Fatih Belediye Başkanı Turan: CHP’nin siyaseti ihya değil bozmak üzerine
Fatih Belediye Başkanı ve AK Parti'den yeniden aday gösterilen Mehmet Ergün Turan, Başkent Kulisi'nde Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.
Kanal 7 'de her pazar Mehmet Acet'in sunumuyla yayınlanan Başkent Kulisi'nin bu haftaki konuğu Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan oldu.
İşte Turan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar...
Fatih'te biz seçimi aldığımızda yüzde 53 ben oy aldım. İnşallah bu seçimde hem daha yüksek bir oy oranı hem de farkla seçimi alacağımıza inanıyoruz. Büyükşehir'e baktığımızda da siyasi tecrübemle söylüyorum inşallah Sayın Murat Kurum bu seçimi alacak.
"FATİH'TE ÇOK GÜZEL ESERLERİMİZ OLDU'
Ben TOKİ'ye gittiğimde TOKİ, Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından biriydi. Milyonlarca insanı ev sahibi yaptı. Ben geldiğimde de çalışkan insanların olduğu bir kurumdu. Sayın Cumhurbaşkanı gelene kadar 1984 yılından beri bu kurum 57 bin konut yapmış toplamda. 2002 yılından sonra Cumhurbaşkanımız kurumun arkasında çok sağlam durmuş. Ben de 2014 yılında bu kuruma geldim. TOKİ şuanda Türkiye'nin büyük bir markası. Kadri Topba ile yakın çalıştık. Bütün bu tecrübelerin Fatih'e yansıması oldu. Bu 5 yılda da bir 5 yıla daha sığmayacak Fatih'te çok güzel eserlerimiz oldu.
Türkiye'de toplam kültüren mirasın yüzde 11'i İstanbul'da. Bu oranın yüzde 40'ı da Fatih'te. Bu ne demek? Türkiye'deki toplam somut kültürel mirasın yaklaşık yüzde 4-5'i Fatih'te.
12 bin tane koruma kapsamında olan binalar var Böyle bir muhiti yönetmeye çalışıyoruz. Tamamı sit alanı ve tamamında yaşam var. Şehrin üzerinde bir eskimişlik var.
Fatih'te gündüz nüfusu 3 buçuk milyon, gece nüfusu ise 350 bin oluyor.
"KAMU MENFAATİNİ GÖZETMEYEN BİR HAREKET"
1993 yılından itibaren 30 yıldır binaların yıkılıp yenilenmesinde engel var. Yıllarca Fatih'te insanlar yasal evlerini yıkıp yapamamışlar. Kaçak olanları değil, bina hangi yılda yasal olarak yapıldıysa o tarihteki koşullara göre evini yenileyebilir kararını aldık. Oy birliği ile geçirdiğimiz bir karara hiçbiri itiraz etmedi fakat iki gün kala Şehir Plancıları Odası bizi mahkemeye verdi. Kamu menfaati gözetmeyen bir hareket.
"FATİH'TE SORUNLAR ARTARAK DEĞİL AZALARAK DEVAM EDİYOR"
Fatih'te 3 temel sorun var ama bu sorunlar artarak değil, azalarak devam ediyor. Birincisi evlerin eskiliği, ikincisi otopark ve üçüncüsü de üst başlıkta güvenlik. Biz bu 3 soruna da stratejik belgesi yaptık.
Fatih'in en kötü alanı en güzel yerleri oldu. EGM'den bana verilen verilere göre; en çok ihbar gelen yer Surdipi idi. Şuanda hiçbir ihbar almıyorlarmış.
Yeni dönemde inşallah Topkapı'dan Silivrikapı'ya kadar geldik. Bunu Fatihliler iyi biliyor. Şimdi İnşallah yeni dönemde Silivrikapı'dan Yedikule'ye kadar devam edeceğiz. Yaptığımız projeler hem güvenlik sorununu ortadan kaldırdı hem de şehrin rekreaktif amaçlı kullanılan bir alan oldu.
(Karasurları Millet Bahçesi)
"CHP'NİN SİYASETİ İHYA YAPMAK DEĞİL İFSAT ETMEK ÜZERİNE"
Biz bunları yaparken Merdanekapı'dan CHP Gökhan Zeybek başta olmak üzere burada eylem yaptılar. 'Buralara apartman yapacak' dediler. Amaç neydi? CHP'de maalesef siyaset yapma biçimi ihya yapmak değil ifsat etmek yani bozmak üzerinedir.
Aynı şey kütüphanelerde de oldu. 12 kütüphanemiz var. Fatih'in bu modern zamanda en meşhur özelliği Fatih Kütüphaneleri. Hepsi benim dönemimde açıldı. Bizim kendi meclisimizde CHP'li arkadaşlar 5 ve 6'ıncı kütüphaneler açıldığında 'Siz Fatih'i çorbahanelere çevirdiniz' dediler.
"İBB'NİN ASTIĞI AFİŞ YAPTIĞI KÜTÜPHANEDEN DAHA BÜYÜK'
Baktılar ki 300 bin genç üyemiz var burada büyük bir ambiyans oluştu İBB, büyük bir afişle 'Fatih'e kütüphaneler kazandırdık' diye yazmışlar. 4 tane yapmışlar kütüphane ve pankartları kütüphanelerinden daha büyük. Bir tanesi ortada bile yok. İkisi palavra kimse kusura bakmasın. Şuanda bana rakip olan kişi geçmişte bu işlere bakan Genel Sekreter Yardımcısı. Şimdi buraya gelip bu arkadaşlar geçmişte karşı oldukları kütüphane için '2 katı daha büyük kütüphane yapacağız' diyorlar.
Fatih'in dirençli ve güvenli bir kent olması için uğraşıyoruz.
80 çeşmeyi Fatih'te ayağa kaldırdık.
DÜZENSİZ GÖÇMEN SORUNU
104 bin civarında Fatih'te yabancı yaşıyordu biz işe geldiğimizde. O dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya gittik ve bir karar alındı. İlk defa Türkiye'de Fatih ve Esenyurt'ta ikamet yasağı getirildi. Buralara yeni ikamet yasağı getirildi. Biz ne hale geldik? İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya rakamları geçen gün açıkladı. 2024 yılının başlangıç aylarında 104 bin rakamı içerisinde diğer ülke vatandaşlarının 78 bin olan rakamı 19 bine. 27-28 bine yakın Suriyeli sayısı ise 21 bine düştü. 104 bin kişiydi, 40 bine düştü.
Fatih'te göçmen konusunu iyi yönetiyoruz. Göç, Fatih'te azalan bir sorun. Fatih'te suç oranlarında ilk kez düşüş yaşıyoruz. Fatih'te büyük değişim başlamıştır.
Fatih'e yeni otoparklar lazım.
KAYNAK: HABER7