35,4645$% -0.06
36,5453€% -0.15
3.071,04%0,59
5.004,00%0,46
19.954,00%0,45
9.739,72%0,25
3534279฿%2.88108
Emeklilik yaşı şartlarını yerine getirenlerin emeklilik hakları devam etmektedir. Kanun kapsamına girenler emekli olabilmek için “emekli maaşı” uğruna mevcut iş yerlerini terk edecekler. Dikkat: Dikkat, kod 8! EYT’liler kıdem tazminatında kod 8’e mutlaka dikkat etmeli… EYT’linin kıdem tazminatı alma rehberi uzmanı anlattı!
Sosyal güvenlik uzmanları, EYT kapsamında emekli olanların işten çıkarılmalarının kanun 8’e göre yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söylüyor. İşveren tarafından işten çıkarıldıktan sonra EYT çalışanları e-devlet üzerinden kolayca emeklilik başvurusunda bulunabilirler.
Emekli Aylıkları Kanunu’na göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı kazançlı faaliyete başlayan ve geçen hafta başlayan yaşlılık aylığı şartlarını yerine getirenler emekli aylığı başvurularını sürdürecek.
Kanunun gereklerini yerine getirenler, sigorta şubesi 4/A (SSK), öncelikle mevcut işlerinde “emekli maaşı” ndan işten çıkarılma başvurusunda bulunacaklardır.
İşveren tarafından işten çıkarıldıktan sonra EYT çalışanları e-devlet üzerinden kolayca emeklilik başvurusunda bulunabilirler.
Son olarak başvurular dosya üzerinde incelenerek emekli maaşının bağlanıp bağlanmamasına karar verilir.
Şartları yerine getiren ve emekli maaşı almaya hak kazananlar en kısa sürede emekli maaşlarına bağlanacaktır.
İşverenler, EYT kapsamındaki kişilerin işten çıkarılmaları için olağan emeklilik prosedürlerini takip edeceklerdir. Bu bağlamda, işten çıkarılma için kod 8 kullanılır.
Sosyal güvenlik uzmanları, EYT kapsamında emekli olan çalışanları işten çıkarılmalarının Kanun 8’e göre yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. Aksi takdirde kıdem tazminatınız yanabilir.
İşveren emekliye hak ettiği kıdem tazminatını öder. Eyt’lerin uzlaştırılması için kredi garanti Fonu tarafından desteklenirler.Öte yandan EYT kapsamında emekli olanlar 5 gün içinde aynı iş yerinde çalıştıkları takdirde yüzde 30 sosyal güvenlik katkı payından yararlanabiliyor.
1936 yılında kabul edilen İş Kanunu ile Türkiye’de ilk kez uygulanan kıdem tazminatı, bir işyerinde en az 1 yıldır çalışan bir işçinin işten ayrılırken belirli koşullar ortaya çıkarsa aldığı götürü tutarı ifade eder.
Kıdem tazminatı hesaplanırken işten ayrılırken çekilen işçinin son brüt ücreti esas alınır. Çalışan, işte geçirilen her yıl için yalnızca damga vergisinin kesildiği aylık brüt maaş (30 gün) alır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: “İlk maaşlar Nisan ayında ödenecek. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başvuruları takip eden ilk ayın başında maaşlar ödenir.”
Cumhuriyet gazetesi yazarı Nergis Şimşek konuyla ilgili köşesinde şu açıklamalarda bulundu:
“Sigortalının emeklilik hakkı ve emekli maaşı hesaplama şartları farklı konulardır. Kanun yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarını düzenlemekte olup, EYT yönetmeliği ile aylık hesaplama sistemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu nedenle EYT kapsamında emekli olanların emekli maaşları, daha önce emekli olan sigortalılarla aynı şekilde hesaplanmaktadır. EYT kapsamında Mart/2023’te emekli olmanız halinde emekli oluncaya kadar prim günleriniz ve prim geliriniz aylık hesapta dikkate alınacaktır. Eylül / 2023’te emekli olursanız bu sefer Eylül ayına kadar 6 ay daha çalışacaksınız ve ödeme günleriniz biraz daha yüksek olacak ve bu da ayı olumlu etkileyecek. Aylık hesaplama sistemi aynıdır.”
Toplu iş sözleşmesi… Kamu Çevre protokolü ile işçi ne kadar zam alacak? Kamu işçisi zammı belli oluyor!