Çocuğun karnı neden ağrır? Apandisit mi, Bağırsak düğümlenmesi mi? Önemsiz bir şey mi? Bu belirtiler varsa…

Çocuklarda özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülürken, acil servislerde en sık kullanım nedeni karın ağrısıdır. Çocuğun karnı neden ağrır? Apandisit mi, Bağırsak düğümlenmesi mi? Önemsiz bir şey mi? Bu belirtiler varsa...

"karın ağrıları geçer"

Orbit - Enfeksiyonun tedavisi sonucunda genellikle karın ağrısı da düzelir, ancak bazı durumlarda karın ağrısının altında cerrahi tedavi gerektirebilecek çok daha ciddi hastalıklar olabilir! Akıbadem Ataşehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Elemen, bu nedenle ebeveynlerin "karın ağrıları geçer" dememesi gerektiğini, özellikle ağrıya eşlik eden diğer rahatsızlıkları dikkatle gözlemlemeleri gerektiğini vurguluyor. Çocuk cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Levent Elemen çocuklarda karın ağrısı hakkında bilgi verdi, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Mide-bağırsak hastalıkları

Grip enfeksiyonlarının, muayene stresinin, mide-bağırsak hastalıklarının ve apandisitin birçok nedeni çocuklarda karın ağrısına neden olabilirken, bazen ebeveynler 'geçen basit bir gaz ağrısıdır' diye düşünerek doktor ziyaretini erteleyebilirler. Ama dikkat! Akıbadem Ataşehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Elemen, çocuklarda karın ağrısının geçici bir sorun olabileceğini, bunların arasında apandisit, bağırsak nodülleri, yumurtalık kistlerinin testislerin dönmesine kadar cerrahi müdahale gerektiren ciddi hastalıkların da yalan söyleyebileceğini, bu nedenle ailelerin çocuklarını çok iyi izlemesi gerektiğini vurguluyor. Karın ağrısı, çocuklarda görülen tüm tıbbi acil durumların yüzde 15'ini oluşturur. Bu hastaların yüzde 10'unda cerrahi karın ağrısı tespit edildiğini ve dikkatle incelenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Levent Elemen şöyle diyor: " Hemen hemen herkesin hayatında en az bir kez karın ağrısı vardır, bu da ortaya çıkar ve yeri, süresi, sıklığı, eşlik eden semptomların olup olmadığı cerrahi karın ağrısı hakkında çok önemli bilgiler verebilir; zamanında tanı ve tedaviyi sağlayarak komplikasyonları önleyebilir."  

Solunum yolu enfeksiyonları eşlik ediyorsa!

Karın ağrısının eşlik ettiği başka şikayetler varsa, bunun başka hastalıkların habercisi olabileceğinden ebeveynlerin çok daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Levent Element, “Karın ağrısına solunum yolu enfeksiyonu eşlik ediyorsa ve eşlik eden başka bir semptom yoksa, etrafındaki lenf bezlerinin şişmesi. karındaki ince bağırsak olası bir tanı olarak kabul edilir. Teşhisi doğrulamak için akciğerlerin röntgeni ve tüm karın ultrason muayenesi yapılmalı ve kan testleri yapılmalıdır. Solunum yolu enfeksiyonunun tedavisi ile karın ağrısı da düzelir. Ancak nadiren karın ağrısının şiddetinde bir artış, hastanın genel durumunda bir bozulma, ateş ve kusma tabloya eklenebilir. Bu durumda, karındaki yangının ilerlediği ve tablonun akut apandisite dönüştüğü dikkate alınmalıdır. Akut apandisitte cerrahi tedavi esastır. Akut apandisitte altın standart, apandisiti çıkarmak ve tedavi etmek için yapılan laparoskopik (kapalı) bir ameliyattır."  

İshal eşliğinde!

İshalli karın ağrısı olmasına rağmen başka önemli bir bulgu yoksa gastrointestinal enfeksiyon (gastroenterit) düşünülmelidir diyen Prof. Dr. Levent Elemen, "İshal altta yatan faktöre göre tedavi edilirse karın ağrısı çabuk iyileşir. Ancak ishal ile karın ağrısı şeklinde ara sıra kramplar, anüsten kırmızı çilek jeli şeklinde kanama, yeşil kusma ve karın şişmesi ile bağırsak düğümü (invajinasyon) düşünülmelidir. Bağırsak nodülü, sonuçları nedeniyle çok ciddi komplikasyonlara neden olabilen acil bir cerrahi hastalıktır. Bu hastalar bağırsaklara zarar vermemek için zaman kaybetmeden bir çocuk cerrahı tarafından muayene edilmelidir.”  

