35,0979$% 0.15
36,5352€% 0.32
2.924,59%0,16
4.774,00%0,41
19.130,00%0,43
9.765,12%-1,52
3453357฿%-5.79104
İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Merkezi, Kahramanmaraş’taki depremlerle ilgili bir dezenformasyon sayfası yayınladı. Sosyal medya platformlarında ve medyada yayınlanan bazı iddialar reddedildi. İletişim Başkanlığından deprem dezenformasyonlarına karşı açıklama: İddiaları reddediyoruz
orbit – Bültende “Kapılar açıldı, Suriye’den yüzbinlerce sığınmacı getirildi”, “hasar tespitini öğretmenler ve imamlar yaptı”, “Diyanet Elazığ’daki Harput Külliyesi’ni depremzedeler için açmadı”, “Afet bölgesinde mahsur kalan yağmacının kulağını kestiler”, “Yüzlerce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda facialardan gözaltına alınıyor”, “Konteyner üretemeyen Kızılay fabrikasına kebap genel müdürü başkanlık ediyor”, “facianın kurbanları çöplüklerin altında yaşıyor”, “Yakalanan yağmacı direğe bağlı”, “”Erbil’den Erbil’e gelen makineler bekliyor ve engelleniyor.”, “Belediye başkanı geldiğinde kurulan çadırlar, başkan gittiğinde toplandı.”
Bazı sosyal medya hesaplarının paylaştığı “kapılar açıldı, Suriye’den yüzbinlerce yeni mülteci getiriliyor” iddiasının gerçekçi olmadığı belirtilen haber bülteninde şu ifadelere yer verildi::
“Türkiye’de 10 vilayeti vuran deprem Suriye’yi de etkiledi. İnsani bir misyon olarak Türkiye, Suriye’ye uluslararası yardımı desteklemekte ve geçişi kolaylaştırmaktadır. Birleşmiş Milletler insani yardımında kullanılabilecek Hatay Cilvegöz ve Bab-el hava sınır kapılarına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararı bulunmaktadır. Bu, uluslararası geçişlere açık olan Suriye ile sınır kapısı. Sınır kapısının Suriye tarafındaki yollar depremle yıkıldı. Türkiye, Kilis’te açılan iki sınır kapısını kullanabileceği konusunda bm’ye bilgi verdi. Bu iki kapı daha çok terörden kurtarılan bölgelere ulaşmak için kullanılıyor. Bu kapılar yeni açılmamış ve geçitler tek taraflıdır. Kapılardan Türk tarafına geçiş tamamen Türkiye’nin kontrolü altındadır.”
Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve medyada “öğretmen ve imamların hasar tespitini yaptığı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Tedbirlerin yol açtığı Afetler nedeniyle Kamu Hayatına Yardım Kanunu’na göre hasar tespit çalışmaları sadece inşaat mühendisleri ve/veya mimarlar tarafından yapılmaktadır. bu nedenle Düzce’deki deprem sonrası hasar inceleme çalışmaları iddia edildiği gibi imamlar ve öğretmenler tarafından değil, inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından yapıldı” denildi.
Bazı medya ve sosyal medya hesaplarında yer alan “Diyanet Elazığ’daki Harput Külliyesi’ni depremzedelere açmadı” bülteninde, Elazığ Harput Külliyesi’ndeki Din İhtisas Merkezi’nin iddianın aksine deprem felaketinin hemen ardından kapılarını açtığı iddiasının, merkezin şu anda ev sahipliği yaptığı belirtiliyor 135 afet mağduru ve gerekirse daha fazla deprem mağduru almaya hazırlanıyor.
“Afet bölgesinde mahsur kalan yağmacının kulağını kestikleri” iddiası da yalanlandı.
Resimlerin manipülasyonlar içerdiğine dikkat çeken haber bülteninde, “Söz konusu resimler iddia edildiği gibi Türkiye’de çekilmedi. Resmin Ocak 2023’te paylaşıldığı ve resimlerdeki kişinin ispanyolca konuştuğu tespit edildi.”ifadeleri yayınlandı.
“Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yüzlerce afet bekliyor” iddiasının da gerçek dışı olduğu belirtilen bültende, iki havayolunun, faciadan sonra resmi internet sitelerinden yaptığı açıklamada, bölgede sefer ve seferlerin ücretsiz olduğu ve afet bölgesinden yapılacak uçuşlar için kontenjan sınırının bulunmadığı belirtildi iddianın sosyal medyada paylaşıldığı saatlerde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bekleme süresi ve yoğunluğun olmadığı tespit edildi.
Bazı basın yayın organlarında Kızılay’ın Malatya’daki eski fabrika binasını yıktığı ve 30 yıldır atıl durumda olduğu iddia edilen Kızılay’ın aksine “Torpille gelmeyen Kızılay konteyner Fabrikası’nın kebap şirketinin genel müdürü tarafından yönetildiği” iddiası çürütüldü Sistem Kurma Fabrikası kuruldu.
Yaklaşık 3 ay önce resmi olarak açılan fabrikanın kısmi üretime başladığı bültende, şu bilgiler aktarıldı:
“Fabrikanın 2023 yılında tam kapasiteyle faaliyete geçmesi ve yılda 65-70 bin konteyner üretim kapasitesine ulaşması planlanıyor. Kızılay sistem fabrikası, deprem felaketi öncesinde talepte bulunan tüm kurum ve kuruluşlar için parsiyel konteynerler de üretti. Faciadan sonra fabrika işçileri de facianın içindeydi, Kızılay tüm çalışanlarla iletişime geçerek hepsini aileleriyle birlikte fabrika binasına götürdü. Ancak fabrikadaki üretim hızla kaldığı yerden devam etti. Fabrikanın genel müdürü iddiaların aksine odtü mezunudur. Aynı alanda doktorası bulunan genel müdürün sektör deneyimi 30 yıldır. Deprem sonrası afet bölgesine gelerek koordinasyon çalışmalarına katılan Kızılay başkanı Dr. Kerem Kınık da Kızılay fabrikasını ziyaret ederek konteyner üretiminin en üst seviyeye çıkarılması için talimat verdi.”
Uluslararası bir televizyon kanalının “felaketin kurbanları çöplüklerin altında yaşıyor” iddiası da doğru değil bülteninde, “felaketin kurbanları muhabirin orada kalmadıklarını söylemesine rağmen muhabirin çöplüklerin altında yaşadığını iddia ettiği haber afet mağdurunun bu ifadeleri kesilerek hizmet verildi. Daha sonra sosyal medya hesabından iddianın doğru olmadığını ve konuşmasını keserek röportajının çarpıtıldığını açıkladı. denildi ki:”
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “direğe bağlı yakalanan yağmacılar” haber bülteninde fotoğrafın Türkiye’de değil Ukrayna’da çekildiğine dair iddianın doğru olmadığını iddia eden Rus-Ukrayna savaşı sırasında yağmalanan, siviller tarafından yakalanan ve direğe bağlı bir kişinin duyulduğu iddia edildi.
Sosyal medyada yer alan “Erbil’den Adıyaman’a gelen, bekleyen iş makineleri engellenecek” başlıklı bültende çürütülen, “Erbil’den Adıyaman’a gelen iş makineleri şu anda arama kurtarma faaliyetleri ve diğer organize faaliyetler değil, ilerleyen aşamalarda kullanılabilecek bu tür iş makineleridir. Talep edilen araçlar amaca göre işlem sırasında devreye alınır.”İfadeler kullanıldı.
Sosyal medyada paylaşılan “belediye başkanı geldiğinde dikilen çadırlar toplanacak, başkan gidince toplanacak” bülteninde çadırın iş makinelerinin çalıştığı bir alana kurulduğu, bölgede çalışan ekiplerin kurulu olmayan çadırı taşıdığı iddiası da gerçekçi değil güvenli bir yer. Afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına müdahale edilmemesi için çadırlar güvenli bir alana yerleştirilmelidir.
DASK’ta hasar bildirimi için süre sınırı kaç gün? DASK depremde hasar bildirimi ne zaman yapılmalı?