Küçükbaş hayvan yetiştiricileri sorunlarına çözüm bekliyor: En büyük sorun maliyet artışı

Son dönemde artan maliyetler hayvancılık sektörünü de etkiledi. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri işin içinden çıkamayınca TBMM'nin yolunu tuttu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde hayvancılıkla uğraşan kesimlerini sorunlarını dinledi. Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hacı Hüseyin Doygun, maliyetlerin giderek arttığı için damızlık hayvanların bile kesime gönderildiğini, çok sayıda yetiştiricinin bu işi bırakma noktasına geldiğini belirtti.

Hayvancılıkla uğrayan kesimlerin yaşadığı sorunları ve taleplerini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, olumsuz tablonun ileride ülkemize hem süt hem et ve her iki ürünün türevlerinden elde edilen ürünler noktasında ciddi sorunların yaşanmasına neden olabileceği uyarısında bulunarak, siyasi iktidarın bu soruna mutlak surette çözüm araması gerektiğini anlattı.

GÜRER, HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI YERİNDE TESPİT EDİYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerini besicilerden dinledi.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ MALİLYET ARTIŞINDAN ŞİKAYETÇİ… 

Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hacı Hüseyin Doygun, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e anlattı. Doygun, maliyet artışlarının küçükbaş hayvan yetiştiricilerini de mağdur ettiğini belirterek, “ Geçen sene 95 liraya aldığımız yem, bugün 280-330 lira arasındaki fiyatlarla satılıyor. Geçen yıl 800 lira olan samanın tonu 2 bin,küspe 800 lirayı geçti.  Girdi maliyetleri çok yükseldi” dedi.

HAYVAN BAŞINA VERİLEN YILLIK 35 LİRA DESTEK, 

HAYVANIN GÜNLÜK YEM GİDERİNİ BİLE KARŞILAMIYOR 

Aynı zamanda çiftçilik yaptığını, yoncayı kendi üretmesine rağmen diğer yem türlerindeki maliyet artışlarından büyük oranda olumsuz etkilendiğini anlatan Hacı Hüseyin Doygun, “Hayvan başına yıllık 35 lira destek alıyoruz. Yılda aldığımız 35 liralık destek bir hayvanın bir günlük yem parası bile etmiyor” tespitinde bulundu.

ŞEKERPANCARINI 420 LİRAYA SATIP, KÜSPESİNİ800 LİRAYA GERİ ALDILAR 

Şeker fabrikasına geçen yıl tonu 420 liradan şeker pancarı verdiklerini söyleyen Hacı Hüseyin Doygun, aynı fabrikadan hayvan yemi olarak geri satın aldıkları şeker pancarı küspesine ise 800 lira ödediklerini belirterek, şeker pancarı üreticilerinin yaşadığı trajikomik duruma dikkat çekti.

BANKA BORCUMU ÖDER Mİ ÖDEMEZ Mİ BİLMİYORUM

Bu maliyet artışlarıyla hayvancılık yapmanın mümkün görünmediğine işaret eden küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hacı Hüseyin Doygun, bankalara 400 bin TL borcunun olduğunu, hayvanları sattığında elde ettiği parayla banka borçlarını ödeyip ödemeyeceği konusunda kuşku duyduğunu kaydetti.

HAYVANLAR KESİME GİDİYOR 

Küçükbaşlarda damızlık hayvanların, büyük başlarda ise gebe süt ineklerinin bile artık bakımlarının yapılamadığı için kesime gönderildiğine dikkat çeken Doygun, “Ben aynı zamanda çiftçilik yaptığım için yoncayı kendim üretiyorum, buna rağmen yem konusunda büyük sıkıntı yaşıyorum. Geçen yıl 3 bin 600 lira olan gübre bugün 13 bin lirayı geçti. Maliyet artışlarından şikayetçiyiz. Bu sistemle hayvancılık yapmamız çok zor” ifadelerini kullandı.

ECEVİT ZAMANI DAHA İYİYDİ 

Merhum Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde buğdayı 680 liraya satıp mazotu 1300 liraya aldıklarını hatırlatan Doygun, “Bugün buğday kaç lira, mazot kaç lira? Dolar bir yılda 7 liradan 15 liraya çıktı. 1999 yılında tarla destek parası 19 bin lira idi. 20 yıldır aynı kaldı,  çeyrek altın o zaman 35 lira idi, şimdi 1600 lira oldu. Asgari ücret eridi gitti, salatalık ve domates 20 liradan satılıyor” diyerek, ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılara da dikkat çekti.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ BÜYÜK BİR ÇIKMAZIN İÇİNE GİRMİŞ DURUMDA 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerini gerçekten çok büyük bir çıkmazın içine girdiklerini aktardı.

OLUMSUZ TABLO SORUN YARATIR

Damızlık hayvanların ve süt ineklerinin bile bakımları yapılamadığı için artık kesime gönderildiğine işaret eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, sektördeki bu olumsuz tablonun ileride ülkemizde hem süt, hem et ve et ve süt ürünleri açısından ciddi bir problem yaşanmasına neden olabilecek boyutlara erdiğini kaydetti.  Süt fiyatında yeni düzenlemeye gidildiğini belirten CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer  1 lira süt desteği kısa sürede 20 krş çekildi.Süt fiyatında artış 15 mayısta geçerli ancak Anadolu da küçük aile tipi işletmeler süt toplayıcılarına ürün veriyor.5 lira 70 krş daha uygulanmadan 7 lira 50 krş fiyat yükseldi ancak 5 lira 70 krş iken 1 lira destek vardı o geriye çekildi. Kırsal daha düşük fiyatla süt sattığı için sorunlarda artıyor “ diye konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN GİRİŞİM YAPILMALI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetkililerin hayvancılık sektörünün sorunlarını yerinde tespit edip çözüm yollarının bulunmasına yönelik çalışma içine girmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.