Aile dizisi ve narsisizm… Aile dizisi Narsisistik kişilik bozukluğu
Narsisizm, bir kişinin etrafındakilerin ihtiyaçlarını görmezden gelmesine neden olacak derecede aşırı kişisel katılımdır. Aile dizisi ve narsisizm... Aile dizisi Narsisistik kişilik bozukluğu
Herkes ara sıra narsisistik davranışlar gösterebilir
Herkes ara sıra narsisistik davranışlar gösterebilirken, gerçek narsistler genellikle başkalarına veya duygularına saygısızlık eder. Davranışlarının diğer insanlar üzerindeki etkisini de anlamıyorlar.
her narsistin Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) yoktur
Narsisizmin bir özellik olduğuna dikkat etmek önemlidir, ancak daha büyük bir kişilik bozukluğunun parçası da olabilir. Narsisizm bir spektrum olduğu için her narsistin Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) yoktur. Spektrumun en üst ucunda olan insanlar NPD olarak sınıflandırılanlardır, ancak yine de narsisistik özelliklere sahip diğerleri narsisistik spektrumun alt ucuna düşebilir.
Narsisizm belirtileri gösteren insanlar
Narsisizm belirtileri gösteren insanlar genellikle çok çekici ve karizmatik olabilirler. Özellikle ilişkilerde genellikle hemen olumsuz davranışlar göstermezler. Narsisizm gösteren insanlar genellikle kendilerini egolarıyla beslenen insanlarla çevrelemeyi severler. Bu ilişkiler yüzeysel olsa bile kendileri hakkındaki fikirlerini pekiştirmek için ilişkiler kurarlar.
Narsisizm Türleri
Narsisistik davranışın altına girebileceği iki farklı narsisizm türü vardır. İki türün ortak özellikleri olabilir, ancak farklı çocukluk deneyimlerinden gelebilir. Bu iki tür, insanların ilişkilerde farklı davranış biçimlerini de belirler.
Görkemli Narsisizm
Bu davranışa sahip kişilere büyük olasılıkla çocukluk döneminde diğerlerinden üstün veya üstünmüş gibi davranıldı. Bu beklentiler yetişkin olduklarında onları takip edebilir. Övünme ve seçkinci olma eğilimindedirler.
Görkemli narsisizmi olanlar saldırgandır, baskındır ve önemlerini abartır. Çok özgüvenlidirler ve hassas değildirler.
Savunmasız Narsisizm
Bu davranış genellikle çocuklukta ihmal veya istismarın sonucudur. Bu davranışa sahip insanlar çok daha hassastır. Narsisistik davranış, onları yetersizlik duygularına karşı korumaya yardımcı olur. Başkalarına karşı aşağılık ve üstün hissetmek arasında gidip gelseler de, başkaları onlara özelmiş gibi davranmadıklarında kendilerini kırgın veya endişeli hissederler.
Narsisizm belirtileri
Narsisizm hala araştırılmakta ve araştırılmaktadır, çünkü birçok narsist ve npd'si olan kişiler tedavi aramamaktadır. Bununla birlikte, narsisistik davranışı olan kişilerin tespit edebileceğiniz bazı ortak özellikleri vardır.
Hak Duygusu
Narsisizmi olan kişilerin ortak bir işareti, diğerlerinden üstün oldukları ve özel muameleyi hak ettikleri inancıdır. Başkalarının isteklerine itaat etmeleri gerektiğine ve kuralların onlar için geçerli olmadığına inanırlar.
Manipülatif Davranış
Narsisizmin bir diğer yaygın özelliği manipülatif veya kontrol edici davranıştır. Bir narsist ilk başta sizi memnun etmeye ve etkilemeye çalışacaktır, ancak sonunda kendi ihtiyaçları her zaman önce gelecektir.
Diğer insanlarla ilişki kurarken, narsistler kontrolü sürdürmek için insanları belirli bir mesafede tutmaya çalışacaklardır. Hatta kendileri için bir şeyler kazanmak için başkalarını sömürebilirler.
