35,0515$% 0.02
36,4979€% 0.23
2.939,68%0,68
4.782,00%0,66
19.151,00%0,71
9.915,76%-0,95
3547478฿%-2.64628
Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalandığı dönemden bu yana Anadolu topraklarının gizli düşmanı olarak öne çıkan ajan misyonerlik tehlikesine karşı devletin en üst makamları teyakkuzda.
Ajanlık tespitiyle mahkemelerde yargılanan misyonerlerin oturma izinleri iptal edilerek hudut dışı ediliyor. Ajanlık iddiasıyla hakkında dava kaydı bulunan ve tatil bahanesiyle yurt dışına çıkan misyonerlerin Türkiye’ye girişine müsaade edilmeyerek vize verilmiyor.
Deşifre olan ajan misyonerler, “Milli güvenlik tehdidi” gerekçesiyle N-82 kodu verilerek deport ediliyor. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) haklarında rapor hazırladığı ajan misyonerler, ‘Türkiye inadından’ vazgeçmeyerek hukuk yoluna başvuruyor.
Haklarında adli işlem uygulanan ABD, Almanya ve Avustralya vatandaşı 9 misyoner, “din özgürlüğünün ihlal edildiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. AYM, kritik kararını açıkladı.
AYM, 9 başvurucunun din özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasının dayanaktan yoksun olduğuna hükmetti.
Yenişafak gazetesinin haberine göre, ajanlık faaliyetleri deşifre olan misyonerlerle ilgili kararda, ilk derece mahkeme ve istinaf kararlarıyla benzer tutum benimsendiği kaydedildi.
AYM kararında, MİT Başkanlığı’nın yazıları uyarınca sanıkların, “kamu düzeni ve güvenliği yönünden sakıncalı olduklarının belirlendiğini ve bazılarının millî güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu” belirtilerek, oturma izinlerinin iptal edilmesi hukuka uygun bulundu.
Misyonerlik iddiasıyla yargılanan ve AYM’ye başvuruda bulunan yabancı uyruklu şahısların isimleri şöyle sıralandı:
Edinilen bilgilere göre, sanıkların karar sonrası Türkiye’ye girişlerinin özel izne tâbi olduğu, uzun ve kısa süreli ikametlerinin reddedildiği aktarıldı.
İsmi açıklanan casusluk suçlusu misyonerlerden ABD’li Amanda Jolyn Krause, Jeremy Lauren Lambert, Alman Michael Robert Feulner’ın hâlâ Türkiye’de oldukları bildirildi.
İzmir’de orman yangını: Havadan ve karadan müdahale başladı