34,4277$% 0.27
36,3916€% 0.42
2.834,34%0,01
4.819,00%-0,20
19.275,00%-0,22
9.458,81%0,41
3035100฿%-1.18536
CHP Niğde Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin tarımsal üretimde kullandıkları mazottan KDV ve ÖTV alınmaması için Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına verdi. CHP’li Ömer Fethi Gürer’den çiftçinin mazotunda ÖTV KDV kaldırılsın teklifi!
Orbit – Gürer, “Gübre, ilaç, tohum gibi girdiler ve traktör ekipman giderlerinde yaşanan artışın yanında mazot litre fiyatı ekim döneminde 18 lira iken şuan 38 liraya bulması çiftçiyi kaygılandırmaktadır. Verdiğimiz teklif kabul edilirse, mazot 25 liraya kadar düşer ve çiftçi için bir can suyu olur” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Katma Değer Vergisi Kanunda ve Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına verdi.
Tarım sektörünün en önemli girdilerinden biri olan mazotun fiyatının artmasının, çiftçilerin üretim maliyetlerini de artırdığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun da gıda fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirtti.
Gıda fiyatlarındaki artışların ise vatandaşın yaşamını olumsuz yönde etkilemekte olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretim girdilerinde yaşanan fiyat artışları hem üreticiyi hem tüketiciyi etkileyen bir kısır döngünün oluşmasına neden olmaktadır. Mazot fiyatlarındaki artışlar, çiftçilerin üretim maliyetlerini yükseltmekte ve nihayetinde de gıda fiyatlarının yükselmesine sebep olmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılacak mazottan alınan KDV ve ÖTV’nin kaldırılması ile çiftçilerin üretim maliyetleri düşürülerek üretimin desteklenmesi sağlanmalıdır” önerisinde bulundu.
Mazotta KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasının, çiftçilere ekonomik destek sağlarken kırsal alanlarda istihdamın ve gelirin artmasına da yardımcı olacağını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir diğer taraftan mazottan verginin kaldırılması kısmen de olsa çiftçinin elini rahatlatacaktır. Çiftçi artan girdi maliyetlerinden sonra mazotu vergisiz alması bir nebze moral olacaktır. TÜİK verilerine göre bile tarım ürünü üretici fiyatları (tarla fiyatları) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 8,03 oranında artarken, yıllık artış oranı ise yüzde 62,4’e yükseldi. Tarım ürün üretici fiyatlarındaki artış gıda fiyatlarının önümüzdeki aylarda da yüksek oranlarda artmaya devam edeceğine gösteriyor. Bunun önüne geçmenin yolu gereken önlemleri almaktan geçer. Girdi maliyetleri için gübre başta olmak üzere sübvanse edici destekler sağlanabilir. Mazot için vergiler kaldırılabilir. Aksi taktirde çiftçi bu mazot fiyatı ile nasıl ekim yapacak ? Tarımsal üretim de devamlılığın sağlanması ile gıda güvenliği için yeni önlemler şarttır. Bu da ülkemizin kendi gıda ihtiyaçlarını karşılamasını ve dışa bağımlılığın azalmasını sağlar” ifadelerini kullandı.
Son dönemde mazot fiyatlarındaki artışın üreticiyi maddi açıdan zorlamakta olduğunu ve gelecek açısından karamsarlığa ittiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sebeple tarımsal üretimde kullanılması şartıyla çiftçilerin aldıkları mazottan KDV ve ÖTV alınmaması sağlanmalıdır. Çiftçilerin kullandığı mazottan vergi alınmaması, tarım sektörünün güçlü kalmasını ve gıda üretiminin sürdürülebilirliğini destekleyen önemli bir adım olacaktır. Bu, hem çiftçimize ekonomik destek sağlarken hem de genel olarak ekonomik ve gıda güvenliği açısından olumlu etkiler yaratacaktır” diye konuştu.
Çiftçilerin tarımsal üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve ülkenin tarım potansiyelini en iyi şekilde kullanabilmesi için mazottan alınan KDV ve ÖTV’nin sıfırlanması ve çiftçinin yükünün hafifletilmesi gerektiğine değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sayede hem tarım sektörü canlı kalması sağlanmış olurken hem de toplumun gıda ihtiyaçları güvence altına alınmış olacaktır” şeklinde konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon artışının çiftçilerin girdi maliyetlerini de artırdığına belirterek, “Gübre, ilaç, tohum ve mazottaki artış çiftçiyi yeni ekim döneminde kaygılandırıyor. Ekim, Kasım, Aralık sürecinde çiftçilerin tarlasını ekip önümüzdeki dönem için hazırlıklarına başlayacak. Şu anda mazot 38 lirayı geçmiş durumda. Çiftçiler için mazotta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerekiyor. Bunun için TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdim. Meclis açıldığından öncelikle çiftçilerin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. 38 lirayı aşan mazot böylece 25 liraya kadar inecek ve çitçilere kısmı soluk aldıracaktır” dedi.
Girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiyi daha çok borçlandırdığına da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şu anda çiftçilerin bankalara 463 milyar liranın üzerinde kredi borcu var. Faiz artırımından çiftçi olumsuz etkileniyor. Mazotta ÖTV ve KDV’nin derhal kaldırılması ve bir can suyu olması için Kanun Teklifimiz Meclis açılışı ile gündeme alınmalı ve yeni ekim dönemi için çiftçi bu uygulamadan yararlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
MADDE 1- Tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre ve tohum için Özel Tüketim Vergisinin kaldırılmasıyla, tarımsal girdilerde yaşanan artış neticesinde üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanmıştır.
MADDE 2- Tarımsal üretimde kullanılan mazot için Katma Değer Vergisinin kaldırılması amaçlanmıştır.
İkinci evi olana kredi kısıtlaması geldi: İkinci evi olan nasıl kredi alacak?