35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
9.724,50%-0,42
3375411฿%-1.716
BM Deprem Müdahale Koordinatörü Cheatham: 6 Şubat depreminden sonraki en büyük arama kurtarma operasyonu. Deprem sonrası arama kurtarma operasyonları gündem oldu!
Orbit – Türkiye’de BM Deprem Müdahale Koordinatörü olarak görev yapan Shelley Cheatham, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yapılan arama kurtarma çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Tarihin en büyük arama kurtarma operasyonuydu.”dedi ki: BM Deprem Müdahale Koordinatörü Cheatham: 6 Şubat depreminden sonraki en büyük arama kurtarma operasyonu.
Stratcom Afet İletişim Forumu Ankara’da “Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme” teması altında düzenlendi. Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi direktörü ve BM Türkiye deprem Müdahale Koordinatörü Shelley Cheatham, “Kriz zamanlarında iletişim” konulu konuşmasında, son on yılda dünyada iklim değişikliğinin yol açtığı çok sayıda felaketin yaşandığına işaret ederek, “Kriz zamanlarında iletişim” konulu konuşmasında, iklim değişikliğinin neden olduğu çok sayıda felaketin yaşandığına işaret etti. bu gibi durumlarda güvenilir ve zamanında bilgi alışverişinin önemini ortaya koymaktadır.
Cheatham, acil durumlarda bilginin çok önemli olduğunu ve bu bilginin karar vericilerin hayat kurtarmaya yönlendirilmesinde vazgeçilmez bir rol oynadığını ve karar vericilerin kriz zamanlarında sadece hükümet yetkilileri olmadığını söyledi. Cheatham, kriz zamanlarında vatandaşların sosyal ağlarda iletişimden kaçınması gerektiğini söyledi: “Bir krizde, bilgiye ve iletişime her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar duymaz iletişim ağları kaybolabilir.”dedi ki:”
Cheatham, acil durumlarda internet ağlarının kullanılmasının en önemli mesajların gözden kaçırılmasına yol açabileceğini vurguladı: “Sosyal hizmetin temeli olan bilgi yönetimi ve iletişim, dünyanın en büyük felaketlerinde sıklıkla karşılaştığımız krizleri koordine etmemize ve savunmamıza izin veriyor.” ifadesini kullandı. Shelley Cheatham, kriz durumlarında uydu görüntüsü ve sismik sensörün müdahale çabalarının ilk dakikalarında ve saatlerinde kritik öneme sahip olduğunu ve doğal afetler gibi acil önlemler karşısında nasıl hareket edileceğini belirlemek için BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin kurulduğunu hatırlattı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye’nin daveti üzerine BM ekiplerinin Adana’ya 24 saatten kısa sürede ulaştığını söyleyen Cheatham, “Tarihin en büyük arama kurtarma operasyonuydu.”ifadesini kullandı. Deprem bölgesinde hayat kurtarmak ve insani yardım sağlamak için 70’in üzerinde ülkeden çok sayıda arama kurtarma ekibinin seferber edildiğine dikkat çeken Cheatham, farklı dillerde binlerce insanın, hatta köpeklerin bile arama kurtarma operasyonunun bir parçası olduğunu hatırlattı.
Cheatham, deprem bölgelerinde yapılacak yardımların doğru ve zamanında ulaşmasını sağlamak için koordinasyon merkezlerinin kurulduğunu, depremden etkilenen bölgelerde ekiplerin nerede bulunduğunu gösteren haritalar oluşturduklarını, acil yardımın yapıldığı bölgeleri tespit etmek için çok boyutlu değerlendirmeler yaparak bölgedeki ekipleri koordine ettiklerini söyledi gerekli.
Felaketten etkilenmeyen bölgeleri son gelişmeler hakkında bilgilendirmek için ingilizce ve Türkçe durum raporları yazdıklarını kaydeden Cheatham, bölgedeki kuruluş ve yetkililerle çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Cheatham, gıda, yardım malzemeleri ve jeneratörlü 11 kamyon da dahil olmak üzere 176 milyon dolarlık bağışların hızla seferber edildiğini söyledi. Cheatham, bu gibi durumlarda neyin gerekli olup neyin gerekli olmadığını belirlemenin önemli olduğuna dikkat çekti:
“Şimdi en önemli gruba, sevdiklerini, okullarını, evlerini ve geçimlerini kaybeden insanlara hitap etmek istiyorum. Felaketin etkisi altında iletişim gerçek bilginin ötesine geçebilir. Umutsuzluk anlarında insanlarla nasıl iletişim kurulacağı, bu kişinin tüm hayatını etkileyebilir. Acil müdahale ekipleri, hayatta kalanlar, depremzedeler ve diğerleri aynı anda iletişim kurmaya çalışabilir. Neyin, kime ve hangi kanallardan iletilmesi gerektiğini belirlemek çok önemlidir. Bunlar acil durumlarda sosyal medya, radyo ve özel iletişim kanalları olabilir.”
Cheatham, bazı ülkelerdeki doğal afetler sırasında daha önce televizyon ve radyo kanalları gibi çeşitli mecraların bulunmadığını ancak bazı yerlerde açık internet erişimi sayesinde bilgi akışının sağlanabileceğini vurgulayarak, afetler sırasında iletişim kanallarının çok önemli olduğunu vurguladı.
Cheatham, iletişimin ve topluma entegrasyonun önemli olduğuna ve insanların psikolojik olarak felaketlerle başa çıkmalarına ve güvenlik, sakinlik, bağlılık ve umut duygusu geliştirmelerine yardımcı olabileceğine dikkat çekti. İletişim ve acil durumlar, topluluk, diller, kültür, ekonomik koşullar, sosyal ağlar, medya, siyasi ve güç yapıları, normlar ve değerler gibi konuların sağlam bir şekilde anlaşılmasını gerektirir.
Cheatham, insanların depremden hemen sonra kayıp yakınlarının aranması, nasıl yardım alınacağı, enkazdan kurtarılanlarla ne yapılması gerektiği gibi birçok konu hakkında bilgi talep edebileceklerini vurguladı: “Afet durumunda, güvenilir, yerinde ve zamanında bilgi gibi yiyecek, su ve barınak olarak hayat kurtarıcıdır. Bu yüzden şeffaflığa ve her taraftan bilgi alışverişine ihtiyacımız var.”değerlendirildi.
Cheatham, bilginin güç olduğunu ve kolayca ihlal edilebileceğini söyledi: “Eksik bilgi ve yanlış bilgi zaman ve kaynak kaybına yol açıyor ve yanlış bilgi daha da tehlikeli. Tüm karar vericilerin bilgiye ihtiyacı vardır. Ve ne zaman geleceklerini biliyorsun.”dedi ki:” Cheatham, bilgilerin en üst düzeyde karar vermek, arama kurtarma ekiplerini felaketin ilk günlerinde nereye odaklandıklarına ve ne tür yardım sağlandığına odaklamak ve en önemlisi felaketten etkilenen insanları önemli kararlar almaları için güçlendirmek için kullanılabileceğini de sözlerine ekledi hayatlarıyla ilgili kararlar.
Sudan’da 72 saatlik ateşkes taraflar tarafından kabul edildi!