35,0777$% 0.11
36,6553€% 0.77
2.956,51%1,26
4.808,00%0,96
19.269,00%0,98
9.885,24%-0,31
3568254฿%-2.04474
BOTAŞ’ın doğalgaz arz güvenliğinin en önemli faaliyetleri olan Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesislerinin işletmeciliği gibi faaliyetlerde nitelikli personel çalıştırılabilip çalıştırılamadığını, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. BOTAŞ Personeli nitelikli mi sorusu TBMM gündeminde!
Kurumda çalışanların eğitim durumlarının da açıklanmasını isteyen Gürer’e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi. Bakan Dönmez, BOTAŞ’m tabi olduğu mevzuatlar gereği mevcut proje ve yatırımlar doğrultusunda insan kaynağı planlaması yapılarak personel istihdamı sağlandığını belirtti. Bakan Dönmez, lisans ve üstü öğretim derecesinde 1580 personelin çalıştığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, BOTAŞ’ın personel durumunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer, soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Kapsam Dışı Personel Yönetmeliğinin kuruluş ihtiyaçlarına cevap verir hale getirilmesi amacıyla, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve FSRU (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma) ile doğal gaz arz güvenliğinin en önemli faaliyeti olan Doğal Gaz Yer Altı Depolama tesislerinin işletmeciliği gibi faaliyetlerinde nitelikli insan kaynağı için büyük önem arz etmesi sebebiyle, değişen iş süreçlerine uygun yeni düzenlemeler yapılmakta mıdır?
Nitelikli personel temininde sorun yaşanmakta mıdır?
İhtiyaç duyulan kadro ve branşlar nelerdir?
Kurumlarda çalışanların eğitim durumlarına göre dağılımı nedir?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Bakan Dönmez, “BOTAŞ’ın, 4857 sayılı İş Kanuııu’na tabi olarak personel çalıştırdığını ve “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine tabi olduğunu belirtti.
Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak görev alacak kişiler için merkezi sınava (KPSS) katılma şartı bulunduğunu anımsatan Bakan Dönmez, KPSS ile nihai liste oluşturulduğundan personel temininde herhangi bir sorun yaşanmadığını anlattı.
Bakan Fatih Dönmez, ayrıca, BOTAŞ’ın tabi olduğu mevzuatlar gereği mevcut proje ve yatırımlar doğrultusunda insan kaynağı planlaması yapılarak personel istihdamı sağlandığını da ifade etti.
BOTAŞ’ın gelecek perspektifi ve organizasyonel ihtiyaçları doğrultusunda Kapsam Dışı Personel Yönetmeliği’nde gerekli revizyonları yapabildiğine de değinen Bakan Dönmez, bu kapsamda mezkur Yönetmelikte yapılması planlanan revizyona ilişkin ilgili Kamu Kumrularından görüş istenmesi sürecinin devam ettiğini kaydetti.
Bakan Dönmez, “BOTAŞ bünyesinde halihazırda lisans ve üstü öğrenim derecesine sahip 1.580, ön lisans derecesine sahip 603, ilköğretim, lise ve dengi öğrenim derecesine sahip 702 personel görev yapmaktadır” açıklamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kurum ve kuruluşların stratejik planları incelendiğinde önem arz eden faaliyetlerin sürdürülmesinde yetişmiş eleman ihtiyaçları açıkça ifade edilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan başta mühendisler olmak üzere özlük haklarında iyileştirme sağlanmaması durumunda işten ayrılmaları olağanlaşmıştır. BOTAŞ stratejik raporunda kurumun zayıf yönü, ücretlerin sektöre göre düşük olması nedeniyle nitelikli personelin kurumdan ayrılma eğiliminde olması, olarak ifade edilen sorun diğer üretici kamu kuruluşlarında da benzer durumlar yaşanmaktadır. Bu bağlamda kamu, kurum ve kuruluşlarında nitelikli ve özellik gerektiren işlerde çalışanların kurumda deneyim kazandıktan sonra ayrılmayacakları şekilde özlük haklarının iyileştirilmesi sağlanmalıdır“ diye konuştu.
Kuzey Marmara otoyolu Kocaeli’nde tünelde TIR yandı, kilometrelerce kuyruk oluştu