CHP’li Gürer’den hayvancılara destek: Yem ve gübre fiyatları arttı besici desteklenmeli!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tahminlerine göre Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın başta tahıl olmak üzere uluslararası gıda ve yem fiyatlarında ciddi oranda artışa neden olacağı yönündeki tahminlerini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünya fiyatlarında ve döviz kurlarında yaşanan değişimin neden olduğu olumsuzluklara karşı üreticilerin ve tüketicilerin korunması için her türlü tedbirin alındığını söylemekle yetindi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, FAO'nun küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğitimlerine ilişkin değerlendirmelerin ve tahminlerin yer aldığı tahıl arz ve talep özeti raporunda yer alan verilere dayanarak dünya tahıl ticari tahmininin bu yıl 14,6 milyon düşerek, 469 milyon tona gerileyeceğinin belirtildiğini aktardı.
Gürer, “FAO 2022 yılının sonuna kadar dünya tahıl stokları tahminini ihracatın kesintiye uğramasının Ukrayna ve Rusya'da daha büyük birikimlere sebep olacağı gerekçesiyle şubat ayına göre 15.milyon ton artışla 851 milyon tona çıkarmıştır. Süt ürünleri fiyat endeksi Asya'dan artan talebin tereyağı ve süttozu fiyatlarını etkilemesiyle %20 %26'ya yükseldi et fiyat endeksinde ise %4.8 yükseliş gerçekleşmiştir” dedi.
FAO’nun, Rusya ve Ukrayna'nın son üç yılda küresel buğday ve mısır ihracatının yüzde 30'unu ve yüzde 20'sini gerçekleştirdiği yönündeki değerlendirmesine dikkat çeken Gürer, “ FAO 11 Mart'ta Ukrayna'daki savaş nedeniyle ortaya çıkacak arz açığıyla uluslararası gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ila yüzde 20 arasında artabileceği uyarısında bulunmuştur” diye konuştu.
Gürer, “Ülkemiz olarak iki ülke arasındaki savaştan ve FAO'nun açıklamalarından etkilenmemek üzere alınan tedbirler nelerdir?” şeklindeki sorusunun da yanıtlanmasını istedi.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünya fiyatlarında ve döviz kurlarında yaşanan değişimin yurtiçi piyasaları olumsuz etkilememesi için ilgili Bakanlıklar ile işbirliği yapılarak gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.
Bakan Kirişçi, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok yönetimi ve hasat durumunun yakından takip edildiğini, üreticilerin ve tüketicilerin korunarak, her türlü tedbirin gerek görüldüğü zaman ivedilikle alındığını kaydetti.
TARIM ARAZİLERİNİN ETKİN KULLANIMI
“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında 81 ilde çalışmalar başlatıldığını söyleyen Bakan Kirişçi, “Bu kapsamda ekim planında bulunmayan boş, atıl veya nadasa bırakılan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla üreticilerimize tohum bedelinin yüzde 75’ine kadar hibe tohum temin edilerek stratejik ürünlerin üretiminin artırılmasına yönelik faaliyetler yürütülmektedir” dedi.
CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Bakanlığın bu tür açıklamaları yaptığı ancak ne kadar arazide ne kadar ÇKS kayıtlı çiftçnini bu uygulamaya dahil olduğunu açıklamadığını belirtip sürekli sorunlara çözüm üretiliyor havası verilmesine rağmen uygulamada gerekli düzenleme ve destekler verilmiyor. Kâğıt üzerinde kalan ifadelerle çözüm sağlanmıyor, sorunlar artıyor.20 yıldır ülkeyi yöneten anlayışın arayışı bitmedi. Çünkü planlama ve öngörüden uzaklar ” dedi.
TÜİK’İN ÜRETİM TAHMİNİ
Bakan Kirişçi, yürütülen bu çalışmalar neticesinde bitkisel üretim miktarının TÜİK’in tahmin verilerinde, 2021 yılına göre yüzde 6,2 artarak 125,7 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü belirtip ürün hasatlarının tamamlanmasının ardından nihai gerçekleşmelere yönelik kesin bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını da yazılı soru önergesi yanıtında ifade ediyor. CHP’li Gürer, TÜİK verilerinin de Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından TÜİK’e verildiğini ve 2021 yılı Mayıs ayı tahmini ile Aralık ayı tahmini arasında ciddi sapmalar ortaya çıktığına dikkat çekti.
Gürer, “TÜİK bakanlık verilerine göre 2021 yılı Mayıs ayında bitkisel üretim tahmininde, bir önceki yıla göre buğday üretimi 19 milyon ton olacağını tahmin etti. Aralık 2021 de ise tahmini bir önceki yıla göre buğday üretimi yaklaşık 17,7 milyon ton olarak duyuruldu. Yaklaşık 1.3 milyon yalnız buğdayda tahmin sapması gerçekleşti. Yine TÜİK verilerine göre Mayıs 2021 tahmini baklagillerin önemli ürünlerinden nohudun 550 bin ton, kuru kırmızı mercimeğin 350 bin ton iken TÜİK’in Aralık 2021 tahmini; baklagillerden nohut üretimi 475 bin ton , kırmızı mercimek 228 bin ton olarak açıklanması ciddi tahmin sapmalarının somut göstergesi oldu. Bakan, bu yıl Mayıs ayı öngörüsünü açıklıyor. Bakalım Aralıkta ne kadar tutturmuş olacaklar göreceğiz” dedi.
İKTİDAR KONUŞUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gıda ve yem fiyatlarında yaşanan artış ve temin sorununa karşı Tarım ve Orman Bakanlığının sanki hiçbir sorun yaşanmıyormuş gibi açıklama yapmasını eleştirdi. Gürer, “Tarımda onlarca projeden söz ediliyor ancak alana yansıması yok. Projenin adı var, sınırlı uygulanıp eskitiliyor. Anlayış değişmeden tarımda sorunlar bitmez. Tarım serbest piyasanın kurallarına uydurularak sürdürülemez. Kamucu bir anlayışla sorunlara yaklaşılmalıdır. Planlı bir tarım politikası uygulanmalıdır. Gerçekçi taban fiyat politikası ile üretene doğrudan destek sağlayacak uygulamalara geçilmelidir” diye konuştu.
BU NE RAHATLIK?
Dünyada ülkelerin kuraklık, savaş ve pandeminin etkisiyle gıda temini konusunda kaygı yaşadığına ve kendi kendine yetebilmenin yolunu aradığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanlığı ise sanki hiçbir sorun yokmuş gibi rahat açılamalar yapıyor. Hiçbir zaman tahminleri tutmayan TÜİK’in üretim tahminlerinden bahsedip, düşük faizli krediler verildiğine işaret ediyor. 20 yılda verilen destekleri üst üste toplayıp açıklıyor. Girdi maliyetleri artışı görmezden geliyor. Ortada bir savaş var, pandeminin etkileri henüz geçmiş değil, kuraklık sorunu dünyayı adeta yakıyor. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığı ise Aladağlardan serin. Gübre ve yem başta artan girdileri yalnızca seyrediyorlar ” ifadelerini kullandı.