35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
9.724,50%-0,42
3427081฿%1.49301
Yurtiçinde vekâletle kurbanlık kesim bedelinin 2 bin 250 lira olarak açıklandığını anımsatan Gürer, “Bu ücrete piyasada kurban yok. 2 bin 500 lira maaş alan emekliye kurbanlık bu durumda düşer mi? AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanının yönettiği ülkede düşük maaş uygulaması emekliyi kurban kesemez hale getirdi” diye konuştu. Emekli kurban kesebilecek mi? Kurban fiyatı kaç lira?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kurbanlık koyun besleyen yetiştiricilerin sorunların dinledi.
Niğde’de 2143 metre yükseklikte bulunan Göllüdağ’ın eteklerinde sürü sahibi Şener Uzun ile görüşen Gürer, “Hangi köye gitsem, hangi besici ve hayvan sahibi ile konuşsam yaşadıkları mağduriyeti anlatıyor. Hem ahır hem de ağıllar boşalıyor. Hayvan varlığımız da o varlığın sahibi de giderek azalıyor. Et ve süte erişim zorlaşacak ve mamul ürünlerde fiyatlar daha da artacak” dedi.
Yem fiyatlarının sürekli arttığından yakınan Çarıklı köyünden Şener Uzun, Ramazan Bayramında 250 lira olan bir torba yemin bugün 350 liraya çıktığını belirterek, “Samanın tonu 2 bin 300 lirayı geçti. Saman satıcısına ‘bu fiyat yüksek değil mi?” diye sordum. ‘Mazotun fiyatı belli’ dedi. Bunun işçisi var, yüklemesi var, arabasının eskiyen lastiği var… Adam haklı” diye konuştu.
Bu yıl kış şartlarının zorlu geçmesinden dolayı koyunları 20 Nisana kadar meraya çıkaramadığını belirten Şener Uzun, “6 ay yemle beslemek zorunda kalıyoruz. Yem fiyatlarındaki artış ortada. Bugün 3 ton saman alsam 6 bin lirayı geçer, tonu 1000 liradan 30 ton küspe alsam, o da 30 bin lira yapar. Diğer girdilerle birlikte benim masrafım satacağım hayvanlardan elde edeceğim parayı kurtarmaz. O nedenle bu şartlarda hayvancılık yapmak zor. İşi bırakacağım” şeklinde konuştu.
Koyunları meraya çıkardığını ancak 2 tane düve ineğinin olduğunu, onları da beslemekte zorlandığını anlatan Uzun, “Bir an önce kestirmek istiyorum ama gebe olduğu için kestirmeye içim elvermiyor” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise üreticilerin kurbanlık koyunları 4 bin liranın altında satmaları halinde zarar edeceklerini söylediklerini aktardı. Gürer, “Kurbanlık koyun 4 bin lira olursa vatandaş bu gelirle nasıl kurban alacak?” diye sordu.
Maliyet artışları nedeniyle kurbanlık fiyatlarının da yükseldiğini ve bu şartlarda emeklilerin ve dar gelirlilerin kurbanlık alma şansının kalmadığını belirten Gürer, “2022 yılı vekâlet yoluyla kurbanlık kesim bedeli yurt içinde 2 bin 250 lira oldu. 2 bin 500 lira maaş alan emekliye kurbanlık düşüyor mu? Düşüyorsa nasıl alacak? AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanlığı sisteminde toplum sorunları, yokluk ve yoksulluğu olağanlaştırdı. Vatandaş perişan. Açlık sınırı altında milyonlar yaşamaya çalışıyor. Ekmek almakta dahi sorun yaşıyorlar. Emekli maaşlarının düşük olması emekliyi kurban kesemez hale getirdi. Yem fiyatları ve diğer beslenme giderleri arttıkça kurbanlık koyunun maliyeti 3 bin lira aştı.4 bin liranın altında bir satış fiyatı üreticiye para kazandırmıyor. Besici batıyor, emekli ise kurbanlık alamaz hale geliyor. Ne yazık ki AKP ülkeyi yönetemiyor” şeklinde konuştu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık satışlarına da etki gösterdiğine dikkat çekerek, “Böyle giderse çok sayıda besici hayvancılığı bırakacağını söylüyor. Siyasi iktidar, özellikle yem fiyatları konusunda üreticiyi sübvanse etmeli, üreticiye destek vermeli. Ahırlar boşalıyor. Veteriner, aşı ve bakım giderlerinin yanında yem ve nakliye gideri eklenince, büyük şehirlerde kurbanlık koyun daha yüksek fiyatlarla alınmak zorunda kalınacak” dedi.
Bakan Mahmut Özer açıkladı: Öğrencilerimiz maskesiz sınava girecek!