Enerji Bakanı Fatih Dönmez’den doğalgaz rezervi açıklaması: Günlük 10 Milyon metreküp…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki gaz rezervine ilişkin, "Şu anda kara işleme tesisi ilk etapta günlük 10 milyon metreküplük gazı işleyecek kapasitede çalışılıyor. Alt yapı 2. fazla birlikte 40 milyon metreküplük gazı işleyebilecek şekilde hazırlandı" dedi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den doğalgaz rezervi açıklaması: Günlük 10 Milyon metreküp...
Enerji Bakanından sunum
Orbit - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni doğal gaz keşfinin detaylarına ilişkin basın toplantısı düzenleyecek ve keşifle ilgili sunum yaptı.
Bakan Dönmez'in açıklamalarının satır başları şöyle;
Karadeniz'deki çalışmalarımızın sonucunda 710 milyar metreküplük rezerve ulaşmış olduk. Sahadaki çalışmaları zaman zaman basın mensupları ile birlikte yerinde inceledik. Bir hafta önce de basınımızın temsilcileri ile birlikte Filyos'ta proje hakkında geniş değerlendirmeler yapma imkanı bulmuştuk.
170 kilometrelik ana iletim hattımız tamamlandı
Gelinen son noktayı sizlerle tekrar paylaşmak istiyorum. Üç aşamadan oluşuyor çalışmalarımız. Deniz tabanında sondaj işlemleri ve sondaj işlemlerinin akabinde yapılan kuyu tamamlama işlemleri devam ediyor. Deniz tabanında ciddi bi teknolojik olarak baktığımızda sahada yoğun bir çalışma var. 50'yi aşkın gemi ile bu çalışmaları deniz tarafında yürütüyoruz. Bir taraftan orada üretilecek gazın karaya getirilmesi ile alakalı olarak 3 hattın yapım işlemleri devam ediyor. Tamamlandı testleri yapılıyor. 170 kilometrelik ana iletim hattımız tamamlandı. Glikol basan hattımız tamamlandı.
Tesisin Yüzde 85'i tamamlandı
Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Bir taraftan da karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık.
Şu anda kara işleme tesisi ilk etapta günlük 10 milyon metreküplük gazı işleyecek kapasitede çalışılıyor. Alt yapı 2. fazla birlikte 40 milyon metreküplük gazı işleyebilecek şekilde hazırlandı. Sahada 6 bini aşkın iş kalemini birlikte yönetiyor ve ilerliyoruz. Yine bu üretilen gazı BOTAŞ'ın ana ulusal ana iletim sistemine bağlayacak istasyon çalışmaları da tamamlandı. 36 kilometrelik bağlantı tamamlandı. Orada test ve devreye alma işlemleri de devam ediyor.
Deniz tabanında bugüne kadar ilk Tuna-1 ile başladığımız kuyu açma ve tamamlama işlemlerinde 10 kuyuyu açmış durumdayız. Kuyu içi ve üstü tamamlama işlemleri de son sürat devam ediyor. 2 fazda buraya 30'un üzerinde ilave kuyu açarak devam edeceğiz. Daha önce de açıkladığımız gibi 2026 gibi buradaki kuyu açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız. Sahada karada 5 bin 500, deniz tarafında 2 bin 500 olmak üzere 8 bin kişilik bir çalışan arkadaşımız var.