Devlet Bahçeli Şehit Kaymakam Kemal Beyi anlattı: Haksızlığa uğradı ama telafi edildi. Bugün de haksızlık varsa telafi edilir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada muhalefetin ekonomi üzerinden eleştirilerine tepki gösterdi. Türkiye Cumhuriyetinin yokluk içinde kurulduğunun altını çizen Bahçeli, "vatan olmadıktan sonra az yesek ne olur, çok yesek ne olur" dedi. Bugün haksızlık yapıldığına dair iddialara ise "eğer varsa yarın telafi edilir" diyerek, suçsuz yere 35 yaşında idam edilen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal beyi örnek verdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasında şunları söyledi.
"Türkiye’yi badireden badireye sürüklemeyi hedefleyen zillet ittifakı Vatan ve millet uğruna katlanılmış çileleri bilmezler, soylu fedakarlıkları bir türlü kabullenemezler.
Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey’i, geçtiğimiz 10 Nisan günü şehit edilişinin 103’üncü yıl dönümünde duayla andık.
Bu kahraman, bu vatanperver, bu milletsever kaymakamımız, İstanbul Bayezid Meydanı’nda kurulan idam sehpasına 35 yaşında çıkarıldığında hala unutulmayan şu sözlerle haykırmıştı:
“Ben bir Türk memuruyum. Sizlere yemin ederim ki masumum. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet. Asil Türk milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Borcum var, servetim yok. Üç çocuğumu millet uğruna yetim bırakıyorum. Yaşasın millet.”
Merhum şehidimiz haksızlığa uğramıştı, zulme maruz kalmıştı.
Sevdası millet, gücü devletti.
Maalesef bir komploya, bir iftiraya kurban gitti.
Borcu vardı, sızlanmadı, şikayet etmedi, yalnızca görevini yaptı.
Türk milleti yeri geldi vefasını gösterdi, imkanlar nispetinde şehit kaymakamımızın ailesine el uzatıldı.
24 Temmuz 1922 tarihinde Dahiliye Vekaleti tarafından İcra Vekilleri Heyeti’ne gönderilen yazıda, dul eşine ve yetimlerine vatana hizmet tertibinden maaş bağlanması talep edildi.
Bu bir şükran ifadesi, bir nebze de olsa adalet tecellisiydi.
İcra Vekilleri Heyeti, yani Bakanlar Kurulu da Türk milletinin alicenaplığını gösterdi.
27 Temmuz 1922’de konuyla ilgili bir kararname yayımlanarak, Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Mehmet Kemal Bey’in muhterem eşi Hatice Hanım ile oğlu Adnan Efendi’ye bin kuruş aylık bağlandı.
Demek istediğim şudur:
Haksızlıklar elbet bir gün maşeri vicdanın müdahalesiyle telafi edilir.
Ekonomik sıkıntı varsa, eli birliği yaparız, güç birliği yaparız, inanç birliği yaparız, hepsini aşarız."