34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
9.549,89%1,94
3383868฿%-0.68612
Moda, tarih boyunca insanların içinde yaşadığı kuşağın kesin bir göstergesi olmuştur. Bir fotoğrafa veya bir tabloya baktığımızda, sadece kıyafetlere bakarak hangi döneme ait olduğunu tahmin etmek kolaydır. Şimdi, metaverse ile yeni bir çağa girerken, moda bir kez daha çoğu endüstriden daha hızlı yetişiyor. Metaverse’te giyilebilir teknoloji ile canlandırma daha gerçekçi olacak!
Sanal modadan yararlanan yeni iş modelleri, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik sayesinde daha fazla şansa sahip olabilir. Model avatarları, çevrimiçi showroomlar aracılığıyla sezonluk koleksiyonları sergilemek için zaten kullanılan 360 derecelik görüntüleme sağlayan teknoloji sayesinde 3 boyutlu sanal podyumlarda yürüdü. Metaverse’in modasına adanmış bir defile zaten olmuştu.
Bu bahar Decentraland’da gerçekleşen Metaverse Moda Haftası sırasında, Etro, Dundas, Dolce & Gabbana ve Estée Lauder dahil olmak üzere çok çeşitli markalar ve kreatifler metaverse modasını ele aldıklarını sergilediler. Tüm etkinlik, NFT’ler olarak satılan araziler ve NFT’ler olarak satın alınan ve giyilen dijital moda üzerinde oluşturulan blok zinciri teknolojisine dayanıyordu; İnternetin geleceğinde çeşitli öğelerin nasıl alınacağı, satılacağı ve kullanılacağı hakkında bir fikir vermek. NFT’ler, moda endüstrisinde malların kimliğini doğrulamak veya bağımsız koleksiyon olarak hareket etmek için kullanılabilir. Ek olarak, özellikle varlıklı oyuncular ve çevrimiçi olarak geçen yıl boyunca ilgide bir artış oldu. 200. yıl dönümü için, Louis Vuitton , büyük ölçüde Beeple tarafından yaratılan, toplanabilir NFT’lere sahip bir video oyunu yayınladı.
Metaverse modası, son birkaç yıldır bir konsept olarak demleniyor . Londra merkezli moda tasarımcısı Scarlett Yang, 2020’de cama benzeyen, sıcaklığa ve hava durumuna göre dokusunu değiştiren ve suda bırakılırsa eriyen bir giysi yarattı. Yang projesini gerçekleştirmek için sanal gerçeklik ve 3D gibi teknolojileri deneyerek başladı. Yang’ın elbisesi de dijital formatta sunuldu ve izleyicileri elbisenin dört farklı görüntüsünü gözlemlemeye teşvik etti. Yang, Metaverse Fashionweek’e katılan tasarımcılar arasındaydı. Yang, sanal tasarım ve fiziksel üretim alanları arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapan yeni nesil tasarımcılar arasında yer alıyor.
The Fabricant, DressX ve Dematerialized gibi çağdaş moda evleri fiziksel giysiler üretmiyor. Çoğunlukla, dijital tasarıma doğru bu hızlı hareket şaşırtıcı değil. İnsanlar Covid-19 nedeniyle internette daha fazla zaman geçirmeye başladığından beri, Fortnite gibi çok oyunculu platformlarda oyuncuların yaptığı gibi kendilerini sanal olarak ifade etmek isteyenlerin sayısı arttı. Bu, dijital temsil veya avatarlar gibi metaverse ve popüler fikirlerin yolunu açtı. Bu gelişmeler modayı anlama biçimimizi değiştiriyor. Şimdi, sanal ve artırılmış gerçekliğin yardımıyla farklı 3B alemleri ve toplulukları arasında özgürce hareket etme fikri çok uzak bir fikir gibi görünmüyor.
NFT’lerin ve blok zincirinin artan popülaritesi ile pazarda şimdiden önemli bir değişim oldu. Morgan Stanley’e göre, metaverse oyun ve NFT’ler, 2030 yılına kadar yalnızca lüks mallar pazarının %10’unu oluşturabilir ve bu, 50 milyar Euro’luk bir satış potansiyelini ve sektörün kar marjında %25’lik bir artışı temsil edebilir. Bu ivmeyi kazanca dönüştürmek isteyen markalar, son iki yıldır metaverse platformları, NFT’ler ve sanal tasarımlar üzerinde denemeler yapıyor. Balenciaga Ekim ayında Fornite’ta boy gösterirken Diesel, Milano Moda Haftası’nda fiziksel kıyafetlerin yanı sıra NFT’leri de yayınlayacağını duyurdu. Ayrıca, Gucci ve Tommy Hilfiger gibi diğer lüks markalar, miraslarını yeni nesil teknolojiye taşımak için kendi sanal mağazalarını ve metaverse deneyimlerini yarattılar.
Öte yandan, metaverse teknolojileri daha kullanılabilir hale geldikçe, lüks olmayan perakendeciler de bunları kullanmak için yaratıcı yollar buluyor. Şu anda, sanal giysiler veya aksesuarlar satın almadan önce “denemek” için kullanabileceğiniz özelliklere sahip bir dizi alışveriş uygulaması bulunmaktadır. Bu AR ve VR uzantıları, kıyafet alışverişi yapma şeklimizi değiştiriyor ve gelecekte, Dematerialized gibi yalnızca dijital tasarımcılar tarafından fiziksel olarak üretilemeyecek ilginç sanal tasarımları denemek için kullanılabilecekler. Ayrıca avatarlarımızla günlük hayatımızda aynı kıyafetlere sahip olabiliriz; dijital benliğimizden fiziksel olana kusursuz bir geçiş yaratmak. Dematerialized ve blockchain platformu Lukso’nun kurucu ortağı Marjorie Hernandez, önümüzdeki yıllarda fiziksel giysilerin NFT olarak doğrulanabileceğini ve dijital bir ikize sahip olabileceğini savunuyor.
Metaverse modası hakkında bir başka ilginç fikir, endüstrinin başına bela olan verimsiz ve sömürücü üretim teknikleri gibi sorunları nasıl çözebileceğidir. Kendini ifade etmede muhtemelen sürdürülebilir bir varyasyon, dijitalleştirilmiş moda ile sağlanır. Çevrimiçi moda güncellemeleri, savurgan ve sömürücü hızlı moda üretimini desteklemeye devam etme ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Bu sayede kullanıcılar, her yeni trend ortaya çıktığında yeni giysiler almak zorunda kalmadan stillerini ifade edebilirler. Tüm bu yeni olanaklar, metaverse modasını yalnızca üreticiler için değil, tüketiciler için de heyecan verici yeni bir sınır haline getiriyor.
Öte yandan, giyim ürünlerinin ötesinde, markaların metaverse platformları aracılığıyla oyun endüstrisine girmeleri, tüketici deneyimleri için heyecan verici olanaklar olduğu anlamına geliyor. Moda yarışmacıları, özellikle oyunlar ve diğer sanal dünyalarla etkileşim kurma ve topluluklar oluşturma cazibesi göz önüne alındığında, her yıl dünya çapında üç milyardan fazla oyuncuyu çeken 176 milyar dolarlık oyun endüstrisine bakıyor. Gucci ve Balenciaga gibi şirketler, markalarını meta evrenle tanıştırmak için şimdiden devasa canlı etkinliklere, oyunlaştırılmış alışveriş deneyimlerine ve dijital kreasyonlarını yayınlamak için NFT hediyelerine ev sahipliği yapmaya başladı.
Metaverse nasıl gayrimenkulun yeni sınırı haline geldi