İskeçe müftüsü Mustafa Trampa: Yunan Devleti bize müftü atayamaz!
İskeçe’de müftülük seçimi yapıldı. 83 camide yapılan müftülük seçimi sonrası Mustafa Trampa, İskeçe Müftüsü seçildi. Trampa, Türk azınlığın kaldığı ayrımcı uygulamaları anlattı. İskeçe müftüsü Mustafa Trampa: Yunan Devleti bize müftü atayamaz!
Toplam 7 bin 320 oydan 4 bin 750’sini aldı
Müslüman Türk azınlığı liderlerinden İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin 14 Temmuz’da vefatı üzerine yeni müftülük seçimi yapıldı. 83 camide el kaldırmak suretiyle yapılan seçimi, toplam 7 bin 320 oydan 4 bin 750’sini alan İskeçe Müftülüğü Eğitim Şube Müdürü Mustafa Trampa kazandı.
Türkiye'den tebrik mesajları
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, seçim sonuçlarını duyurduktan sonra Türklerin seçtiğini tanımayan Yunanistan yönetimine seslendi. Müftülük meselesinde atılmış yanlış adımların bir an önce düzeltilmesi, azınlığın görüş ve taleplerini dikkate alan bir çözüm getirilmesi çağrısında bulundu. Türk Dışişleri Bakanlığı da "Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerinin iradesine saygı göstermesini bekliyoruz" açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yeni İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa'yı telefonla arayarak tebrik etti.
Yunan zulmü Batı Trakya'da
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın dini özerkliği, 1913 Atina Antlaşması ile belirlendi ve 1923 Lozan Antlaşması ile garanti altına alındı. Yunanistan, 1991 yılında çıkarttığı bir yasaya dayanarak, azınlığın kendi dini liderlerini kendi seçme hakkını elinde aldı. Azınlıkta hiçbir itibar görmeyen kişileri, Batı Trakya’ya "müftü" olarak atadı. Son olarak azınlığın görüşlerine bile danışılmadan hazırlanan ve Ağustos ayında yunan parlamentosunda kabul edilen yeni müftü yasası da "tayinli müftü" uygulamasının sürdürülmesini öngörüyor.
Batı Trakya Türkleri ise 32 yıldır camilerdeki oylamalarla kendi müftülerini kendileri seçiyorlar. Böylece Batı Trakya'da "tayinli müftüleri" Türk azınlık, "seçilmiş müftüleri" de Yunan devleti tanımıyor.