35,1758$% -0.15
36,7732€% 0.13
2.974,42%0,39
4.848,00%0,39
19.362,00%0,39
9.949,01%0,33
3376870฿%-2.27496
Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını Ankara’nın uzak ilçesi Beypazarı karşılıyor. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde uzun süredir beklenen an geldi. Ekim ayında başlayan kışlık havuç hasadı, yüzlerce çalışan işçinin hummalı emekleriyle sofralara geliyor. Beypazarı havucu için hasat zamanı… Beypazarı havuç faydaları ve özellikleri neler?
Türkiye’nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmının karşılandığı 50 bin nüfuslu Beypazarı ilçesinde, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üreticiliği yapılıyor. Beypazarı halkının yüzde 30’u geçimini tarladan sağlarken, yabancı uyruklu kişilere de ekmek kapısı açılıyor. Adı havuç ile anılan Beypazarı’nda yazlık kışlık ve güzlük havuçlar yetiştiriliyor.
Aralarında en çok rağbet gören kışlık havucun hasadı yüzlerce işçinin tarlaya inmesiyle başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Tarlada toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor.
Burada havuçlar, iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Beypazarı havucu, vatandaşların sofralarına yılın 12 ayı ulaştırılmaya çalışılıyor. Havuç yetiştirimiyle ilgili bilgiler veren sebze meyve üreticisi Mehmet Ertürk, bu sene coğrafi koşullardan ötürü zorlandıklarını söyledi. Ertürk, “Pandemide çok sıkıntı yaşadık. Lokantalar, restoranlar kapandığında iri havuçta çok sıkıntı yaşadık. Fiyatlarımızda yarı yarıya düşüş yaşandı denilebilir” diyerek pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Beypazarı Havucunun besin değeri çoktur. Havucun içeriğinde bulunan su %86-95 arasında değişiklik göstermektedir. Bir kısmı ise %10 karbonhidrattan oluşmaktadır. 100 gram havuç için besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
Kalori: 41
Su: %88
Protein: 0.9 gram
Karbonhidrat: 9.6 gram
Şeker: 4.7 gram
Lif: 2.8 gram
Yağ: 0.2 gram
Beypazarı havucu hangi vitaminler? olur. Vitamin ve mineral kaynağı olan havuç, potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içermektedir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Beypazarı havucunun faydaları saymakla bitmez. Gün içerisinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tercih edilen havuç, içerisinde bulunan besin kaynaklarından dolayı birçok faydası bulunmaktadır. Havucun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Beypazarı havucu Göz sağlığını destekler. Havuç, A vitamini açısından zengin bir besindir. Günlük A vitamini ihtiyacının %51’ini içermektedir. Bu da göz sağlığını destekleyerek, görme kaybı ve gece körlüğüne karşı koruma sağlamaya yarar. Antikanserojen özelliği bulunan fitokimyasal içeren havuç, bağışıklığı güçlendirerek kanserin yayılmasını önlemektedir. Böylelikle kanser türlerine karşı riskleri azaltarak, mücadele eder. Havuç, içeriğindeki karotenoidler sayesinde cilt sağlığını iyileştirerek, kişilerin genç görünmesini sağlamaktadır. Bunun yanında çok fazla havuç tüketmek cildin sarı veya turuncu bir görüntü ortaya çıkardığı karotenemiye neden olabilir. Havuç, saç sağlığını iyileştirebilecek, A,C vitaminleri, karotenoid, potasyum ve antioksidan içermektedir. Havuç tüketmek saçların güzelleşmesinde etkili olur.
Beypazarı Havucu zararları var mı? Her besinde olduğu gibi havuç tüketimi de toksik bir etkiye sebep olabilir. Havuç, sedef hastalığı ya da akne tedavisi için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu kişilerin uzman doktordan görüş alarak havuç tüketmesi önemli olmaktadır. Bazı kişilerin havuca karşı alerjisi olabilir. Bu da boğazda şişme ya da solunum sorunlarına yol açabilir. Ciddi bir alerjik reaksiyon yaşamamak için mutlaka havuca alerjiniz olup olmadığını öğrendikten sonra tüketime karar vermeniz gerekmektedir. Havuç, diyetlerde en çok tüketilen besin olarak bilinmektedir. Suda iyice yıkadığınız havuçları, soyarak tüketmek mümkündür. Taze havuçlar bütün şekilde buzdolabında birkaç hafta saklanabilmektedir.
Kızılcahamam’da sonbahar manzarası büyüledi… Ormanda turuncu ağırlığı!