34,4261$% 0.26
36,3562€% 0.32
2.833,50%-0,02
4.816,00%-0,20
19.267,00%-0,20
9.420,42%1,29
3034068฿%-1.11514
Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllardır kenevir mücadelesi veriyor. Kenevir her yönüyle dünyanın en faydalı bitkilerinden biri. İlaçtan çelik sanayine, gıdadan tekstile, akaryakıta kadar her şeye dönüşebilen kenevir, Türkiye’de üretilmesi halinde ülkemizi şaha kaldıracak. Kenevirin faydaları neler? Kenevir Üretimi nasıl? Türkiye’nin kenevir mücadelesi…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardır vurguladığı kenevir üretimi konusunda geniş kapsamlı bir yasal düzenleme geliyor. Müjdeyi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Boğazlıyan’da kurulumu devam eden ve kendi adını taşıyan Organize Sanayi Bölgesine yatırım yapacak iş insanları ile gerçekleştirdiği toplantıda verdi. 2016 yılında çıkarılan yönetmelik ile Türkiye’de kontrollü ve sınırlı şekilde kenevir üretiliyor. Hatta bu iller arasında Yozgat da yerini almıştı. Kenevir üretimiyle ülkemiz sanayisi şaha kalkacak. Zira Mucize bitki kenevir gıdadan tekstile, ilaçtan otomotive kadar sanayinin her alanında kullanılıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Boğazlıyan Fuat Oktay OSB içerisinde tesis kuracak sanayicilerle yaptığı toplantıda kenevir için geniş kapsamlı yasal altyapı müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yıllardır vurguladığı bir konu olan kenevir, her ne kadar adı daha çok uyuşturucu ile anılsa da, aslında faydaları saymakla bitmeyen mucize bir bitki. Kenevirin dünya üretim ekonomisindeki yerinin, 10 Yıllık süreçte 150 Milyar doları aşması bekleniyor. Eğer Türkiye bu konuda yasal zemini oluşturabilirse, ülkemizin bereketli topraklarında üretilecek kenevir ile, bu pastadan en büyük payı alabilir.
2016 yılında çıkarılan yönetmelikle aralarında Yozgat’ın da olduğu 19 il için sınırlı ve kontrollü şekilde kenevir üretimine izin verilmişti. Sonradan Sivas da Tarım Bakanlığına müracaat ederek kenevir üretimi için izin alan iller arasına katılmıştı. Kenevir, tekstilden, ilaç, gıda ve yakıta kadar 50 bin çeşit üründe son derece verimli şekilde kullanılabilen mucize bir bitki. 2016 yılında 19 ilde kenevir üretiminin sınırlı şekilde önünü açan Türkiye, yasal altyapının oluşması halinde, geniş toprakları sayesinde dünya ülkelerini geride bırakabilir. Türkiye’de çok sayıda üniversitenin araştırmalarını sürdürüğü kenevir için uzman mucizenin önünü çağrısı yapıyor.
1 Dönümlük alana ekili kenevir, 25 dönümlük ormanın ürettiği kadar oksijen üretiyor.Aynı zamanda Karbon içermeyen bir bitki de olan kenevirin, hasat dönemi boyunca dönüm başına 22 ton karbondioksiti atmosferden söküp attığı ifade ediliyor. Böylelikle, iklim değişikliğinin dünyayı tehdit ettiği günümüzde, bu bela ile mücadelede Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacak.
Kenevir dünyada; İlaç, kağıt, savunma, bio yakıt, otomotiv, petrokimya, Yakıt, Kumaş, Otomotiv, sabun ve kozmetik üretiminde kullanılıyor. Örneğin Bir dönüm alanda ekili kenevirden dört dönümlük alandaki ağaçtan elde edilen kadar kağıt üretilebiliyor. Ağaçtan yapılan kağıt yalnızca üç kez dönüştürülebilirken, kenevirden elde edilen kağıt ise 8 kez yeniden kağıda dönüştürülebiliyor. Yani sadece kağıt üretiminde bile kenevir ağaçtan 30 kat kadar daha verimli. Ayrıca kenevirin ülkemizde üretilmesi halinde, kağıt konusundaki dışa bağımlılığımız da bitme noktasına gelecek. Tarihi 8 bin yıl öncesine dayanan mucize bitki kenevir, yüz yıllar boyunca halat üretiminde kullanılmış ve tarihin en sağlam halatları kenevirden yapılmıştır. Genetiği ile oynanarak otomotiv ve savunma sanayinde kullanılabilir hale getirilen kenevir, çelikten çok daha sağlam bir madde haline geliyor. Uzmanlar bu dayanıklılığın 10 kata varabildiğini vurguluyor. Kenevir bu yönüyle ülkemizin metaldeki dışa bağımlılığını da azaltacak.
