Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye nin yüzde kaç elektriğini karşılayacak

Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) "nükleer santral" statüsünü alıyor. Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye nin yüzde kaç elektriğini karşılayacak

Türkiye'nin enerji bağımsızlığı

Orbit - Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri olan ilk nükleer santral, Akkuyu NGS sahasında ilk taze nükleer yakıtın teslimi kapsamında törenle gerçekleştirilecek. Türkiye'nin enerji bağımsızlığına büyük katkı sağlayacak projenin son aşaması görselleştirildi. İlk ünitenin devreye alınması için geri sayımın başladığı projede, 27 Nisan'da taze nükleer yakıtın gelmesiyle santralin "nükleer tesis" statüsüne kavuşması ve projenin bir diğer kritik aşamasının tamamlanması bekleniyor.

Diğer 3 ünite ise bir yıllık aralıklarla devreye alınacak

Yakıtın teslim edilmesinden sonraki ön testler ve hazırlıklardan sonra ilk ünitenin devreye alınması planlanmaktadır. Diğer 3 ünite ise bir yıllık aralıklarla devreye alınacak.

Yakıt çubukları 1,5 yıl elektrik üretmek için kullanılır

Türkiye'ye getirilecek akaryakıt çubukları, Akkuyu Ngs'nin devreye alınmasıyla 1,5 yıl boyunca enerji üretiminde kullanılacak. Hizmet ömrünü tamamlamış olan nükleer yakıt çubukları önce reaktör alanında hazırlanan bir havzada soğutulur. Bundan sonra özel bir yerde tutulur. Yakıt çubuklarının kullanımı sırasında kömürden gelen enerjiye eşdeğer ısıdan karbondioksit salınımı olmadan 124 bin 500 vagon üretiliyor.

Akkuyu'da NGS'NİN inşaatına 2018 yılında başlandı

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan hükümetlerarası anlaşma kapsamında, 3 Nisan 2018 tarihinde Mersin'in Gülnar bölgesindeki Büyükeli bölgesinde inşaatı devam eden Akkuyu Ngs'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Akkuyu'nun da katıldığı ilk biriminin temeli atıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yoluyla. Böylece, ilk birimin inşası için kapsamlı inşaat çalışmaları resmen başladı.

Üçüncü birimin İLK betonu 10 Mart 2021'de ciddiyetle döküldü

2 Yıl sonra, 8 Nisan 2020'de, ikinci birimin inşası için çalışmalar başladığında, üçüncü birimin İLK betonu 10 Mart 2021'de ciddiyetle dökülürken, dördüncü ve son birimin temel taşı 21 Temmuz 2022'de atıldı. Böylece dört ünitede de aynı anda inşaat ve montaj çalışmalarının yapıldığı projede en yoğun inşaat aşamasına geçildi. Akkuyu NGS aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer santralidir. Şantiye genelinde çalışmaların hız kesmeden devam ettiği projede çoğu Türk çalışanı olmak üzere binlerce kişi çalışıyor. En yoğun dönemde şantiyede çalışan kişi sayısı 30 bin oldu. Bugüne kadar 140 bin ton inşaat demiri kullanılıyor ve 1,3 milyon metreküp beton dökülüyor, santralin inşası için 1300'den fazla iş makinesi çalışıyor.

Akkuyu Ngs'nin hizmet ömrü 80 yıla uzanıyor

Her biri 1200 megavat VVER-1200 nesil "III+" reaktörlerden oluşacak olan Akkuyu ngs'si, toplam 4 bin 800 megavat kapasiteli 4 üniteden oluşacak. Tam kapasiteyle yılda yaklaşık 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek olan santralin, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılaması hedefleniyor.

Akkuyu Ngs'nin planlanan 60 yıllık hizmet ömrü 20 yıl daha uzatılabilir

Sıfır emisyonla çevreye zararlı sera gazı yaymadan sürekli elektrik üretebilen santral, Türkiye'nin "2053 Net sıfır Emisyon" hedefine katkısıyla da nitelendiriliyor. Akkuyu Ngs'nin önümüzdeki 60 yıl içinde toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonundan kaçınacağı tahmin ediliyor. İstihdam oranı projenin aşamalarına göre değişen santralin işletme süresi boyunca 4 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.