Karapınar Güneş enerjisi santrali özellikleri… Avrupa’nın en büyük GES’i!
Kalyon Energy'ye ait 1350 megavat kapasiteli Karapınar Güneş Enerjisi Santralinin özellikleri. Karapınar Güneş enerjisi santrali özellikleri... Avrupa'nın en büyük GES'i!
Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santral
Orbit - Dünyanın bir numaralı Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri olan Gal Karapınar GES, montaj çalışmaları Ocak 2020'de başlayan 20 milyon metrekarelik araziye kuruldu. Enerji santrali, hizmete girdikten sonra kendi başına Türkiye'deki kurulu güneş enerjisinin payını tam kapasiteyle yüzde 20 artıracak.
ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim tesisi
Yenilenebilir Enerji Yarışmaları (YEKA) kapsamında kurulan dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim tesisi. Fotovoltaik (PV) kalyonlarla üretilen paneller kullanılarak kurulumu tamamlanan santral, toplam 3 milyon 256 bin 38 güneş paneli kullandı.
Adzigel havzasının bilinçsiz tarım, iklim değişikliği ve yanlış sulama gibi nedenlerle çölleşmesinden sonra, arazi yenilenebilir bir enerji bölgesi olarak değerlendirildi ve bölgede elektrik üretimi ile birlikte istihdam olanakları yaratıldı.
- Enerji santralinin sürdürülebilirlik standartları en yüksek seviyededir
Kalyon Karapınar Hidroelektrik Santrali projesi, İNGİLTERE hükümetinin sürdürülebilir kalkınma alanında küresel ölçekte sağladığı en büyük fon iken, Dünya Bankası'nın enerji santralinde Sürdürülebilir Kalkınma Standartlarına en üst düzeyde ve titizlikle saygı duyulmaktadır.
Santralin finansmanına ayrıca 1 milyar dolarlık bir yatırımı olan İngiliz ihracat kredisi ajansı UKEF de katılıyor.
Galleyon Pv'nin ürettiği yüzde 80'lik yerelleştirme derecesine sahip paneller, toplam alanı 2.600 futbol sahası olan bir santralde yer almaktadır.
Yılda 3 milyar kilovat saat elektrik üretilecek olan santralde elektrik üretimi, Türkiye'de elektrik tüketiminin yüzde 1'ine denk geliyor.
Üretilen elektrik de yıllık 450 milyon dolarlık döviz alımına karşılık gelirken, 2 milyon kişiye yönelik yerli elektrik ihtiyaçları da bu elektrik santrali ile karşılanacaktır.
Buna ek olarak, elektrik santrali 2 milyon ton fosil yakıt ve karbon emisyonundan kaçınacaktır.
Öte yandan Galleyon Energy, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden biri olan International Holding Company'nin bir yan kuruluşu olan International Energy Holding ile 490 milyon dolarlık bir ortaklık anlaşması imzalayarak, 5 yıl içinde yenilenebilir enerji yatırımlarına 10 milyar dolardan fazla değer vermeyi hedefliyor.