İSO İkinci 500’de çeyrek asrın rekoru kırıldı!

Yerli ve millî üretim stratejisi ile büyüyen Türk sanayii hem iç pazarda hem de yurt dışında büyük işlere imza atıyor. Son 20 yılda yatırım ve istihdam rakamlarını hızla artıran Türk şirketleri, gerçekleştirdikleri ihracat rakamları ile göz dolduruyor. İSO İkinci 500'de çeyrek asrın rekoru kırıldı!

İSO İKİNCİ 500

Ekonominin lokomotifi konumunda bulunan KOBİlerin başarısı da Türkiye'nin büyümesine katkı sunuyor. İstanbul Sanayi Odasının her yıl açıkladığı İSO ikinci 500 raporunda şirketlerin gelirleri ve üretimlerinin arttığı görülüyor. Rapora göre 2021 yılında İSO ikinci 500'ün üretimden net satışlarının yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL'den 339,2 milyar TL'ye yükseldiği belirtildi.

EN SON 1997'DE GÖRÜLDÜ

İSO ikinci 500'ün üretimden net saüşlanndaki değişimler, yıl sonu TÜFE enflasyonundan arındırılarak incelendiğinde ise 2021 yılında yüzde 30,4 reel artış yaşandığı görüldü. Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında, İSO ikinci 500'ün üretimden satışlarında bundan daha yüksek oranlı artışın serinin başladığı 1997 yılından bu yana sadece 1998 yılında gerçekleştiği görülüyor. Yüksek enflasyonun yaşandığı söz konusu yılda İSO ikinci 500'ün üretimden satışlanndaki artış yüzde 79,3 ile biraz daha yüksek gerçekleşmişti.

PANDEMİYE RAĞMEN REKOR

Araştırma sonuçlarına dair açıklamalarda bulunan İSO Yönetim Kurulu Başkam Erdal Bahçıvan "İSO ikinci 500 çalışmamızın 2021 yılı sonuçları, dünya ekonomisinin pandemi krizinden çıkış sanalanyla geçirdiği hareketli bir yılın sanayiye yansıyan fotoğrafı niteliğinde. Öncelikle 2021 yılındaki aşı uygulamalanyla dünyada hemen her sektöre dönük talebin beklenenden erken toparlandığına tanıklık ettik. Bu, beraberinde tedarik krizini getirdi. Gevşek para ve maliye politikalarının sağladığı rekor parasal genişlemenin en yıkıcı yan etkisi ise sonuçlarım bugün de yaşamakta olduğumuz küresel enflasyon oldu. 2021 yılım çift haneli bir büyümeyle kapatan ülkemizde ise sanayi kuruluşlarımız, özellikle dış pazarlardaki performanslanyla güçlenen küresel talepten payım almış görünüyor" dedi.

BANKALAR MUSLUĞU AÇMADI

Şirketlerin finansmana erişimde zorluklar yaşadığına dikkat çeken Bahçıvan "Başta ihracatçı sanayicilerimiz olmak üzere, şirketlerimiz son yıllarda nitelikli ve kaliteli finansmana erişimde çeşitli güçlükler yaşıyor. Bu tabloya bakarak şunu söyleyebiliriz; finansman şartlarının sıkılaştığı ve kredi imkânlarının daraldığı son dönemlerde, sanayicilerimizin içinde bulunduğu bu durum, zincirleme reaksiyon hâlinde gelişebilecek ödeme risklerine işaret etmesi bakımından son derece endişe vericidir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'ler ölçek büyütmek, rekabetçiliği artırmak ve pazarım genişletmek için büyük çaplı yatırımlara daha fazla ihtiyaç duyuyor" dedi.