Gayrimenkul satın alımıyla Türk Vatandaşlığına zam: 250 bin dolar değil 400 Bin dolarlık gayrimenkul alacaklar!

Gayrimenkul satın alımıyla Türk Vatandaşlığına zam: 250 bin dolar değil 400 Bin dolarlık gayrimenkul alacaklar! İlgili karar resmi gazetede yayınlandı. Karara göre karar bugünden itibaren değil, 13 Haziran 2022'den itibaren yani bir ay sonra yürürlüğe girecek. Böylelikle, zamdan etkilenmek istemeyen yabancılar inşaat sektörünü hareketlendirecek.

Bireysel Emekliliğe 500 Bin Dolar karşılığı Türk Lirası yatıranlar da Türk Vatandaşı olabilecek

Yönetmelikte yapılan farklı bir değişiklikle de, en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payı ile bireysel emeklilik sistemine giren ve 3 yıl sistemde kalan yabancılara da Türk vatandaşlığı verilebileceği aktarıldı. Kararın bugün itibariyle yürürlüğe girdiği belirtildi. Kararların, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 46'ıncı maddesi gereğince verildiği ifade edildi. İşte resmi gazetedeki ilgili bölüm: TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1- 11/2/2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fikrasının (b) bendinde yer alan "250.000" ibareleri “400.000" şcklinde değiştirilmiştir. MADDE 2- Aymı Yönetmeliğin 20 nei maddesinin ikinci fikrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (1) bendi eklenmiş ve aynı maddenin onuncu fikrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında bireysel emeklilik katkı payı

En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen." "(10) İkinci fikranın (b), (e), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankasına satılır. Satım sonucu; ikinci fikranın (ç) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası mevduatta, ikinci fikranın (d) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası cinsinden Devlet borçlanma araçlarında, ikinci fikranın (f) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar bireysel emeklilik sisteminde yer alan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda, üç yıl süre ile tutulur. Bu konuya ilişkin uygulama esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenir." MADDE 3- Bu Yönetmeliğin; a) 1 inci maddesi yayımından 1 ay sonra, b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer. MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.