CHP’den deprem sonrası salgın uyarısı… Deprem bölgesinde hangi hastalıklar var?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından depremden etkilenen 10 il, alınmayan önlemler nedeniyle salgın risklerle karşı karşıya kaldı. CHP'den deprem sonrası salgın uyarısı... Deprem bölgesinde hangi hastalıklar var?

salgın hastalıklara karşı etkili önlemler

Orbit - CHP Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi hükümete çağrıda bulunarak, “Yaşadığımız felaketin ardından maalesef depremden kurtulan vatandaşlarımız da salgın riskini bekliyor. Miktar ve kış mevsimi değerlendirildiğinde grip, COVİD gibi solunum yolu enfeksiyonlarında artış bekleniyor; kızamık, uyuz, bit, mantar gibi çocukluğun önemli hastalıkları ile temas yoluyla bulaşan hastalıklar ve ishal hastalıkları olasılığı ortaya çıkar. Depremden kurtulan vatandaşlarımızı salgın hastalıklara kaptırmayalım. Bilim adamlarının ve bizim bölgedeki salgın hastalıklara karşı etkili önlemler alma çağrılarını dinleyin!"dedi ki:"

Temiz su ve hijyen malzemelerine ulaşım

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Dr. Gamze Akkuş depremden kurtulanlarla ilgilendiklerini belirterek, temiz su ve hijyen malzemelerine ulaşımda büyük sorunlar yaşandığını söyledi::

AŞIYA ERİŞİM GARANTİ EDİLMELİDİR

"Arama kurtarma çalışmaları sırasında terleyen yetkililer ve molozların altında kazılan depremzedeler paslı demire maruz kalıyor. Enkazın neden olduğu yaralanmalar. Hayat kurtarmak için canla başla çalışan çalışanlar açık yaralarla görevlerine devam ederler. Depremzedelerimiz de günlerdir bölgede yaşam mücadelesi veriyor. Çok bulaşıcı bir bölgedesiniz. Hijyen için bir şey yok. Ne yazık ki cesetlerle bir arada yaşayan bir alan. Depremden etkilenen bölgelerde salgın hastalık riskleri acilen ortadan kaldırılmalıdır. Bölgedeki muhtaç vatandaşların tetanoz, difteri ve hepatit B aşılarına erişimi olmalıdır.”

KAPIDAKİ HASTALIK TEHLİKESİ

Hava çok soğuktu gibi kızamık ve grip gibi hastalıklara karşı aşı olmanın önemi hakkında, Dr. Akkuş İlezdi deprem Sonrası, altyapının bozulması nedeniyle bir salgın gibi ciddi bir risk olduğunu söyledi: "atık kaldırmak için güvenli içme suyu ve içme suyu eksikliği, yetersizlik, aşılama hizmetlerinde aksamalar, problemler. Özellikle hamile kadınlar için öncelikle tetanoza karşı aşılanmalı, tüberküloz hastalarının düzenli olarak izlenmesi sağlanmalı ve ilaç kullanımına ara verilmemelidir."

KOLERA TEHLİKESİ ORTADAN KALDIRILMALIDIR!

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre geçen yıl Suriye'de 80 bine yakın kolera vakası tespit edildiğini hatırlatan Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Başta Hatay olmak üzere deprem bölgesinin Suriye'ye yakınlığı göz önüne alındığında kolera ile ilgili sorunların yaşanmaması için önlemler alınmalıdır. "Bölgedeki kolera tehdidi ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİDİR…

Öte yandan önümüzdeki dönemde ihmal edilmemesi gereken en önemli hizmetlerden biri de ruh sağlığıdır. Akkuş ilgilendi: "Cumhurbaşkanının kararı ile depremden etkilenen illerimiz afet bölgesi ilan edildi. Afet bölgesi ilan edilen yerlere ücretsiz sağlık hizmeti verilmekte, bölgedeki sosyal travmaların gelecekte olumsuz sonuçlar doğurmaması için psikolog ve sosyologlar gönderilmektedir. Hükümet yetkilileri çadır, yemek ve sıcaklık gibi ihtiyaçları tam olarak karşılayabilecekleri, ancak ruh sağlığının nasıl ve ne zaman korunacağı bir aşamaya bile ulaşamadılar. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanı sıra depremden etkilenen sağlık çalışanlarının da ruh sağlıkları açısından desteklenmesi gerekiyor.” Türk Tabipler Birliği de ilk günden itibaren dikkat çektiği sağlık hizmetlerinin sunumunun altını çizdi ve Akkuş İnteressezdi devam etti.:

TEMEL tıbbi BAKIM SAĞLANMALIDIR

"Her şeyden önce, uygun geçici barınma koşullarının yaratılması gerekiyor. Uygun beslenme koşulları oluşturulmalıdır. Deprem bölgeleri için temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği temel tıbbi bakım ünitelerinin kurulması büyük önem taşımaktadır. Bölge halkının sağlığını korumak ve yeni hastalıklarla mücadele etmek için birinci basamak sağlık hizmetlerine büyük önem verilmelidir. Etkilenen kişi sayısı ve özellikleri belirlenerek kayıt altına alınmalı ve bu kişilerin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetleri hızla bölgeye getirilmelidir. Yeterli ve güvenli su sağlanmalıdır. Çevreye yönelik sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için atıklar, çöpler, tuvaletler ve ölü hayvanlar uygun şekilde toplanmalı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışılmalıdır. Maskelerin verilmesini ve kullanılmasını tavsiye etmek de çok önemlidir. Tabii ki, önce dezenfektanların tedariki ve dağıtımı sorunu çözülmelidir. Çadır bulmakta zorlanan vatandaşlarımıza maske takmaları gerektiğini söylemek de mümkün görünmüyor.”

ÇADIR KENTLER STANDARTLARA UYGUN OLMALI!

Çadır kent ve kampların inşasında uluslararası standartlara uyumun önemi Dr. "Salgın ve yangın riski göz önünde bulundurularak çadır kamp ve çadır kentler inşa edilmeli. Tuvaletin derhal kapatılması gerekiyor. Özellikle toplu yerleşimlerin olduğu yerlerde tuvaletlerin kadın ve erkeklerden ayrılması ve gerektiğinde temizlenmesi çok önemlidir."