34,4624$% 0.06
36,3490€% 0.13
2.868,78%1,13
4.899,00%1,43
19.597,00%1,42
9.389,62%-0,33
3125039฿%0.31234
1905 yılında kurulan ve dünya genelindeki hizmet kulüplerinin ilk örneği olan Rotary’nin kısaca tanımını yapmak gerekirse: Rotary Kulübe kimler üye olur?
Orbit – Rotary, küresel bir hizmet kuruluşu olup barışın ve iyi niyetin dünya çapında tesis edilmesine yardımcı olmayı ve tüm mesleklerde yüksek ahlak standartlarının teşvik edilmesini amaçlar.
Rotary’nin hizmet felsefesi “kendinden önce hizmet” olarak ifade edilir. Bu düşünce tüm Rotary üyelerinin ortak tavsiyesi olup insanları, ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirir.
Rotary kulüplerinin üye profili, bulundukları bölge ve ülkede temsil edilen iş ve mesleklerin bir yansımasıdır. Her kulüp üyesi, farklı bir mesleği temsil eder. Bu yapılanmanın amacı, çözümlere dair farklı düşüncelerin toplumun her kesimini kapsamasını ve hizmetin toplumun tüm katmanlarına ulaşmasını sağlamaktır.
Rotary’nin temeline dayanan dört temel prensip şunlardır:
Kısacası, Rotary dünya genelinde hizmet, dostluk ve meslek ahlakının teşvik edildiği bir örgütlenmedir.
Rotary’nin amacının tarihsel gelişimi ve sembollerine ilişkin bilgileri aşağıda bulabilirsiniz: Rotary’nin amacı, “hizmet ideali” üzerine odaklanmaktadır. Bu ideal, insanların başkalarına karşı düşünceli ve yardıma hazır davranması anlamına gelir. Rotary, başkalarına hizmet etmeyi ve toplumun yararını gözetmeyi amaçlar.
Rotary’nin sloganı ise “kendinden önce hizmet” olarak bilinir. İngilizce olarak “service above self” ifadesi kullanılan bu deyiş, Rotary’nin en önemli sloganıdır. Tarihsel olarak benzer deyişler de kullanılmıştır, ancak 1950’de Detroit Rotary Konvansiyonunda bu sözler birleştirilerek “kendinden önce hizmet” sloganı olarak kabul edilmiştir.
Rotary’nin amblemi, ilk olarak 1905 yılında Montague Bear adlı Chicago’lu bir oyma ustası ve Rotary üyesi tarafından çizilmiştir. Bu amblem, bir araba veya tren vagonu tekerleğini temsil etmektedir. Tekerlek, dönüşümü ve ilerlemeyi sembolize ederken, aynı zamanda o dönemlerde teknolojik ilerlemeyi de işaret etmektedir. 1922’de ise tüm Rotary üyeleri tarafından kullanılacak bir amblem ortaya konulmuştur. Bu amblemde altı kolu ve 24 dişi olan bir dişli çark yer almaktadır.
Rotary’nin bayrağı ise beyaz zemin üzerinde sarı ve mavi renklerle çizilmiş Rotary çarkından oluşur. Bayrağın etrafında bazen sarı bir şerit veya sarı renkte sırma bulunabilir. Ayrıca her Rotary kulübünün kendi bayrağı da bulunur. Rotary bayrağı her toplantı yerinde kullanılırken, anı bayrağı ise kulüp ziyaretlerinde konuklara hediye olarak verilmek üzere kullanılmaktadır.
Rotary kulüp nedir? Rotary kulüp Yahudi mi?