Estonya Cumhurbaşkanı Karis Türkiye’de! Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ortak basın toplantısı

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Estonya ile diplomatik ilişkilerimizin 100'üncü yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Sayın Karis ile heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendilerine hoşgeldiniz diyorum. Görüşmelerimiz vesilesiyle kıymetli mevkidaşım ile Türkiye-Estonya ilişkilerini geliştirme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. Bu istikamette atacağımız müşterek adımları ele aldık. Her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz. 429 milyon dolara ulaşan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da artırabiliriz.

Geçen yıl tesis ettiğimiz ekonomi ve ticaret ortak komitesinin ilk toplantısını inşallah en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Bu toplantıyla ekonomik ve ticari ilişkilerimiz bakımından yeni bir yol haritası da belirlemiş olacağız. NATO müttefikleri olarak savunma sanayii alanında tesis ettiğimiz mevcut iş birliğini ilave somut projelerle geliştirebileceğimiz inancındayız. Bilim ve teknolojiden eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini işbirliğimizin geleceğine yapacağımız önemli yatırımlar olarak addediyoruz.

Dijital dönüşüm, dijital uygulamalar ve siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip. Görüşmelerimizde bu alanda sahip olduğumuz tecrübelerin paylaşımı üzerinde de durduk. Yakın ikili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki dayanışmamızın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum.

Türkiye-AB ilişkileri

Sayın cumhurbaşkanı ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileriyle güncel bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık.

Her vesileyle vurguladığımız üzere Avrupa Birliği'ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar. Estonya'nın da bu anlayış temelinde Türkiye'ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu beklentimi Sayın Karis ile de bu vesileyle paylaşmış oldum.

Rusya-Ukrayna savaşı

Görüşmelerimizde Ukrayna'daki savaşa yönelik gelişmeleri de ele aldık.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizin altını bir kez daha çizdim. Ukrayna'daki yıkımın bir an evvel son bulması ve taraflar için adil, nihai çözüme ulaşılması ancak diplomasi ile mümkündür. Taraflara yönelik bu yöndeki telkinlerimizi sürdürüyoruz.

Rusya'nın dışlandığı girişimlerin arzu edilen sonuçları vermeyeceğine dair görüşümüzü de koruyoruz.

İsrail'in Gazze katliamı

Gazze'de yaşanan vahşet de hiç şüphesiz gündemimizdeydi.

İsrail'in uluslararası topluman kalıcı ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'de sürdürdüğü katliamlar sadece bölgesel istikrarı değil küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Gazze'deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum.

Gazze'deki insani felaketin sona ermesi için öncelikle acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması ihtiyacı devam ediyor. Türkiye olarak bu konularda elimizden gelen ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Kalıcı barış iki devletli çözümden geçiyor. Uluslararası toplumun artık ağırlığını koyması lazım.

“TÜRKİYE'NİN BÖLGEMİZİN GÜVENLİĞİNE KATKISI BİZLER İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Türkiye'nin bölgesel rolüne ilişkin, "Türkiye'nin bölgemizin güvenliğine ve NATO'nun içerisindeki katkısı bizler için çok büyük bir önem taşıyor." dedi.

Türkiye ve Estonya'nın iki NATO müttefiki olduğunu hatırlatan Karis, "Türkiye'nin bölgemizin güvenliğine ve NATO'nun içerisindeki katkısı bizler için çok büyük bir önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Karis, Türkiye ile ülkesinin hem iyi zamanlarda hem kötü zamanlarda birbirini desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi.

Karis, Türkiye ile Estonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin ve dostluğunun 100. yılını kutladıklarını, iki ülke arasındaki kültürel paylaşımların ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.

Estonya'nın 1929'da ilk konsolosluğunu İstanbul'da açtığına, tarihsel açıdan iki ülkenin iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Karis, Türkiye'nin Estonya'daki Sovyet işgalini tanımadığını aktardı.

