34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
19.341,00%0,20
9.389,62%-0,33
3134078฿%-0.38412
İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin ardından, kraliyet ailesinin ilk varisi Prens Charles tahta geçiyor. Yeni kralın oğlu William ise resmi olarak tahtın ilk varisi olacak. Ardından ise 9 yaşındaki oğlu Prens George geliyor. Charles’tan sonra İngiltere Kralı kim olacak?
Kraliçe öldüğü anda, taht derhal ve törensiz olarak eski Galler Prensi Charles’a geçti. Ancak Kral olarak taç giyebilmesi için atması gereken bir dizi pratik – ve geleneksel – adım var.
Kral Charles III olarak bilinecek. Yeni kralın saltanatının ilk kararı buydu. Dört isminden herhangi birini seçebilirdi – Charles Philip Arthur George. Ünvan değişikliğiyle karşılaşan tek kişi o değil. Tahtın varisi olmasına rağmen, Prens William otomatik olarak Galler Prensi olmayacak. Ancak, hemen babasının diğer unvanı olan Cornwall Dükü’nü devralır. Karısı Catherine, Cornwall Düşesi olarak bilinecek. Ayrıca, tam unvanı Kraliçe Eşi olacak olan Charles’ın karısı için yeni bir unvan olacak – eş, hükümdarın eşi için kullanılan terimdir.
Annesinin ölümünden sonraki ilk 24 saat içinde Charles resmen Kral ilan edilecek. Bu, Londra’daki St James Sarayı’nda, Katılım Konseyi olarak bilinen bir tören organının önünde gerçekleşir. Bu, Privy Council üyelerinden (geçmiş ve şimdiki bir grup kıdemli milletvekilleri ve meslektaşlar) ve ayrıca bazı kıdemli memurlardan, Commonwealth yüksek komiserlerinden ve Londra Belediye Başkanı’ndan oluşur. Teorik olarak 700’den fazla kişinin katılma hakkı var, ancak kısa sürede haber verilirse, gerçek sayının çok daha az olması muhtemeldir. 1952’deki son Katılım Konseyi’ne yaklaşık 200 kişi katıldı.
Toplantıda, Kraliçe Elizabeth’in ölümü, Danışma Meclisi Lord Başkanı (şu anda Penny Mordaunt Milletvekili) tarafından duyurulacak ve yüksek sesle bir bildiri okunacak. Bildirinin ifadesi değişebilir, ancak geleneksel olarak önceki hükümdarı öven ve yenisine destek sözü veren bir dizi dua ve taahhüt olmuştur. Bu bildiri daha sonra başbakan, Canterbury Başpiskoposu ve Lord Chancellor dahil olmak üzere bir dizi üst düzey kişi tarafından imzalandı. Tüm bu törenlerde olduğu gibi, yeni bir dönemin işareti olarak nelerin değiştirilmiş, eklenmiş veya güncellenmiş olabileceğine dikkat edilecektir.
Katılım Konseyi tekrar toplanır – genellikle bir gün sonra – ve bu sefer Kral, Özel Konsey ile birlikte katılacak. Bir İngiliz hükümdarının saltanatının başlangıcında, ABD Başkanı gibi diğer bazı devlet başkanlarının tarzında “yemin etme” yoktur. Ancak yeni Kral tarafından yapılan bir açıklama var ve – 18. yüzyılın başlarından kalma bir geleneğe uygun olarak – İskoçya Kilisesi’ni korumak için yemin edecek. Bir trompetçi tantanasından sonra, Charles’ı yeni Kral ilan eden bir kamu ilanı yapılacak. Bu, Jartiyer Silah Kralı olarak bilinen bir yetkili tarafından St James Sarayı’ndaki Friary Court’un üstündeki bir balkondan yapılacaktır.
“Tanrı Kralı korusun” diye seslenecek ve 1952’den bu yana ilk kez milli marşın çalındığı sırada “Tanrı Kralı Korusun” diyecek. Hyde Park’ta, Londra Kulesi’nde ve donanma gemilerinden top atışları yapılacak ve Charles’ın Kral ilan edildiği bildiri Edinburgh, Cardiff ve Belfast’ta okunacak.
Katılımın sembolik zirvesi, Charles’ın resmen taç giydiği taç giyme töreni olacak. Gerekli hazırlık nedeniyle, taç giyme töreninin Charles’ın katılımından çok kısa bir süre sonra gerçekleşmesi muhtemel değildir – Kraliçe Elizabeth Şubat 1952’de tahta çıktı, ancak Haziran 1953’e kadar taç giymedi. Son 900 yıldır taç giyme töreni Westminster Abbey’de yapıldı – Fatih William orada taç giyen ilk hükümdardı ve Charles 40. olacak. Canterbury Başpiskoposu tarafından yürütülen bir Anglikan dini hizmetidir. Törenin zirvesinde, Charles’ın kafasına St Edward’s Crown’u yerleştirecek – 1661’den kalma som altından bir taç. Bu, Londra Kulesi’ndeki Kraliyet Mücevherlerinin en önemli parçasıdır ve yalnızca hükümdar tarafından taç giyme töreni sırasında giyilir (en azından 2.23 kg ağırlığında olduğu için). Kraliyet düğünlerinin aksine, taç giyme töreni bir devlet olayıdır – hükümet bunun için para öder ve nihayetinde konuk listesine karar verir.
Müzik, okumalar ve yeni hükümdarın portakal, gül, tarçın, misk ve amber yağları kullanılarak meshedilmesi ritüeli olacak. Yeni Kral, izleyen dünyanın önünde taç giyme yemini edecek. Bu ayrıntılı tören sırasında, yeni rolünün sembolleri olarak küre ve asayı alacak ve Canterbury Başpiskoposu som altın tacı kafasına yerleştirecek.
Charles, 56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan bir dernek olan Commonwealth’in başına geçti. Bu ülkelerin 14’ünde ve Birleşik Krallık’ta kral, devlet başkanıdır. Commonwealth krallıkları olarak bilinen bu ülkeler şunlardır: Avustralya, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Papua Yeni Gine, St Christopher ve Nevis, St Lucia, St Vincent ve Grenadinler, Yeni Zelanda, Solomon Adaları, Tuvalu.
İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth ile Edinburgh Dükü Prens Philip’in dört çocuğunun en büyüğü ve İngiltere tahtının ilk varisi, Prens Charles Philip Arthur George Mountbatten, İngiltere kralı oldu. Chrales’in tahta geçmesinin ardından, Diana ve Charles’ın en büyük oğlu William, taht sıralamasında ilk sıraya yerleşti. Arkasında en büyük çocuğu Prens George var. Dokuz yaşındaki George şimdi tahtta ikinci sırada. Prens William, unvan hükümdarın hediyesi olduğu için otomatik olarak Galler Prensi olamıyor.
Şimdi o Cornwall Dükü ve karısı Catherine, Cornwall Düşesi. Prens George’un ardından kız kardeşi Prenses Charlotte ve küçük kardeşi Prens Louis geliyor. Beşinci sırada Galler Prensi’nin küçük oğlu Sussex Dükü Prens Harry var. 2015 yılında yürürlüğe giren Perth Anlaşması uyarınca, taht sırasındaki kişilerden yalnızca ilk altı tanesi evlenmeden önce hükümdarın rızasını alması gerekmektedir; böyle bir rıza olmaksızın evlendikleri takdirde, onlar ve çocukları taht sıralamasından men ediliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü: Bataklık operasyonunda tahliyeler beraat anlamına gelmez!