kurcalıyor.
3 Bakanlığın dar gelirlilerin icralık borçlarına düzenleme için adım atacağının basına sızmasının ardından, varlık yönetim şirketleri Haziran sonundan itirabaren icrada olan tüm borçlar için düğmeye bastı. Varlık Yönetim şirketleri icra işlemlerine hız verdi. Normal vatandaşın alacağı için bin dereden su getiren icra daireleri, ardı ardına varlık yönetim şirketlerinin icra işlemlerini yapmaya başladı. Bankalara SGK’ya yazılar, adreslere tebliğler, reddiyat makbuzları havada uçuştu. Ancak 31 Ağustos’tan bu yana borçluların icra dairelerindeki dosyalarında işlem yapılmamaya başlandı.
Tüm bunlar yaşanıp, hükümet düzenleme yapacağını açıklamışken, varlık yönetim şirketleri protföylerindeki alacaklar için icralık vatandaşları arayıp, telefonda korkutarak, borcun bir kısmının ödenerek kapatılması için onay almaya çalışıyor. Varlık Yönetim Şirketlerinden icralık borçlulara “öde” baskısı yapıyor. Varlık yönetim şirketleri vatandaşa ısrarla “onaylıyor musunuz, onaylıyor musunuz” diye soruyor. Yapılacak düzenlemede Haziran sonrası alınan onayların geçersiz sayılması gerekiyor. Örneğin 15 bin lira borcu olup, 20 Bin lira ödeyen vatandaştan yeni bir ödeme daha isteniyor. Zorla onay alınmaya çalışılıyor.
Uzmanlara göre yapılacak düzenleme öncesi vatandaş açıklamayla uyarılmalı. Hükümet yetkilileri üzerinde çalıştıkları düzenlemede 2 Bin lira üzeri borçlar için nasıl bir yol izleneceği, borcun anaparasını ödeyenler için nasıl bir düzenleme yapacağına dair ipucu vermeli.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tamamını silme ve şirketleri kapatma sözü verdi. Bu daha köklü bir çözüm. Zira Varlık yönetim şirketleri, vatandaşın 10 Bin liralık borcunu 400 liraya satın alıp, vatandaştan 35-40 Bin lira civarı para tahsil ediyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu aynı holdinglere ait. Kemal Kılıçdaroğlu iktidara gelirse, yani Millet ittifakı seçimi kazanırsa, bu borçların tamamı tutarına bakılmadan silinip şirketler de kapatılacak. Bankalar, kendisine ödeme güçlüğü çeken müşterilerine kolaylık sağlamak zorunda kalacak. Gerekirse kara listeye alınacak ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle bu mafya ve kan emici şirketler vatandaşın azıcık gelirini sömüremeyecek.
Brent Petrolün varili 91 Dolar seviyesine düştü! Mazota indirim gelecek mi?