Karis, Türkiye ve Estonya'nın NATO çerçevesinde müttefik olduklarını, iki ülkenin transatlantik güvenlik alanında çalışmalarının ortaklaşa şekilde devam ettiğini anlattı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Hatay'a arama kurtarma ekibi gönderdiklerini hatırlatan Karis, iki ülkenin hem ulusal hem de bölgesel düzeyde işbirliklerinin sürdüğünü dile getirdi.

Karis, Afrika ve Orta Doğu'da imar çalışmalarına yönelik katkılarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki dostluğun ve diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılını kutluyoruz. Bunun çok önemli bir vesile olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle geleceğe yönelik bakış ortaya koyabileceğiz. Savunma alanındaki işbirliğimiz ve aynı zamanda savunma sanayi alanındaki ortaklaşa yaptığımız çalışmalar vesilesiyle Estonya'daki savunma güçlerine Türkiye'den zırhlı araçlar sağlanacak ve ilgili işletmeleri yarın ziyaret edeceğim. Burada ticaret hacmimize baktığımız zaman, bu sayede giderek artıyor. 709 milyon avroluk bir hacme ulaştık. 2020'ye kıyasla iki katına ulaşmış bulunuyor ve aynı zamanda tabii iki taraflı olarak artmasını bekliyoruz."

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜRECİ

Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili konuşan Karis, Türkiye'nin önemli aday ülke olduğunu, Estonya'nın bu üyelik sürecini desteklediğini ve desteklemeye de devam edeceğini söyledi.

Karis, "Türkiye ve AB arasındaki diyalog çok kıymetli. Türkiye'nin stratejik olarak AB komşuluk güvenliği açısından çok önemli olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra tabii ki AB, Türkiye ile diyaloğunu devam ettirmeli ve daha da derinleştirmelidir. Türkiye'nin aynı zamanda dünyadaki en büyük mülteci nüfusa ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği için önemli bir partner göç konusunda." diye konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na değinen Karis, savaşın sadece Avrupa bölgesinde değil aynı zamanda küresel güvenlik mimarisi açısından son derece derin etkiler ortaya koyduğunu vurguladı.

Ukrayna'nın varlığını sürdürmesinin herkes için çok önemli olduğuna işaret eden Karis, şunları söyledi:

"Ukrayna'nın varlığını sürdürmesine yönelik ayakta kalması için Türkiye'nin de desteği çok önemlidir. Yine gayri safi yurt içi hasılamızın yüzde 0,25 oranında bir katkı sağlıyoruz biz de Ukrayna'ya. Rusya'nın Ukrayna'da durdurulmaması halinde Rusya'nın saldırganlık açısından iştahı giderek daha da artacaktır. Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Kırım'ın 2014'te işgalini, ilhakını kınamıştı ve kabul etmemişti Türkiye. Karadeniz tahıl girişimi açısından da Türkiye'nin yaptığı katkılar çok önemliydi, çok kıymetliydi. Küresel gıda güvenliği açısından da bu tahıl girişimi çok önemliydi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlatmış olduğu savaş aynı zamanda dünya çapında da gıda güvenliğini tehdit etmiştir."

Karis, NATO'nun 75. yılını kutladığını hatırlatarak, Washington zirvesinde çok önemli mesajların verilmesi gerektiğini, Ukrayna'ya destek mesajının tekrarlanması gerektiğini, Rusya'yı "askeri bir güçle" yenebileceklerini ifade etti.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin konuşan Karis, bölgeye insani yardıma olan ihtiyacın giderek arttığının altını çizdi.

Karis, Birleşmiş Milletlerde (BM) Filistin'in tam üyeliğini desteklediklerini ve BM Genel Kurulunda Filistin'e daha fazla hakların verilmesi konusunda da desteklerini yinelediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"BM'nin Filistinli mültecilere yönelik, çalışmalarını sürdüren, yardımı destekleyen organizasyonuna yönelik de desteğimizi devam ettiriyoruz. Gerçekten burada yaşanan çatışma daha önce eşi benzeri görülmemiş bir boyutta devam ediyor ve özellikle de Gazze Şeridi'nde en çok uluslararası yardıma, insani yardıma ihtiyaç duyan kişilere bu yardımın bir an evvel ulaştırılması gerekiyor."

 

 

 

KAYNAK: HABER7