Sık idrara çıkma ve yanma varsa!

Kızlarda ve genellikle sünnetsiz erkeklerde sık idrara çıkma, idrara çıkma sırasında yanma veya kesme ağrısı ile karın ağrısı varsa idrar yolu enfeksiyonu düşünülebilir "diyen Prof. Dr., "Tedavi sonrası karın ağrısı düzeliyor ancak bu hastalarda idrar yolunda yatabilecek ürogenital anormallikler açısından tetkikler yapılmalıdır. idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlaması durumunda zemin ve gerekirse önlemler alınmalıdır " diyor Levent Elemen.  

Adet döngüsüne paralel olarak ağrı olduğunda!

Kızlarda, özellikle ergenlik döneminde ve ergenlik öncesi yumurtalık sorunları da karın ağrısına neden olabilir. Çocuk cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Levent Elemen uyarıyor: "Adet gören çocuklarda adetten birkaç gün önce karın ağrısına adet öncesi sendrom, adet gören çocuklarda ise yumurtlamaya bağlı Mittelschmerz denir. Bu karın ağrısının tedavisi basit ağrı kesicilerle yapılabilse de karnın sağ veya sol alt kısmında şiddetli ağrı tarif edilirse yumurtalık kistleri ve yumurtalık torsiyonu düşünülmelidir. Sonuçlarına göre, bu hastalıklar çocuk cerrahisi ile çok hızlı müdahale ile acil cerrahi müdahale gerektirir.

Testis hassasiyeti ve kızarıklık varsa!

Erkek çocuklarında da karın ağrısına testis hassasiyeti ve kızarıklık işaret ediyorsa çok dikkatli olmak gerekiyor. Prof. Dr. Levent Elemen “Erkek çocuklarda karın alt bölgesinde ağrı ile beraber skrotumda (testisin bulunduğu torba) ağrı, kızarıklık, testis hassasiyeti ve ağrısı olması durumunda tablo akut skrotum olarak adlandırılır. Bu sorun da Çocuk Cerrahı tarafından hızlıca tanı konularak tedavi edilmelidir. Akut skrotumun en sık nedeni olmasa da kızlardaki over torsiyonuna benzer şekilde testisin dönmesi (testis torsiyonu) testisin kaybı ile sonuçlanabileceği için Çocuk Cerrahı tarafından hızlıca tanı koyularak tedavi edilmesi gereken bir patolojidir. Akut skrotumun daha sık görülen ancak cerrahi olmayan diğer nedenleri arasında testis iltihaplanması (orşit), testis ve etrafındaki dokuların iltihaplanması sayılabilir. Her iki durumda da hastaya uygun tedavinin verilmesi ve yatak istirahati ile tablo hızlıca düzelir” diyor.  

Karnın sol tarafında ve aniden başlıyorsa!

Çocuklarda kabızlık da karın ağrısının önde gelen nedenlerinden birini oluşturuyor. Bu hastalarda karnın sol alt tarafında aniden başlayan ve gün içinde sık sık tekrarlayan, büyük tuvaletin yapılması ile azalan bir karın ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Levent Elemen, beslenmenin  düzenlenmesi ve gaita sertliğinin azaltılması ile kabızlığa bağlı karın ağrılarının kısa sürede iyileşebileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Levent Elemen özellikle okul döneminde, sınav kaygısı çok olan ve başarı odaklı yaşayan çocuklarda da yemek yedikten sonra ya da yatma ile artan karnın üst tarafındaki ağrılarda gastroözofageal reflü ve/veya gastrit düşünülebileceğini belirtirken, bu çocuklarda yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi tedavi ile şikayetlerin hızlıca giderilebileceğini söylüyor.    

Karın ağrısı 12 saatten uzun sürüyorsa!

Prof. Dr. Levent Elemen karnı ağrıyan çocuğun dikkatle gözlemlenmesi gerektiğini belirterek şu uyarıda bulunuyor: “12 iki saati aşan, şiddeti artan, ateş, kusma ve/veya karın şişliği eşlik eder şekilde bir karın ağrısı olan çocuğun ‘karın ağrısıdır geçer’ denilerek, ağrı kesici ve ateş düşürücü verilerek zaman kaybedilmemesi gerekir. Bu hastaların mümkünse çocuk cerrahı bulunan bir merkeze getirilmesi, belli incelemelerden geçirilerek karın ağrısının cerrahi tedavi gerektiren bir sorundan kaynaklanmadığının kanıtlanması, eğer karın ağrısının altında cerrahi tedavi gerektiren  bir sorun yatıyorsa da bir an önce tedavisinin başlatılması gerekir.”