35,2597$% 0.17
36,7037€% 0
2.962,20%0,27
4.831,00%0,28
19.358,00%0,28
9.626,56%-1,01
3326978฿%-0.02191
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyet artışları nedeniyle hayvancılığı bırakmak zorunda kalan köylülerle kapısına kilit vurulan ve içinde ot biten ahırların önünde bir araya geldi. Hayvancılık ile uğraşanlar mesleği bırakıyor… CHP’li Gürer hayvancılık yapanlarla…
Köylülerin sorun ve taleplerini dinleyen Ömer Fethi Gürer, hayvanlarını satarak ahırlarını kapatıp, büyükşehirlere işçi olarak giden vatandaşların durumunun; ülkemizin genelindeki hayvancılığın geldiği son noktayı da gözler önüne serdiğini belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı destekleme projelerine güvenip köylerinde tarım ve hayvancılığa başlayan ancak açıklananlar ve gerçeklerin farklı olduğu için başladıkları işleri bırakmak zorunda kalanların çoğunlukta olduğu Ulukışla ilçesine bağlı Hacıbekirli köyünde, boşalan ahırların önünde köylülerle bir araya geldi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan köylüler, 6 büyük ahır olan köyde son dönemde 3 ahırın kapandığını kalanların da kapanma aşamasına geldiğini söylediler.
40 süt ineğini kestirip kalanları da satmak zorunda kaldığını söyleyen Mehmet Yücel isimli köylü, ahırı kapattıktan sonra işçi olarak gittiği Trabzon’da başkasının yanında çalışarak geçimini sağlamaya çalıştığını belirtti.
30 büyükbaş hayvanına, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bakamadıklarını ve hepsini satıp ahırı kapatmak zorunda kaldıklarını belirten başka bir köylü ise ahırın kapısına kilit vurup, gurbette işçi olarak çıktıklarını anlattı.
Emin Özyüce’de şu an içinde köyde olduğunu ancak gelir-gider dengesini sağlayamadığı için yakında çiftçiliği bırakacağını söyledi.
Hacıbekirli köyünden İsmail Gedik ise girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle hayvancılıktan kar edemediklerini aksine zarara uğradıklarını söyledi. Son dönmede sattıkları kuzuya karşın 330 bin lira aldıklarını ancak sattıkları kuzuların masrafının 500 bin lirayı aştığını söyleyen İsmail Gedik, “ Koyunculuk yapıyorum. 300 küçükbaş hayvanım var. 330 bin liralık kuzu sattık. Sattığım kuzuları beslemek için 80 bin liraya kaba yem aldım. 100 bin lira çobana ödedim. 120 bin lira kooperatife para ödedim. 300 bin liralık arpa aldım. Bu masrafın içinde kendi emeğimizi katmadığımız halde masrafım 500 bin lirayı geçti” dedi.
2008-2019 yılları arasında başka illerde çalışıp geçimini sağladığını ancak 2019 yılı öncesinde Bakanlığın açıkladığı proje ve desteklemelere inanıp köye dönerek hayvancılığa başladığını söyleyen Muhtar İsmail Gedik, “Köyüme döndüm ama bu şartlarda ne tarım ne hayvancılık yapılıyor. Muhtarlık bitince tekrar çantamı alıp gurbete çalışmaya gideceğim” diye konuştu.
İsmail Gedik ve köylüler proje ve desteklemelerden faydalanamadıklarını da belirtti. Köylüler, proje ve desteklemeler için ortaya konulan şartların çok ağır olması nedeniyle “Her köylüye 300 damızlık koyun”, “Genç Çiftçi” gibi projelerin kendi köylerinde hayat bulmadığını ve köylülerin bu hibelerden faydalanamadığını da ifade ettiler.
Köylülerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sadece Hacıbekirli köyünde 6 büyük ahırdan 3’ünün kapandığına dikkat çekerek, şimdi ahırların olduğu yerlerde otların bittiğini, bu durumun, ülkemizde tarım ve hayvancılığın geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti
Tarım ve hayvancılıkla uğraşılan köylerin gelir kaynağı olan tarım ve hayvancılığın yapılamaz duruma gelmesi halinde insanların köylerini terk ederek büyükşehirlere göç ettiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Genelde köylerde 55 yaşın üstünde insanlar kalarak tarım ve hayvancılık yapıyor. Ancak Hacıbekirli köyünde gençler de var fakat bunlar da proje ve desteklemelere inanarak bu işleri yapmaya karar vermişler. Proje ve desteklemeler için siyasi iktidarın anlattıkları ile gerçekler uyuşmayınca tarım ve hayvancılık sürdürülebilir bir iş olmaktan çıkmış. Maliyet artışları da üstüne eklenince insanlar hayvanlarını satıp ahırlarına kilit vurmuşlar. Burada görüldüğü gibi ahırlarda ne yazık ki ot bitmeye başlamış” diye konuştu.
Ülkemizde en önemli sorunlardan birinin de tarım ve hayvancılıkla ilgili proje ve desteklemelerin, gerçek anlamda ona ihtiyacı olanlara ulaşmaması olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir kısım işlere başlanıyor ama gerçekle anlatılanlar farklı olduğu için işler yarım kalıyor. Bu köyden yaşayan ve atadan, dededen hayvancılıkla uğraşanlara destek ulaştırılmış olsaydı projeler işe yarayabilirdi ama olmadı” değerlendirmesinde bulundu.
Niğde’nin bir Avrupa Birliği hibe programı olan IPRAD’dan yararlanamadığını ancak bu kapsamda genç çiftçiler için verilen hibe programının kırsalda değil şehirlerde oturanlara verildiğinin Sayıştay raporların yansıdığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Destek sağlanması gereken yer işte burası, ama destek alamayan köylüler ne yazık ki ineklerini koyunlarını satıp, ahırlarını boşaltılar ve büyükşehirlere göç etmeye başlamışlar” diye konuştu.
CHP’li Ömer Fethi Gürer: Sosyal yardım diye Ak Parti propagandası yapılıyor