Avrupa’da seçim şoku! ChatGPT tehlikeleri tek tek sıraladı

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, aşırı sağ, yabancı düşmanı ve popülist partilerin zaferiyle sonuçlandı. AP'deki gelişmelerin olası sonuçlarını yapay zekaya soran Haber7 dikkat çeken cevaplar aldı.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde uzun yıllar sonra çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 6-9 Haziran'da 27 Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yapılan seçimlerde aşırı sağ büyük bir zafer elde etti. Yaklaşık 370 milyon seçmenin yüzde 51'inin oy kullandığı seçimlerde Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi oylarını arttırırken, Fransa'da da Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi birinci oldu. Belçika'da ise aşırı sağ oylarını ciddi derecede arttırdı. Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi yüzde 26 oy aldı. Hollanda'da ise Wilders'in partisi PVV sandıktan ikinci parti olarak çıktı. 

FRANSA'DA ERKEN SEÇİM, BELÇİKA'DA İSTİFA

Seçim sonuçları Avrupa'da adeta yeri yerinden oynattı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın açık ara farkla birinci olmasının ardından Ulusal Meclis'i feshederek erken seçime gidileceğini açıkladı. Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülkesindeki genel seçimde partisi Flaman Open Vld'nin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, istifa edeceğini bildirdi.

AVRUPA'DAKİ AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİNE CHATGPT CEVABI

Tüm dünya Avrupa'daki sürpriz seçim sonuçlarını tartışırken Haber7, 'Avrupa'nın kabusu' olarak değerlendirilen sonuçları ve olası etkilerini yapay zekaya sordu. Dünyanın en önde gelen yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, Avrupa'daki aşırı sağın yükselişine ilişkin "son yıllarda Avrupa'da gözlemlenen siyasi değişimlerin bir yansıması" olduğunu belirtirken, seçim sonuçlarının nedeninin Göç, güvenlik endişeleri, ekonomik belirsizlikler gibi faktörler olduğunu söyledi. 

POTANSİYEL TEHLİKELER

Yapay zeka uygulaması Avrupa'daki aşırı sağın yükselişinin bir dizi potansiyel tehlikelere yol açabileceğini belirtti. ChatGPT olası tehlikeleri şu 5 madde ile sıraladı;

TEHLİKELERDEN KURTULMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Avrupa'daki yeni düzenin potansiyel tehlikelerini sıralayan yapay zeka bu olası tehlikelerden kurtulmanın yollarını da söyledi. ChatGPT, "Bu tehlikelerden kurtulmak için ne yapmak gerekir?" sorusuna "Eğitim ve Farkındalık"ı öne çıkararak şöyle ifade etti;

Bu önlemler, toplumda aşırılıkçılığı ve popülizmi azaltmaya yardımcı olabilir ve demokratik değerlerin güçlenmesine katkıda bulunabilir.

KAYNAK: HABER7