Bilgisayar Oyunu Tehlikesi TBMM’de Gündeme Geldi! MHP’li Arzu Erdem: Konu Çocuklarımız Ve Gençlerimiz Bu Konu Önemsenmeli

MHP'li Arzu Erdem TBMM Genel Kurulunda bilgisayar oyunu tehlikesini gündeme getirdi. Bilgisayar Oyunu Tehlikesi TBMM'de Gündeme Geldi! MHP'li Arzu Erdem: Konu Çocuklarımız Ve Gençlerimiz Bu Konu Önemsenmeli!

İşte Arzu Erdem'in konuşması

Gençlerimizin ve çocuklarımızın ruh sağlığını tehdit eden bilgisayar oyunlarının ve çizgi filmlerin zararları ve alınması gereken önlemlerle ilgili gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizi izleyen aziz Türk milletimizi saygılarımla selamlıyorum.

Çocuklar ve gençler zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirmekte

Bilgisayar, internet, video oyunları, çizgi filmlerle hızla gelişen sektörün yarattığı sanal dünyanın çocuklar, gençler ve yetişkinler üzerindeki etkilerine ait tartışmalar tüm dünyada olduğu kadar ülkemizde de gün geçtikçe artmaktadır. Piyasaya her yıl çıkan yüzlerce yeni bilgisayar oyunu, başta görsel efektleri, sosyal medya üzerindeki reklamları ve animasyon sahneleri olmak üzere, etkileyici senaryolarıyla dünya genelinde milyonlarca çocuğun ilgisini çekmektedir. Çocuklar ve gençler zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirmektedir ve bir süre sonra bu durum bağımlılık yaratmaktadır. Eğlenceli gibi görünse de özellikle şiddet içerikli birçok bilgisayar oyununun ve çizgi filmin çocuklarımızın ruh sağlığını tehdit ettiği, hatta ölüme sürüklendiği bizim ülkemizde de yine dünyada da görülmektedir.

Sosyal hayattan uzaklaşıyorlar

Çocukların ve gençlerin bilgisayar başında fazla zaman geçirmeleri sosyal hayattan uzaklaşmalarına, dış dünyayla bağlantılarının kesilmesine ve kendi dünyalarını oluşturmasına yol açmaktadır. Sosyal hayattan kopan çocuklar ve gençler, oyunlardaki ve çizgi filmlerdeki karakterleri benimsemekte ve öz benliklerini reddetmektedirler. Bu gençlerimiz o andan sonra o karakterlere bürünmektedirler.

"Mavi Balina", "Momo", "Mavi Bebek"

Yüzlerce gencimizin intiharıyla bağlantılı olduğu düşünülen ve sanal ölüm tuzağı olarak bilinen "Mavi Balina", "Momo", "Mavi Bebek" isimli bilgisayar oyunlarına son zamanlarda "Anime" adında bir çizgi film eklenmiştir. Bu oyun ve çizgi filmleri izleyen, karakterlerin kendileriyle iletişim hâlinde olduğunu düşünen çocuklar o karakterlerin kendilerini desteklediğini, sevdiğini ve koruyup kolladığını ifade etmektedir. Ailesine zarar vermeye yönlendiren bu gibi çizgi filmler eğer çocuk kabul etmezse kendisine zarar vermeye yönlendirmektedir. Bu zarar fiziksel olarak kendini kesme, ruhsal olarak ise yalnızlaşma, okula gitmeme ve sosyal aktiviteleri durdurma şeklinde olmaktadır. Öz benliklerini kabul etmedikleri için sevilmeyi hak etmediklerini düşünen çocuklar mazoşistçe bedenlerine zarar vermektedirler. Estetik olarak kendi fiziğini ve görüntüsünü beğenmeyip hayal dünyasında oluşturduğu karakterleri kendilerine uyarlamaya çalışan çocukların ve gençlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Konu, evlatlarımız

Konuştuğumuz konu, çocuklarımız; konuştuğumuz konu, evlatlarımız; konuştuğumuz konu, bugünümüz, yarınımız ve geleceğimiz. Bu çocukların hayatının kaybolmaması, yitip gitmemesi için üzerimize düşeni her şekilde yapmamız gerekiyor. Önce ailede başlıyor, aileleriyle bu çocuklar bağlarını koparıyorlar; özgürleşmek adı altında ise anne babayla kavga ederek aile yapısını zedeliyor ve evden kaçıyorlar veya bu durum karmaşıklaşmaya başladığında bu kez "Ben bu işin içinden çıkamıyorum." deyip intihara kadar gidiyorlar.

Üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor

Çocuklarımızın ve gençlerimizin oluşabilecek fiziksel ve ruhsal zararlardan korunması. Dolayısıyla, bugünümüzün ve geleceğimizin teminat altına alınması için üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. 13 tartışmalı Anime ve Manga adındaki çizgi filmler tüm dünyada yasaklanmıştır. Bu şekilde, bizim ülkemizde de mutlaka yasaklanması gerekmektedir.

Zararlı olanlar ayıklanmalı

Yapılan araştırmalara göre yüzde 70 civarında çizgi filmin, çocuklar üzerinde çok olumlu etkilerinin olduğunu ve karakterlerini geliştirdiği söylense de bu zararlı olanların ayıklanması ve mutlaka kamuoyuyla bunların bilgilerinin paylaşılması gerekmektedir. Şiddet elementlerinin çok yoğun olduğu çizgi filmler, çocukların saldırganca davranmasına, onlar gibi hareket etmesine, o şekilde dövüşler yapmasına özellikle sebep olmaktadır. Devamında, en önemlisi...

Videolarda hepinizin içi acır

Son olarak, devamında, özellikle psikiyatr ve psikolog arkadaşlara, pedagog arkadaşlara müracaat eden danışanların videoları bana ulaştı. Videolarda hepinizin içi acır. Bacakları, kolları kendisi tarafından kesiklerle donatılmış, kendisini beğenmeyen her biri bir çizgi film kahramanı olmak isteyen küçücük çocuklar bunlar. Yaş grubunu söyleyince biraz daha aslında içimiz acıyacak; 8 ila 12 yaş grubu. Yani tehlike büyük, bu tehlikeye karşı hepimizin uyanık olması gerekiyor. Her bir milletvekilinin doğal olarak birinci vazifesi bu hususta üzerine düşeni yapmak. Evet, biz aydınlatacağız ama Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak da gerekli tedbirlerin alınması hem bireysel hem toplumsal hem de devlet olarak gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.