Alarm verildi: Valilik o evlere el koyuyor!

Türkiye'de giderek yaygınlaşan ve amacı dışında kullanıldığı için sorunlara neden olan tiny house gibi küçük ve taşınabilir konutlar, yasa dışı faaliyetlerle tarım arazilerini kullanıp, ruhsatsız konutlaşmayı artırıyor.

Valilik kararıyla bazı şehirlerde popülerlik kazanan küçük evlerin yıkımı gündemde sıcaklığını koruyor.

Pandemi döneminde kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler, karavan ve tiny house seçeneklerine yöneldi. Ancak bu yapıların her geçen gün biraz daha çoğalması ve tarım arazilerine konulması tartışmalara neden oldu.

Son olarak Saros Körfezi’nde tarım arazilerinin üzerine kurulan "tiny house"lar (küçük evler) valilik talimatı ile çok sayıda jandarma ekibinin bölgede önlem almasıyla kaldırılmaya başlandı. Bölgede yapı sahipleri ile gerginlik artarken ‘Tiny House’ alarmı devam ediyor.

Tiny House ve benzeri yapıları satın alırken veya yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Hakan ve Avukat Mustafa Şeref Kısacık, Haber7’ye anlattı.

 

 

TİNY HOUSE TEHLİKESİ 

Tarımsal alanların kullanımına ilişkin toprak koruma kanunu hatırlatan Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Hakan, Edirne’de yaşanan olayın bu kanuna uygun olmaması sebebiyle valilik tarafından müdahale edildiğini kaydetti. Hakan, bu kanun ile toprak bütünlüğünün korunmasının hedeflendiğini söyledi. Herkesin istediği yere istediği şekilde bu yapılardan yapamayacağını vurgulayan Mustafa Hakan, mobil ev düzenlemesi ile konuya detaylı ayrıntıların da eklendiğini belirtti. Tiny House gibi küçük ve taşınabilir konutları satın almak veya yaparken mağdur olmamak için vatandaşların mutlaka mobil ev düzenlemesi yönetmeliğine göre yapması gerektiğini söyleyen Mustafa Hakan, dikkat edilmediği takdirde taşınabilir konutun oradan kaldırılacağını vurguladı.

 

 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Kooperatifleşme adı altında Tiny House piyasasında usülsüz işlemlerin yaşandığını belirten Avukat Mustafa Şeref Kısacık, tarım arazisindeki yerlere tapu verilemeyeceğini dolayısıyla bunun bir aldatmaca olduğunu söyledi. Avukat Şeref Kısacık, kooparatife yalnızca ortak olunabileceğini ancak tapu alınamayacağının altını çizdi. Mobil ev düzenlemesine de değinen Avukat Şeref Kısacık, tarım arazilerinin tarım vasfının değiştirilmeyeceğini vurguladı.

KAYNAK: HABER7