Enflasyon rakamları açıklandı emekli maaş zamları kaç lira olacak?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,04 artış gösterdi. Enflasyon rakamları açıklandı emekli maaş zamları kaç lira olacak?
Yıllık enflasyon ise yüzde 39,59'a geriledi
Orbit - Yıllık enflasyon ise yüzde 39,59'a geriledi. Kıyafet ve ayakkabı sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre en az artış gösteren sektör oldu. Lokanta ve otel sektörü ise yüzde 68,98'lik artışla en yüksek artış gösteren sektör oldu. Konut sektörü endekste en az artış gösteren ana grup oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın hariç TÜFE'deki değişim bir önceki aya göre yüzde 3,60, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,70 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 60,94 oldu.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,65 arttı
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,65 arttı. Yıllık değişim oranı yüzde 40,76 olarak gerçekleşen Yİ-ÜFE'de madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 56,84, imalat sektörü yüzde 42,34, elektrik, gaz üretimi ve dağıtım sektörü yüzde 0,53 ve su temini sektörü yüzde 66,27 artış gösterdi. Ara malı sektörü yüzde 35,82, dayanıklı tüketim malı sektörü yüzde 49,10, dayanıksız tüketim malı sektörü yüzde 64,92, enerji sektörü yüzde 9,62 ve sermaye malı sektörü ise yüzde 49,97 artış gösterdi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü aylık bazda yüzde 1,66 artış gösterirken, enerji sektörü yüzde 7,36 azalış gösterdi.
yüzde 6,43 seviyesinde gerçekleşti
Özetle, Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon yılın ilk beş ayında toplamda yüzde 6,43 seviyesinde gerçekleşti. Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kazanması, petrol fiyatlarındaki düşüş, pandemi nedeniyle ekonomide yaşanan daralma nedeniyle enflasyondaki ivme düşmeye başladı. Ancak, yüksek seviyelerdeki enflasyon hala ülke ekonomisinde bir sorun olarak görülmekte ve ekonomi yönet tarafından sıkı para politikaları uygulamaları devam etmektedir.