35,0802$% 0.11
36,6458€% 0.73
2.955,29%1,21
4.811,00%1,01
19.275,00%1,00
9.859,29%-0,57
3588433฿%-1.79775
AP Türkiye hakkında skandal bir rapora imza attı. Avrupa Parlamentosunun yaptığı açıklamada, AB ile ilgili reformlarda açık ve önemli ilerleme olmaksızın, Parlamentonun Türkiye ile katılım müzakerelerinin yeniden başlatılmasını tasavvur edemeyeceği konusunda uyardı. Avrupa Parlamentosunun skandal Türkiye raporu: Osman Kavala’yı serbest bırakmayıp AB’ye medyan okuyor!
Rapor 448 oy ile kabul edildi. 448 lehte, 67 aleyhte ve 107 çekimser oyla kabul edilen bir raporda, milletvekilleri, Türkiye’nin AB üyesi olmayı hedeflediğine ilişkin tekrarlanan açıklamalarına rağmen, ülkenin son iki yılda sürekli olarak taahhütlerinden geri döndüğü konusunda uyarıyorlar katılım süreciyle ilgili olarak.
Parlamento, genel olarak AB-Türkiye ilişkilerinde, özellikle üst düzey diyaloglarda son zamanlarda görülen hafif iyileşmeyi memnuniyetle karşılamaktadır. MEP’leri vurgulayan, komşu AB üye ülkeleriyle ilişkiler zorlu olmaya devam ettiğinden, bu gelişmiş işbirliği ne yazık ki düzenli çatışmalarla birlikte var oldu.
Rapor, Türkiye’deki insan hakları durumunun devam eden kötüleşmesine işaret ediyor. Milletvekilleri, sivil toplum ve insan hakları savunucuları, avukatlar ve gazeteciler üzerindeki devam eden yasal ve idari baskıdan pişmanlık duyuyor. Komisyon’u Türkiye’deki demokrasi yanlısı çabalar için yeterli fon sağlamaya çağırıyorlar.
Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında arabulucu olarak hareket etme isteğini memnuniyetle karşılayan Avrupa Parlamento Üyeleri, mevcut zorlu zamanlarda dış ve güvenlik politikasında iyi bir AB-Türkiye işbirliğinin hayati önemini vurguluyor ve ülkeye NATO ve AB ile sıkı uyumu için teşekkür ediyor.
Rapor, Türkiye’nin dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etme çabalarını övüyor ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin gelecekte sürdürmeyi taahhüt ettiği bu amaç için sürekli AB finansmanı sağlanmasına dikkat çekiyor. Ayrıca Komisyonun karşılıklı yarar sağlayan bir Gümrük Birliği’ni güncellemek için müzakerelere başlama önerisini de destekliyorlar, ancak Parlamentonun nihai bir anlaşmayı ancak insan hakları ve temel özgürlükler, uluslararası hukuka saygı ve iyi komşuluk ilişkileri konusunda gerekli demokratik koşullar yerine getirildiği takdirde destekleyeceği konusunda uyarıyorlar.
Özetle, Parlamento, 2018’den beri fiilen durmada olan Türkiye ile katılım müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasına ilişkin tutumunu bu aşamada değiştirmeyi haklı gösteremez, diyor milletvekilleri. Mevcut Türk Hükümeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve diğerlerinin davasıyla ilgili bağlayıcı kararlarına açıkça meydan okuyor, şu anda AB üyelik sürecini yeniden başlatma isteklerini kasıtlı olarak yıktığını da ekliyorlar .
Milletvekilleri Türk hükümetini Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularını iyi niyetle ele almaya, çözüm bekleyen olası sorunları çözme çabalarına yapıcı bir şekilde katılmaya ve bu süreçte herhangi bir gereksiz baskı uygulamaktan kaçınmaya çağırıyor. Mevcut ciddi koşullarda, tüm NATO müttefiklerinin öngörülü hareket etmesinin ve iki ülkenin katılım protokollerini hızla onaylamasının önemli olduğunu vurguluyorlar.
“Mevcut zorlu zamanlarda, herhangi bir AB üyelik sürecinin merkezinde yer alan değerler ve ilkeler, herhangi bir jeopolitik beklenmedik duruma ikinci gelemez. Bu nedenle Parlamento – ve umarım tüm AB kurumları – ülkedeki mevcut otoriter sarmal karşısında sessiz kalmayacaktır. AB-Türkiye ilişkilerinde çok ihtiyaç duyulan bir değer olan güveni yeniden kazanmak yerine şimdi kaybediyoruz; NATO’daki sorumsuz veto ve AB üye ülkeleriyle artan gerilim, ülkedeki seçim öncesi durumun damgasını vurduğu gelecek için endişe verici işaretler. Herhangi bir değişiklik olmazsa, katılım sürecinin beş yıl daha sürdüğünü pek göremiyorum” dedi raportör Nacho Sánchez Amor (S&D, İspanya).
AP’nin skandal Türkiye raporuna TBMM Başkanı Şentop’tan sert tepki: Reddediyoruz!