35,0228$% 0.09
36,7279€% 0
2.967,44%-0,21
4.817,00%-0,18
19.299,00%-0,17
9.915,76%-0,95
3652943฿%-2.77743
Meta çatısı altında faaliyet gösteren Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos’ta Türkiye’de erişime kapatıldı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan açıklama geldi.
INSTAGRAM’A TÜRKİYE’DE NEDEN ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ?
2 Ağustos Cuma gününden bu yana Instagram, Türkiye’de erişime kapatıldı.
BTK’nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram’a erişim engeli kararı alındığı öğrenilirken edinilen bilgiye göre karar “katalog suçlar” olarak belirlenen düzenlemelere uymadığı için verildi.
PAYLAŞIMLARA FİLİSTİN ENGELİ
Instagram’da paylaşılan Filistin yanlısı içeriklerin kaldırılmasına rağmen İsrail destekçisi mesajlara hiçbir kısıtlamada buIunulmamasının erişim engelinin getirilmesinde etkili olduğu biliniyor. Ayrıca platform Türk kullanıcıların yaptığı bazı paylaşımları kaldırdığı veya engellediği halde farklı ülkelerdeki benzer paylaşımlara hiçbir müdahalede bulunmadı. BTK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, karar platformun katalog suçlara ilişkin düzenlemelere uymaması nedeniyle alındı.
KATALOG SUÇLAR NE DEMEK?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 100/3 hükmünde yer alan katalog suçlarla şunlar ifade ediliyor: “Soykırım ve insanlığa karşı suçlar, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, kasten öldürme, kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, hırsızlık ve yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, düşmanla işbirliği yapmak, devlete karşı savaşa tahrik, düşman devlete maddi ve mali yardım, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, silah kaçakçılığı suçları, banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları tarafından işlenen zimmet suçu, kasten orman yakma suçu, kültür ve tabiat varlıklarını haksız olarak yurtdışına çıkarma suçu, kaçakçılık suçlarının tamamı, sağlık personeline yönelik işlenen kasten yaralama suçu.”
BAKAN URALOĞLU NET CEVAP VERDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu Instagram’da yaşanan erişim engeliyle ilgili olarak, “Biz hukuk ülkesiyiz ülkemizin koyduğu kurallar var ülkeminiz değerleri hassasiyetleri var. Bu noktada kaynakları ülkemiz dışında olan ancak ülkemizde de temsilcileri bulunan, ki tamamının temsilcisi var, bazı sosyal medya platformları var. Bizim bunlardan uygulanmasını isteğimiz belli kural ve mevzuatlar var. Zaman zaman bunlara uyulmasında yaptığımız uyarılara rağmen bazı problemler görüyoruz. Bu da en son bütün uyarılımıza rağmen katalog suçları dediğimiz bir çerçeve var, o çerçeve kapsamında kendilerini uyardık; gerekli karşılığı bulmadığımız için erişim engeli getirdik. Bu bahsedilen aksaklıkları kanunumuza uymayan tarafları giderip hassasiyetlerimizi yerine getirdikleri zaman erişim yasağını kaldırmış olacağız. Biz mutlaka bunu takip ediyoruz onlarla iletişim halindeyiz, söylediğimiz birçok şeyi yerine getirdiklerini söyleyebilirim ama bazen bu karşılık bulmayabiliyor; özellikle hem kanuni hukuki olarak koyduğumuz kurallar, hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye temsilcisi olan ilgili ile arkadaşlarımız görüşme halinde; net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli, eksikler belli, o eksikleri giderdikleri an diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız. Burası bağımsız bir ülke; kanunları kuralları var, herkesin de bu kanun ve kurallara uymasını istiyoruz net olarak” ifadelerine yer verdi.
INSTAGRAM’A ŞARTLI LİSTE
Instagram temsilcisine Atatürk’e hakaret, askerin şehit edilme görüntüleri, cinsel içerik, çocuk istismarı, fuhuş, kumara yönlendirme gibi pek çok konuda yapılan paylaşımların kaldırılması konularında bir liste verildi. Söz konusu içerikler kaldırılmadığı takdirde erişim engeli kararına son verilmeyeceği iletildi.
INSTAGRAM’IN KAPALI OLDUĞU ÜLKELER
Bütün batı menşeili sosyal medya uygulamalarını yasaklayan Çin’de Facebook, Instagram ve X’in benzerleri ve Çin merkezli uygulamalar kullanılabiliyor.
Kuzey Kore’de bütün sosyal medya platformları kullanıma kapalı.
İran’da birçok sosyal medya platformuna erişim engeli bulunuyor.
Türkmenistan’da da popüler sosyal medya platformları yasaklı
Ukrayna ile arasındaki savaşla beraber Rusya’da, X, Facebook, LinkedIn ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına erişim engeli getirildi.
KAYNAK: HÜRRİYET
LGS 2. nakil tercih sonuçları açıklandı