35,0757$% 0.1
36,6253€% 0.68
2.950,05%1,04
4.803,00%0,82
19.240,00%0,82
9.868,87%-0,47
3591056฿%-2.34706
Avrupa Birliği’nin yeni krizi, üye ülkelerin gaz kullanımını %15 azaltmasını öngören kararı oldu. Kurulacak mekanizma, tasarrufa uymayan ülkelerin gazını kesme yetkisine sahip olacak. Avrupa’daki yaygın görüş, kararın. Rus gazına bağımlı Almanya’yı kurtarmak için alındığı yönünde. Peki Avrupa gaz krizini nasıl çözecek? Almanya kışın doğalgaz yakabilecek mi?
Rusya’nın Avrupa’ya giden gazda kesintiye gitmesi, Brüksel’i ikiye böldü. AB üyesi ülkelerin gaz tüketimini yüzde 15 azaltmasını şart koşan “AB gaz karnesi” planı, birliğin güney cephesinden veto yedi. Rus gazına bağımlı olan Almanya ekonomisini kurtarmak için hazırlandığı düşünülen plana karşı çıkan ülkeler, “Berlin kin kurban edilmek istemediklerini” belirtti Rus gazına bağımlı olan ve kesintilerle derinden sarılan Avrupa, kış öncesi alarm konumuna geçti. Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ifade ettiği “avaş ekonomisi” vaziyetine giren Avrupa Birliği (AB), bu kapsamda ilk icraat olarak “gaz tayınlama (olağanüstü dönemlerde talebi kısmak için uygulanan yöntem)” planını üye devletlere duyurdu. Ülkelerin gaz tüketimini yüzde 15 kesmesi şart koşulan planın vatandaş kullanımını azaltma ve ekonomik küçülmeyi minimuma indirmeyi hedeflediği kaydedildi. Uzmanların Rus gazına yüzde 40 oranında bağımlı olan Almanya ekonomisini kurtarmaya yönelik bir hamle olduğunu düşündüğü plan, AB’yi ikiye böldü. Birliğin güney cephesi, Almanya’ya can simidi atmak istemediklerini belirterek plana karşı çıktıklarını duyurdu.
Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz çarşamba günü açıklanan ‘Güvenli Bir Kış için Gazdan Tasarruf Et’ planı, AB üye ülkelerinin diğer güç kaynaklarına geçerek gaz kullanımlarını azaltmasını emrediyor. Komisyonun önerisi kabul edilirse, üye devletlerin her iki ayda bir gaz tüketimini %15 azaltma hedefine yönelik ilerlemeleri hakkında rapor vermeleri gerekecek. Gaz dağıtımında kurulacak mekanizma ile tekelleşecek olan AB’nin olağanüstü hal ilan etme, ülkelerin akışı azaltmasını zorunlu kılma ve vanayı kapatma yetkisi olacak.
26 Temmuz’a kadar onaylanması beklenen plan için salt çoğunluk nüfusunun yüzde 65’ini temsil eden 15 ülke) henüz sağlanamadı ifade edildi. Birliğin güney kanadını oluşturan Portekiz, İspanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan, “gaz tayını” planına karşı olduğunu açıkladı. Yüzlerce kişinin yüksek sıcaklıklar nedeniyle can verdiği AB’nin güney kanadındaki ülkeler, klima kullanımını kısıtlayan planın kapsayıcı ve kendi menfaatlerine fayda O Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ülke basınına yaptığı açıklamada, enerji krizini kışa kadar çözememeleri halinde Ukrayna’ya mali yardımı kesecekleri tehdidini savurdu. Kuzey Akım Tin tekrar tam kapasiteyle faaliyete geçmesi için Kanada’nın Rusya’ya sağlaması gereken parçanın teslim edilmesi Annalena Baerbock gereketiğini vurgulayan Baerbock. gaz krizinin sürmesi halinde halk ayaklanmalarının tetiklenebileceğini ve iç karışıklarla uğraşan Berlin’in Ukrayna’ya desteğini kesebileceğini söyledi. Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck ise, plana karşı çıkan ülkelerin “Avrupa dayanışmasını” baltaladığını söyledi. sağlamadığı yönünde kanaat bildirdi.
İspanya Enerji Bakanı Teresa Ribera, planın Avrupa Konseyi’nde tartışılmadan aceleyle çıkarıldığını ve adil olmadığını belirterek, “İspanya’nın bu teklifi desteklemediğini söylemekten büyük üzüntü duyuyorum” dedi. Bazı ülkeleri kurban etmek istediklerini belirten İspanyol Bakan, Almanya’yı dolaylı yoldan hedef gösterdi.
Yunanistan hükümet sözcüsü Giannis Oikonomou plana karşı olduklarını belirtti. AB’ye kendi tekliflerini sunduklarını belirten Oikonomou yüzde 15 azaltma planının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Portekiz Enerji Bakanı Joao Galamba, açıkça Almanya’ya atıfta bulunarak, “Portekiz’den tasarruf edilen gazın başka ülkelerin açıklarını kapatmak için kullanılamayacağım” ifade etti.
Polonya İklim Bakanı Anna Moskwa, “dayanışma mekanizmasının hiçbir üye devletin enerji güvenliğinde azalmaya yol açmaması gerektiği” gerektiğini belirterek plana karşı olduklarının sinyalini verdi. GKRY de, AB’nin planına karşı olduklarını ifade etti
Iraklı Koalisyon Başkanı Siyasetçi: 9 Sivili öldüren Türkiye değil PKK