Kenevir bitkisinin tohumları dünyada en yüksek protein kaynaklarından biri. Bol miktarda Omega 3-6 ve 9 yağ asitlerini içeren kenevir tam bir virüs ve kötü kolesterol savaşçısı olarak anılıyor. 9 amino asidin tamamınının yanında, E vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve fosfor gibi birçok minerali de içinde barındırıyor.
Kenevir, dönüşümlü ziraat için ideal bir yaz bitkisi. İç anadolunun her yerinde kolaylıkla yetişir. Tarlaların boş kaldığı 4 aylık sürede bile kenevir yetiştirilebilir. Böylelikle çiftçi için ek gelir halini alır. Üretimi için çok az suya ihtiyaç vardır. Kuraklıktan, diğer bitkiler kadar etkilenmez. Kendi kendini böceklerden korur, ek bir ilaçlama gerektirmez. Sel, don gibi doğal afetlere karşı daha dayanıklıdır.
Faydalarını saymakla bitiremediğimiz kenevir, 50 binden fazla yararı varken, sadece bir zararı olan uyuşturucuyla hafızalara kazındı. Birleşmiş Milletler (BM) 1925’te keneviri tehlikeli ve yasadışı maddeler listesine ekledi. Bu yasak Türkiye’ye de 1940’lı yıllarda dayatılarak uygulamaya konuldu. Yasak karşısında çiftçiler kenevir üretimini durdurmak zorunda kaldı. Üretim olmayınca Ar-Ge çalışmaları da yapılamadı. Ülkemiz sanayisine her yıl milyarlarca dolar katkı sağlayacak, Türkiye’mizi dışa bağımlılıktan kurtaracak mucize ürünün ve bununla birlikte gelişecek sanayinin önü tıkandı.
24 Mayıs 2019 tarihinde Bozok Üniversitesine rektör olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Karacadağ, o tarihten itibaren kenevir için kolları sıvadı. 23 Ocak 2020 tarihinde Bozok Üniversitesinin “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak kamuoyuna ilan edilmesini sağladı. Aynı yılın Haziran ayında, Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Bozok Üniversitesi bünyesinde Kenevir Araştırmaları Enstitüsü kuruldu. Enstitü, kenevir denildiğinde akla gelen A’dan Z’ye her konu, kapsam ve branş üzerinde, bitkinin sağlayabileceği katkılara yönelik AR-Ge çalışmaları yapıyor. Ayrıca enstitü, kenevire dair toplumda oluşan önyargıların yıkılması, sapından yaprağına, tohumundan yağına kadar içeriğinde sayısız kıymetli nitelik barındıran kenevir bitkisinin her yönünden faydalanılması için sosyolojik faaliyetler yürütüyor. Bozok Üniversitesi kenevir araştırmaları enstitüsü kenevir ve diğer lif bitkileri konusunda Türkiye’nin ilk çok disiplinli ve geniş kapsamlı enstitüsü olma niteliğini koruyor.
Günümüzde Cumhurbaşkanı Erdoğan kenevirin bu faydalarının Türkiye’nin sanayi üretimine yapacağı güçlü etkiyi sık sık dile getirerek, Uluslararası camiaya mesaj veriyor. 2016 yılında çıkarılan yönetmelik sınırlı üretimin önünü açsa da, kenevirden tam anlamıyla yararlanmak için yeterli değil. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kenevir konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda yasal zeminde sona gelindiğini, kısa sürede geniş kapsamlı bir yasal düzenleme yapılacağını müjdeledi. Müjde şimdiden sanayicileri heyecanlandırdı. Dünyada, Çin, İngiltere, Fransa ve Kanada dahil 32 ülke çiftçilerin endüstriyel kenevir yetiştirmelerine izin veriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası lobilerle verdiği büyük mücadele toplumun her kesimi tarafından desteklenmeli. Üniversiteler Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeli, ziraat odaları çiftçilere eğitim, bankalar kredi vermeli, sanayiciler dönüşüm tesisleri kurmalı, STK’lar toplumu bilinçlendirmeli. Kenevire yasal düzenleme gelmesinin hemen ardından, topyekün bir üretim seferberliği başlamalı. Kullanılabilecek her alanda kenevir yatırımı yapılmalı, her sektörde dışa bağımlılık minimuma indirilmeli.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: İlk Evim Arsa Projesinde Başvuru Süresi uzatıldı!