Benzine ve LPG’ye görülmemiş zam geliyor! Dolar Akaryakıtı vurdu: İşte yeni fiyatlar
Brent petrol fiyatları durmuyor, akaryakıt dünyada zamlanıyor derken, brent petrol fiyatlarının düşmesine rağmen akaryakıta zam gelmeye devam ediyor. Benzindeki zam nedeniyle vatandaşlar artık araçlarını kapılarının önünden uzaklaştıramıyor. Bir vatandaş 2 aydır aracının kontağını bile açmadığını söylüyor. Benzine ve LPG'ye görülmemiş zam geliyor! Dolar Akaryakıtı vurdu: İşte yeni fiyatlar
Her şeye gelen zamdan benzin de nasibini aldı
Rusya- Ukrayna savaşı ile artan döviz kuru ve petrol fiyatları akaryakıta yansıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile tetiklediği dolar kuru ve Brent petrolün yükselişi tüm dünyada akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyor. Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel piyasalarda artan petrol fiyatları sebebiyle akaryakıta üst üste gelen zamların ardından brent tipi petrol fiyatı 105 dolara yükseldi. Gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına zam geldi. Peki motorin tarafında zam olacak mı? İşte yeni rakamlar...
Benzine zam litre fiyatı kaç lira oldu?
Benzinin litre fiyatına bugünden itibaren geçerli olmak üzere 78 kuruş fiyat artışı yapıldı. Ramazan Bayramı öncesi de 1 lira 33 kuruşluk fiyat artışı gerçekleşmişti. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) fiyatlardaki değişimi açıklayan tek sendika olan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından sendika, dava süreci sonlanana kadar akaryakıttaki fiyat değişimlerini vatandaşlarla paylaşmayacağını açıklamıştı.
Benzin ne kadar oldu?
Zamla birlikte benzin litre fiyatı;
İstanbul'da 21,13 TL,
Ankara'da 21,22 TL,
İzmir'de ise 21,22 lira oldu.
Motorin litre fiyatı nedir?
Güncel motorin litre fiyatı;
İstanbul Avrupa mazot fiyatı: 22,06 TL
İstanbul Anadolu yakasında mazot fiyatı: 22,08 TL
Ankara'da motorin litre fiyatı 22,10 TL
İzmir'de ise 22,15 TL'den satılıyor.
Dizel zam motorin zammı mazota zam
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Rusya, petrol ve petrol ürünleri üretiminde de üçüncü sırada yer alıyor.Rusya, günlük yaklaşık 5 milyon varil ham petrol ve 3 milyon varil de petrol ürünleri ihraç ediyor. Söz konusu petrol ürünleri ihracatının 2 milyon varilini ise dizel oluşturuyor.
Dizel talebi 30 milyon varil
Dünya genelinde günlük dizel talebi yaklaşık 30 milyon varile çıkabiliyor. Bu miktarın 2 milyon varili Rusya'dan tedarik ediliyor.Savaş sonrası uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın petrol üretiminde günlük 3 milyon varil düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Bu miktarın 1 milyon varilinin de dizel olduğu hesaplanıyor.
Tedarik sıkıntıya düştü
Normal şartlarda Rusya'nın günlük toplam petrol üretimi yaklaşık 11 milyon varili buluyor.Ayrıca salgın sonrası hızla artan dizel talebine karşı rafinerilerde üretimin yetersiz kalması ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, dizelde fiyatların artması ve tedarikin sıkıntıya düşmesine yol açıyor.Brent petrolün varil fiyatı savaşın bir gün öncesi 23 Şubat'ta 96,84 varil seviyesindeyken, krizin tırmanmasıyla fiyatlar martta 140 dolara yaklaşmıştı.
yüzde 50 artış
ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'de galon başı dizel fiyatı 5,5-6 dolara ulaştı. Son bir yılda iki katına çıkan dizel fiyatları, savaşın başladığı 24 Şubat'tan itibaren ise yaklaşık yüzde 50 artış gösterdi.Avrupa merkezli Autotraveler veri platformuna göre, Avrupa'da dizelde ortalama litre fiyatı 9 Mayıs itibarıyla 1,69 avroyu buldu. Avrupa'da son bir yılda yüzde 35 artan dizel fiyatları, savaşın başından beri ise yüzde 15 yükseldi.Öte yandan Türkiye'de de dizelin litre fiyatında savaşın başından bu yana yüzde 38'i bulan artış görüldü.
AVRUPA, RUSYA'DAN GÜNLÜK 740 BİN VARİL DİZEL ALIYOR
Rus petrol ve petrol ürünlerine ambargo uygulamaya hazırlanan Avrupa ülkeleri Rusya'dan günlük ortalama 740 bin varil dizel ithal ediyor. Bu miktar, mart ayının ilk haftasıyla yaklaşık 200 bin varil azalırken, Avrupa'nın Rusya dışı kaynaklardan dizel ithalatında günlük 350 bin varili bulan artış görüldü.Avrupa'nın Rusya'dan dizel ithalatını azaltma ve kaynaklarını çeşitlendirme çabası Asya ve ABD piyasalarında sıkışıklık yaratırken, küresel piyasalarda dizelin varil fiyatı 50 doların üzerine çıktı. Kaynak: Dizel krizi büyüyor! Fiyatlar daha çok artacak