Emekli oldular, Kur’an’a koştular… İkinci baharlarını Kur’an-ı Kerim ile yaşıyorlar
Çiftlikköy ilçe Müftülüğü’nün 2009 yılından beri Sahil Siteler Camii Erkek Kur’an Kursu’nda yürüttüğü kurs sayesinde bugüne kadar 300 emekli vatandaş Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendi.
Ömürlerinin ikinci baharında Kur'an-ı Kerim'e koşan "ak saçlı" talebeler, heyecan ve sevinci bir arada yaşıyor.
Yalova'da Çiftlikköy İlçe Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın koordinesinde 2009 yılından beri örnek bir çalışma yürütüyor. Çiftlikköy Sahil Siteler Camii Erkek Kur’an Kursu’nda, yaşları 50 ile 90 arasında değişen emekli vatandaşlara yönelik Kur’an-ı Kerim kursu düzenleniyor. Kursa katılan vatandaşlar Kuran öğrenmenin yaşı olmadığını gözler önüne seriyor.
Her yıl Ekim ayında başlayan Kur’an-ı Kerim kursu Haziran ayında sona eriyor. Bu süreçte kursa katılan kursiyerler hem Kuran-ı Kerim’i öğreniyor hem de zararlı alışkanlıklardan uzak duruyor.
13 YILDIR DEVAM EDİYOR
Çiftlikköy Sahil Siteler Camii Erkek Kur’an Kursu'nda talebelere yüce kitabımızı öğrenmeleri için Mehmet Karaman Hocaefendi öncülük ediyor.
Kur'an kursundaki çalışmalarına ilişkin Yalova Manşet gazetesine konuşan Mehmet Karaman hoca, 13 yıldır bu hizmeti sürdürdüklerini, bugüne kadar 300 vatandaşın Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendiğini söyledi.
Türkiye genelinde ve Yalova’da kadınlara yönelik çok sayıda Kur’an-ı Kerim kursunun olduğunu, erkeklere hitaben bu kursların sayısının fazla olmadığını vurgulayan Karaman hoca, “Erkeklere yönelik Yalova’da tek Kur’an-ı Kerim kursu çok az var. Onlardan biri de bizim kursumuz. Büyüklerimiz kursumuza geliyor, masada oturuyor. Saatlerce öğrenci formatında kendisini sorumlu hissediyor. Bu anlamda ben bugüne kadar kursumuza katılan önceki büyüklerimize ve şu anda hazır bulunan ağabeylerimize teşekkür ediyorum. Gençlik yıllarında Kuran ile buluşamamış ağabeylerimiz böyle bir ortamda kendilerini buluyorlar ve çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. Gerçekten kursumuz sayesinde büyük bir boşluğu dolduruyoruz. Buraya gelenler neşe içerisinde geliyor. Gidenler de üzülerek gidiyor. Çünkü bu atmosfer farklı. Burada günah işlemiyoruz. Kötülük yok burada. Hep Kuran önümüzde. Allah’ın kitabıyla meşgul olduğumuz için kendimizi çok daha huzurlu hissediyoruz. Sadece Kur’an-ı Kerim değil; namaz nasıl kılınır, oruç nasıl tutulur gibi dini konuları da öğretiyoruz” dedi.
KUR’AN ÖĞRENMENİN ZOR OLDUĞUNA DAİR ÖN YARGIYI KIRDIK
Karaman hoca, kurslardan mezun olanların camilerde imam olmadığı zaman namaz kıldırabildiğini, birçoğunun müezzinlik yapabildiğini ifade ettiği konuşmasında şöyle devam etti:
“Ağabeylerimiz ‘emekli oldum ölmeyi bekliyorum derken bu kurslarımıza katılıyor. Böylece sanki ikinci baharlarını yaşıyorlar. Kuran ile buluşuyorlar. Genel manada ‘Kuran öğrenmek zordur, Kuran’ı biz öğrenemeyiz’ diye bir önyargı var. Biz bu önyargıyı burada yıktık. Kuran-ı Kerim Allah’ın kitabıdır. Allah onu bize göndermiştir. Niçin bize zorluk çıkarsın. Kuran-ı öğrenmek kolaydır. Bunu da burada yaşayarak görüyoruz. Erkeklere yönelik Kuran kurslarının çok daha çoğaltılması gerekiyor.”