Hayranlık ihtiyacı
Bir narsistin en yaygın belirtilerinden biri, sürekli övgü veya hayranlık ihtiyacıdır. Bu davranışa sahip kişilerin başkalarından onay hissetmeleri ve genellikle tanınmak için başarılarıyla övünmeleri veya abartmaları gerekir. Ayrıca egolarını artırmak için takdir edilmeyi de severler.
Empati eksikliği
Empati eksikliği, narsisizmin başka bir işaretidir. Bu, narsistin diğer insanların ihtiyaçları, istekleri veya duygularıyla empati kurmak istemediği veya empati kuramadığı anlamına gelir. Bu aynı zamanda kendi davranışlarının sorumluluğunu almalarını zorlaştırır.
Kibir
Narsisistik davranışları olan insanlar kendilerini zaten diğerlerinden üstün görüyorlar, bu nedenle hak ettiklerini düşündükleri muameleyi görmediklerinde kaba veya küfürlü olabilirler. Kendilerini üstün görürken, aşağı gördüklerine karşı kabaca konuşabilir veya kaba davranabilirler.
Narsisizmle Başa Çıkmak
Narsisizm veya NPD düzeyi yüksek olanlar, davranışlarını doğru tedavi ile nasıl tanıyacaklarını öğrenebilirler. Bu, onların ve etraflarındakilerin yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tarihsel olarak narsistler, sahip oldukları imaja uymadıkları için yardım istemezler. Profesyonel yardım aramalarına yardımcı olmak için sevdikleri birinin cesaretlendirilmesine ihtiyaçları olabilir.
Bir narsistle ilişki içinde olduğunuzu fark ederseniz
Bir narsistle ilişki içinde olduğunuzu fark ederseniz, ilişkideki dinamiği değiştirebilir ve eşinize size ve ilişkinize bakış açısını değiştirmesi için meydan okuyabilirsiniz. Narsisistik davranışın bazı etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak için eşinizin size bakış şeklini değiştirmek mümkündür.
Kendinizde narsisizm olduğunu fark ederseniz
Kendinizde narsisizm olduğunu fark ederseniz, benlik saygınızı öz şefkat olarak değiştirmeye başlayabilirsiniz. Bu, kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak yerine kendinize nezaketle davranmak anlamına gelir. Kendinizi başkalarına göre değerlendirmeye çalışmayı bırakabilirsiniz, bu da övgü ve tanınma ihtiyacınızı azaltabilir.
Narsisizmle Başa Çıkmak
Yüksek düzeyde narsisizm veya NPD'ye sahip olanlar, davranışlarını doğru tedavi ile nasıl tanıyacaklarını öğrenebilirler. Bu, onların ve çevrelerindekilerin yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tarihsel olarak, narsistler kendileriyle ilgili sahip oldukları imaja uymadığı için yardım aramazlar. Profesyonel yardım aramalarına yardımcı olması için sevdikleri birinin cesaretlendirmesine ihtiyaç duyabilirler.
Narsisistik davranışın bazı etkilerini hafifletme
Bir narsistle ilişki içinde olduğunuzu fark ederseniz, ilişkideki dinamiğinizi değiştirebilir ve partnerinizin size ve ilişkinize bakış açısını değiştirmesine meydan okuyabilirsiniz. Narsisistik davranışın bazı etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak için partnerinizin size bakışını değiştirmek mümkündür.
benlik saygınızı öz-şefkat olarak değiştirmeye başlayabilirsiniz
Kendinizde narsisizm olduğunu fark ederseniz, benlik saygınızı öz-şefkat olarak değiştirmeye başlayabilirsiniz . Bu, kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak yerine kendinize nezaketle davranmak anlamına gelir. Kendinizi başkalarına göre değerlendirmeye çalışmaktan vazgeçebilirsiniz, bu da övgü ve tanınma ihtiyacınızı azaltabilir.