Konya’da depremin ardından 12 Metrelik yeni bir obruk daha oluştu!

Konya'nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. dedi ki: "Yağışların ardından yağışların nasıl keskin bir şekilde arttığını gözlemledik. Üst tabakanın şiddetinin ve obruk oluşumunun başlıca nedenlerinden biri depremdir." Konya'da depremin ardından 12 Metrelik yeni bir obruk daha oluştu!

Fay hattı obruk oluşturdu

Orbit - Konya'nın Karapınar bölgesi ile çevre ilçe ve illerinde obrukların oluşumu her geçen gün artmaktadır. Sitede oluşan obruk mahalle sakinleri tarafından fark edildi. Prof. Dr. Fethullah Arık, Seyithaji fayının biraz daha batısında, fayın birkaç aşamada yükseltildiği birinci ve ikinci aşamalar arasındaki bölgede meydana gelen bir obruk olduğunu söyledi. "Birinci ve ikinci aşamalar arasındaki düz alanda bir yumru oluştu"

Karapınar'ın Seyithacı Yaylası'nın yaklaşık 500 metre batısında

Prof. Dr. Fethullah Arık: "Karapınar'ın Seyithacı Yaylası'nın yaklaşık 500 metre batısındayız. Seyithacı fayı'nın biraz daha batısında, özellikle birkaç aşamada ve fayın yükseldiği birinci ve ikinci aşamalar arasındaki sığ alanda bir yumru vardır. Şu anda yaptığımız ölçümler 37 metre çapında ve 12 metre derinliğinde yuvarlak bir geometri gösteriyor. Jeolojik olarak, oluşumun üzerindeki su çoğunlukla karbonatlı kayadan oluşur. Bu oluşumda kilin zengin olduğu bölgelerde tarımsal üretim de yapılabilmektedir. Obruk'un oluşum zamanı ile ilgili vatandaşlardan aldığımız bilgilerde dün gece veya dün sabah meydana geldiği bilgisini aldık. Son günlerde yaşadığımız deprem olaylarıyla doğru bağlantıyı kurmak zordur. Ancak bu yıl bu bölgedeki vatandaşlar tarafından bildirilen ilk obruk olarak tescil edildi. Seyithacı Yaylası'nın güneyindeki bu bölgede bugüne kadar 100'den fazla obruğun oluştuğu Brotbacki Yaylası bulunmaktadır. Son yıllarda da ölçümler yaptık. Tıkanıklık alanındayız. Burada bir obruk olması nadir değildir. Bulunduğumuz yerde yüksek riskli bir bölgedeyiz."

"Obruk oluşumunu etkileyen en önemli sebeplerden biri depremdir."

Prof. Dr. Fethullah Arık da deprem sırasındaki depremleri şöyle anlatıyor: "Obruklar başlangıçta birçok farklı faktör tarafından yaratılıyor. İlk olarak, suya çarptıklarında çözülebilen kayalar olmalıdır. Yardımcı-karbonatlı kaya, bazen cips gibi minerallerin bulunduğu alanlarda da anti-tuz mevcuttur. Burada daha yoğun mesafeler oluşur. Kayalar, obruk oluşumuna uygun karbonatlı kayalardan oluşur. Yeraltı suyumuz, özellikle kış aylarında çok az kullanılıyorsa, genç volkanizma tarafından kısmen asitleştirilebilir. Yerel su hareketleri, kural olarak, kırıklar boyunca kuzeye geçtiğinden, etkileşim daha yoğundur ve küçük boşluklar genişler. Üst üst tabaka inceldiği için risk artar. Bu bölgede özellikle yağışlı mevsimden sonra obrukların keskin bir şekilde arttığını gözlemledik. Üst örtücü tabakanın şiddetlenmesi bir nedendir ve obruk oluşumunu etkileyen başlıca nedenlerden biri depremdir."