YAPTIĞIM EN GÜZEL ŞEY KUR’AN ÖĞRENMEK
Kuran kursuna katılan emekli vatandaşlar da Kuran öğrenmenin tarif edilemez bir lezzet olduğunu söyledi. Kursa katılan 65 yaşındaki Hüseyin Akkurt, “Bir arkadaşının vesilesiyle bu kursu duydum ve katıldım. Cumhurbaşkanımızdan hocalarımıza hepsinden Allah razı olsun. İlk geldiğimde utana sıkıla geldim. Bu vakitten sonra Kuran öğrenemem diye düşünüyordum. Burada güzel arkadaşlıklar edindim. Hocamız Mehmet Karaman sağ olsun çok iyi niyetli ve sabırlı. Bize Kuran’ı Kerim’i öğretti. Bu yaşıma kadar yaptığım en güzel şey Kuran’ı öğrenmek oldu. Kursumuzdan çok memnunuz” açıklamasını yaptı.
İKİNCİ BAHARI YAŞIYORUZ
50 yaşında Kur’an talebesi olan emekli Ceyhan Palabıyıklı ise “Arkadaşım benden habersiz beni kursa kaydettirmiş. Kaydettirdikten sona bana haber verdi. Önce bir tereddüt ettim. Bizim hatamız, küçük yaşlarda öğrenmedik. Kuran’ı herkesin öğrenmesi gerekiyor. Çok iyi oldu. Allah arkadaşımdan razı olsun. Kursa ilk geldiğimde aklımda ‘acaba öğrenebilir miyim?’ korkusu vardı. İyi ki gelmişim. İyi ki de hocamız Mehmet Karaman’ı tanımışız. Allah kendisinden bin kere razı olsun. Bizimle sabırlı bir şekilde çok uğraştı. Halen de uğraşmaya devam ediyor. En güzel şekilde de Kuran-ı Kerim’i öğrenmeye çalışıyoruz. İlk başlarda elif demesini bilmiyorduk. Şimdi ise Cenap-ı Allah’ın yardımlarıyla ve Mehmet hocamızın çabasıyla Kuran’ı okumaya başladık. İkinci bir baharı yaşıyoruz. Gerçekten herkesin Kur’an-ı Kerim’i öğrenmesini tavsiye ediyorum. Zamanında kahvehanelere gidiyorduk. Hatalarımız oldu. Ancak şimdi buraya gelince gerçekten oralardan uzaklaşıyorsunuz ve çok daha mutlu oluyorsunuz. Her şeyin daha bir feyzine varıyorsunuz” sözlerini sarf etti.
KUR’AN İNSANIN HAYATTAKİ EN BÜYÜK DOSTU
53 yaşındaki Ertan Kurtkaya da “Mehmet hocamın kurs başlattığını duyunca geldim. Kuran bir insanın hayattaki en büyük dostu. En güzel arkadaşı. Kuran her şeyi dolduruyor. Namaz kılarken insanın aklına her şey gelebiliyor. Hatta namazı bile şaşırabiliyorsun. Ancak Kuran okurken insanın aklına hiçbir şey gelmiyor. Şeytan oraya müdahale edemiyor. Bu kadar güzel bir maneviyatı ben ömrümde bir tek Kuran okurken yaşıyorum ve huzur buluyorum. Kuran ile ben her şeyi buldum. Bütün dosyalar kapandı bende. Yeni bir hayat, yeni bir dost, yeni bir sevgili. Ameliyat oldum yine de kursu bırakmadım. Ameliyatlı halimle bile kursa devam ettim. Kurs bittikten sonra ne yapacağız bilemiyorum. Şimdiden bitecek olmasına üzülüyorum” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: YALOVA MANŞET