HDP’li Ömer Öcalan’dan Skandal önerge: e-receçete sistemine Kürtçe de eklensin!
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. HDP'li Ömer Öcalan'dan Skandal önerge: e-receçete sistemine Kürtçe de eklensin!
HDP'li Ömer Öcalan Kanun teklifi
Ömer ÖCALAN
Şanlıurfa Milletvekili
27 Ağustos 2023 tarihinde Bakanlığınız tarafından sosyal medya yoluyla, “E-Reçetem Sisteminde test işlemi tamamlanan diller, dün sabah saatlerinde canlı ortama alınmaya başlanmış olup, tüm dillerin (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) canlı ortama alınması bugün tamamlanmıştır. Hayırlı olsun.” şeklindeki ifadelerle yapılan açıklamada, E-reçete sistemine ülkede 20 milyon civarı yurttaşın ve şahsınızın da anadili olan Kürtçe’nin eklenmediği görülmektedir.
HDP'lilerin skandal önergeleri
Anayasanın 10.uncu maddesinde “Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep vb. sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” hükmü ile her yurttaşın kanunlar önünde eşit sayıldığı ve tüm haklardan eşit şekilde yararlandırılması gerektiği belirtilmiştir.
Bu kapsamda, Bakanlığınıza bağlı e-reçetem sistemine 5 dil eklenmesine rağmen bu ülkenin kadim dillerinden Kürtçe dilinin eklenmemiş olması, hukuki gerekçeden yoksun olduğu gibi hakkaniyetten de uzaktır. Ayrıca Türkçe bilmeyen veya en temel haklardan olan anadilde sağlık hakkını kullanmak isteyen Kürt yurttaşların nitelikli sağlık hizmeti almasının önünde büyük bir engeldir.
Bu bağlamda;
1- Bakanlığınıza bağlı E-Reçetem sistemine milyonlarca yurttaşın anadili olan Kürtçe’nin eklenmemesinin gerekçesi nedir?
2- Kürt yurttaşlar Kürtçe’nin sağlık hizmetleri kapsamına alınmamasını ciddi bir ayrımcılık olarak düşünmektedir. Temel görevi fiziksel, psikolojik, ruhsal her türlü iyilik halini sağlamak olan Bakanlığınızın söz konusu sisteme Kürtçe’yi eklememesi Kürt yurttaşlara yönelik bir ayrımcılık teşkil etmiyor mu?
3- Söz konusu uygulamada Kürtçe diline yer verilmemesi iktidar kesimi tarafından inkâr edilen Kürt Sorunu gerçekliğinin kanıtlarından biri değil midir?
4- Söz konusu uygulamaya Kürtçe dilinin eklenmemesi Anayasanın 10.uncu maddesinde yer alan eşitlik ilkesine aykırı değil midir?
5- Anadilinde sağlık hizmeti almak her yurttaşın en temel insan haklarından biridir. Kürtçe’nin E-Reçetem sistemine dahil edilmesi için yeni bir düzenlemeye gidilecek midir?
6- E-Reçetem sistemine Kürtçe dili ne zaman eklenecektir?