35,1931$% 0.27
36,6157€% 0.53
2.943,72%0,47
4.820,00%0,16
19.247,00%0,14
9.743,91%-0,22
3268466฿%-8.90955
Ancak Türkiye için terör örgütünün ve destekçilerinin bulunduğu her yer olası operasyon sahası olarak tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz günlerde tekrarladığı “Suriye’de yarım kalan işimizi de mutlaka tamamlayacağız” açıklamasından sonra çifte harekat hazırlığı yapılıp yapılmadığı sorusu gündeme geldi.
Milliyet’e bilgi veren kaynaklar, önceliğin Irak olduğunu vurgulayarak, “Suriye’de bu aşamada diplomasi ön planda olacak” yorumunu yaptı. ABD’de bir yandan başkanlık seçimleri için kampanya süreci devam ederken öte yandan da Suriye’den asker çekilip çekilmeyeceği tartışmasının eş zamanlı yürüdüğünü kaydeden kaynaklar, “O nedenle önceliğimiz şu aşamada Irak’ta” dedi.
PKK’nın Suriye uzantısı PYD – YPG’nin terör koridoru planı; Afrin – Kamışlı sınır hattı üzerinde yer alıyordu. Bu koridor ile Irak sınırından Suriye içinde Akdeniz’e kadar uzanan bir koridor oluşturulması planlanıyordu. 2016’dan itibaren düzenlenen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları ile bu koridor büyük ölçüde çökertildi.
Sınır hattında uzanan ve derinliği M4 Otoyolu’na kadar inen koridordaki boşlukların yeni operasyonlar ile tamamen kapatılması gündemde tutuluyor. Ancak son dönemde diplomatik temaslara daha fazla fırsat tanınıyor. ABD’nin bölgeden asker çekmesine paralel olarak PYD-YPG’nin geleceğine ilişkin tartışmalar sürerken, Suriye dosyası “şu aşamada yönetilebilir dondurulmuş sorun” statüsünde tutuluyor.
TSK, Irak sınırındaki Pençe serisi operasyonları, 2019’da başlattı. Haftanin, Metina, Zap ve Hakurk gibi terör örgütünün uzun yıllar içinde yerleştiği dağlık bölgede yürütülen operasyonlarda, 2022 Nisan’da Pençe Kilit Harekatı ile yeni bir safhaya geçildi. Zap ve Metina bölgelerinde yoğunlaşan Pençe Kilit Harekatı’nda son aşamaya gelindi. Kilidin kapatılması ile Irak içinde yerine göre 30 – 40 kilometre derinlikte güvenlik hattı oluşturulacak.
Türkiye, Kandil ve Asos gibi bölgelerde ise hava harekatları ile baskı uyguluyor. Öte yandan son dönemde Süleymaniye, Mahmur ve Sincar’da örgüt etkinliğini kırmak için diplomatik çabaları yoğunlaştırıldı.
Süleymaniye’de MİT nokta operasyonları düzenlenlerken, KYB üzerindeki baskı da artırıldı. Sincar’da etkili olan Şii silahlı milis gücü Haşdi Şabi ile temasa da önem verilirken, Irak yönetiminden Sincar Anlaşması’nın ileri noktalara taşınması istendi. Sincar ile Karakaç dağı bölgesi, PKK ve Suriye’deki kolu YPG’nin Irak – Suriye geçişlerinde kullandıkları önemli bir bölgeyi oluşturuyor. Burası Ovaköy’den Bağdat’a uzanan karayolu güzergahını kontrol eden önemli bir noktada bulunuyor.
Türkiye, Irak ile Suriye arasındaki sınırın terör örgütü PKK ve uzantısı YPG’nin geçişlerine kapatılmasını da talep ediyor. Bu çerçevde Irak’tan bir heyetin Türkiye’ye gelerek sınırda alınan güvenlik önlemlerini incelediği öğrenildi. Irak – Suriye geçişlerinin önlenmesi için tel çit çekilmesi, hendek kazılması gibi fiziki tedbirlerin alınmaya başlandığı dile getirildi.
Bakanlık kaynakları yaptıkları açıklamalarda şunları söyledi: “Önceki dönemde sınırlı, süreli ve tahditli operasyonlar yapılırken bugün sürekli operasyonlar icra edilmektedir. Sınırlarımızdan 30-40 kilometre ileriden itibaren ülkemize yönelik tehditler bertaraf edilmektedir. Bu strateji ile birinci önceliğimiz; terör tehdidini sınırlarımızdan mümkün olduğu kadar ötede karşılamaktır. ”
İzmir’de zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 7 yaralı