35,1624$% -0.19
36,6252€% -0.25
2.959,82%-0,10
4.837,00%0,02
19.318,00%0,02
9.916,22%2,52
3504317฿%1.31826
İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran konsolosluk binasını vurmasına İran’ın verdiği karşılıkla iki ülke arasında başlayan gerginlik bugün sabah saatlerinde yeni bir boyut kazandı.
İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran’ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.
Saldırının boyutunu Dış Politika ve Güvenlik Uzmanı Ömer Özkızılcık, Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Rakipoğlu, Dış Politikalar Uzmanı Doç. Dr. Furkan Kaya ve SAÜ eski Rektörü ve AYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Fatih Savaşan Haber7’ye değerlendirdi.
Dış Politika ve Güvenlik Uzmanı Ömer Özkızılcık, İsrail-İran arasındaki gerginliği iki ihtimale dayandırarak değerlendirdi. Özkızılcık, bu saldırıların ciddi bir seviyede olmadığı için bir keşif amaçlı yapılma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. İkinci olasılık olarak ise ABD yönetiminin İsrail’e saldırılarını sınırlı tutması yönünde baskı yaptığını ve saldırı öncesinde de İsrail basınına saldırı haberlerinin sızdırıldığını belirten Ömer Özkızılcık, saldırıyı ABD ve İsrail’in ‘refah operasyonu’ anlaşması yönünde değerlendirdi. İsrail ve Amerika’nın anlaşma sağlayıp Refah’a saldırı karşısında yardımın kaldırılacağını ve İran’a cüzi bir karşılık verebilme ihtimalinin de kuvvetli olduğunu söyleyen Özkızılcık, saldırıların küresel bir boyut kazanmayacağını belirtti.
İsrail’in misilleme saldırısını değerlendiren Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Rakipoğlu, İsrail’in İran’ın uyguladığı algıyı lanse ettiğini ifade etti. İki ülkenin de hem iç kamuoyu baskısı nedeniyle gösteri amaçlı hareket ettiğini söyleyen Rakipoğlu, İran’ın saldırısının İsrail’in elini güçlendirdiğini kaydetti. Gazze’nin dünya çapında unutulduğunu dile getiren Öğretim Üyesi Rakipoğlu, artık gözlerin İran-İsrail sahnesine döndüğünü belirtti. Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Rakipoğlu, İsraşl’in artık Refah’a daha rahat saldıracağını ve batının İran ve Hamas eşleştirmesi ile olayın meşrutiyet kazanacağını ifade etti. Küresel ya da bölgesel bir savaş ihtimalinin uzak olduğunu dile getiren Rakipoğlu, ABD’nin böyle bir gücü olmadığını kaydetti.
Sürecin ABD boyutunu değerlendiren Mehmet Rakipoğlu, “ABD, İsrail’in saldırısını desteklemedi. Biden, ‘Böyle bir saldırı gerçekleştirmeyin’ gibi ifadelerde bulundu. Dolayısıyla ABD’nin desteği yok ama İsrail’e karşı da duramıyor. ABD şu anki durumdan memnun. İran’ın saldırısından ve İsrail’nin karşılığından memnun. Çünkü ABD’ye ‘soykırım yapan İsrail’e niye destek veriyorsun’ gibi eleştiriler vardı. ABD bu eleştirileri öteledi.” dedi.
İran ve İsrail’in birbirlerine karşı saldırılarını kontrollü ve stratejik olarak düzenlediklerini ifade eden Dış Politikalar Uzmanı Doç. Dr. Furkan Kaya, iki tarafında bu gerginliğin kontrollü şekilde kalmasını uygun gördüklerini belirtti. Daha sıcak bir savaşın bölgede daha fazla zarar vereceğinin ve taraflarında bu farkındalıkta bu kontrolü sürdüğünü dile getiren Furkan Kaya, İsrail saldırısının bölgede büyük bir zarar vermediğini ancak karşılıklı olarak saldırıları birbirlerine istihbari olarak bildirmelerinin de devam edeceğini kaydetti. İran’ın İsrail’i vurma ihtimalinin vurmasından daha önemli bir detay olduğunu belirten Furkan Kaya, tarafların bölgede stratejik kartları elinde tutmak istedikleri ihtimaline değindi. PKK ve PYD’nin de bölgede hareketli olduğunu belirten Furkan Kaya, Türkiye’nin bu süreçte, temkinli davranması gerektiğini ifade etti.
Saldırıların 7 Ekim’den bu yana ele almak gerektiğini dile getiren SAÜ eski Rektörü ve AYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Fatih Savaşan, kamuoyunun bu süreçte daha önce hiç olmadığı kadar Gazze halkının yanında durduğu için şu an İran-İsrail sahnesi izlendiğini ifade etti. Bu sürecin beklenen bir durum olduğunu söyleyen Prof. Fatih Savaşan, İran’ın hamlesinin İsrail’ yaradığını Gazze ve direnişe bir etkisi olmadığının altını çizdi. İsrail’in can suyu kazandığını belirten Savaşan, İran’ın oyun oynayarak bölgedeki gücü kazanmaya yönelik çıkarımlar elde etmek için hamleler yapabilme olasılığına değindi. İsrail’in de misilleme yapıp yapmadığı konusunda şüpheler olduğunu belirten AYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Fatih Savaşan, misilleme tiyatrosu vurgusu ile İran ve İsrail’e göndermede bulundu. Gazze halkının yedi aydır İsrail’in işgal ve katliamlarına direndiğini ifade eden Savaşan, İran’ın bu oyunla direnişe yazık ettiğini dile getirdi.
Türkiye açısından süreci değerlendiren SAÜ eski Rektörü ve AYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Fatih Savaşan, Türkiye’nin etkili tedbirler alırken öte taraftan nitelikte bazı adımlar atmasının da önemli olduğunun altını çizdi. Fatih Savaşan, Hem Gazze direnişine güç vermek hem de nitelikli adımlar ile yol alınabileceğini göstermek adına sürecin önemli olduğunu dile getirdi.
KAYNAK: HABER7
Fikirtepe’de metrobüs kazası