Bayraktar Kızılelma iniş takımları kapalı ilk uçuşunu gerçekleştirdi!
BAYRAKTAR KIZILMA insansız savaş uçağının test faaliyetleri hızla devam ediyor. Bugün yapılan uçuşlar sırasında KIZİLELMA'NIN Şasiyi katladığı ve gövdede tuttuğu tespit edildi. Bayraktar Kızılelma iniş takımları kapalı ilk uçuşunu gerçekleştirdi!
üst üste birkaç operasyon daha
Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı unvanını taşıyan Bayraktar KIZILMA, geçen yıl ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 15 Nisan'da dördüncü test uçuşunu gerçekleştiren KIZILMA, bugün üst üste birkaç operasyon daha gerçekleştirdi.
https://twitter.com/Selcuk/status/1648386946010325000?s=20
KIZİLELMA bir aşamayı daha başarıyla tamamladı
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, KIZILMAS'IN uçuş testlerinin fotoğraflarını paylaştı. Bugünkü KIZILMA uçuşları sırasında iniş takımlarının katlandığı tespit edildi. Böylece KIZİLELMA bir aşamayı daha başarıyla tamamladı.
Kızılelma iniş takımları kapalı
KIZILELMA Şasisinin katlanması sadece hava sürtünmesi açısından değil, aynı zamanda uçağın ana görevi açısından da çok önemlidir. Havadan havaya muharebe için geliştirilen KIZİLELMA'DA BAYKAR, Radar kesit alanının (RKA) küçük olmasına büyük önem veriyor. Uçağın tasarımını bu amaç için tamamen optimize eden BAYKAR, KIZILMA için de iç silah istasyonları geliştiriyor. KİZİLELMA insansız savaş uçağının, tasarım ve malzeme özellikleri nedeniyle çok düşük bir radar kesit alanına sahip olması ve bu nedenle düşman platformlarından tespit edilmesi çok zor olması bekleniyor.
https://twitter.com/Selcuk/status/1648333096515694596?s=20
Bayrak kızılelma bütün özellikleri
Gökyüzünde testleri devam eden Bayraktar KIZILELMA, uçuş testi kampanyası kapsamında önemli bir aşamayı daha tamamladı. Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı 18 Nisan'da Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde ilk kez daha yüksek hızlarda kapalı iniş takımlarıyla gerçekleştirilen sistem tanımlama ve manevra testlerini başarıyla tamamladı. Ulusal insansız savaş uçağı, testin bir parçası olarak alçak irtifada yüksek hızda pistin üzerinden kaydı.
SERİ ÜRETİME 2024'TE BAŞLANIYOR
Bugüne kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar Kızılelma'nın geliştirilmesi ve üretimi devam ediyor. insansız milli savaş uçağının 2024 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor.
TCG'NİN ANADOLU'DAN İLK UÇUŞU 2025'TE
Bayraktar KIZILELMA ve dünyanın ilk SİHA gemisi Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu 10 Nisan'da düzenlenen envanter alma töreninde uçuş güvertesindeki yerini aldı. Törende üretilen Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağının ikinci prototipinin 2025 yılında TCG Anadolu'nun uçuş testlerine başlaması planlanıyor. Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, 17 ve 23 Nisan'da İstanbul Sarayburnu limanı'nda vatandaşları ziyarete açılan TCG Anadolu gemisinin uçuş güvertesinde sergilenmeye devam edecek.
REKOR SÜREDE UÇTU
Baykar'dan yüzde 100 özkaynakla başlatılan Bayraktar KIZILELMA projesi 2021 yılında başladı. 14 Kasım 2022'de TC özb kuyruk numarası Bayraktar KIZILELMA Çorlu'daki Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezine nakledildi. Yer testlerini başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022'de ilk uçuşunda havalandı. Bayraktar ROTELMA bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzüne çarptı. 15 Nisan 2023'teki dördüncü uçuşu ile sistem tanımlama testini başarıyla tamamladı.
AKILLI FİLO ÖZERKLİĞİNE SAHİP BİR GÖREV
Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, havadan yere görevlerin yanı sıra yapay zeka ile havadan havaya savaş yapacak. Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı, küçük radar kesiti sayesinde görünürlüğü düşük Türkiye için güç çarpanı olacak. Bayraktar KIZILELMA, kısa menzilli gemilerin kalkış ve iniş kabiliyetiyle savaş alanında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli bir rol üstlenecek ve Mavi Vatan'ı korumak için stratejik görevler üstlenecek. 8,5 ton kalkış ağırlığı ve 1500 kg taşıma kapasitesi ile Bayraktar KIZILELMA, ulusal AESA radarı ile de durumsal farkındalığı yüksek olacak. Ulusal olarak geliştirilen tüm mühimmatı kullanacak olan Bayraktar KIZILELMA, akıllı filo özerkliği ile çalışabilecek.
BAYKAR 2023'TE İHRACATA BAŞLIYOR
Baykar, rekabetçi bir süreç sonucunda Amerikalı, Avrupalı ve Çinli rakiplerini geride bırakarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile 2023 yılında Bayraktar TB2 için 370 milyon dolar değerinde ihracat sözleşmesiyle başlayan anlaşmaya imza attı.
İHRACAT KAYDI
Tüm projelerini en başından beri öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlamasından bu yana tüm ihracat gelirlerinin yüzde 75'ini aldı. Türkiye ihracatçı Meclisi'ne (TİM) göre 2021 yılında savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022 yılında imzalanan sözleşmelerde ihracat kotası %99,3 olan Baykar, 1,18 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat yapan firması Baykar, 2022 yılında 1,4 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Şu ana kadar Bayraktar TB2 SİHA için 28, Bayraktar RAİNCİ SİHA için 6 ülke ile ihracat anlaşması imzalandı.