35,3333$% -0.03
36,5125€% -0.02
3.031,96%0,20
4.962,00%-0,12
19.791,00%-0,11
10.000,72%1,11
3272968฿%-1.81062
Türkiye’de yaz aylarında adli tatil uygulaması yapılıyor. Her yıl 20 Temmuz’da adli tatil başlıyor ve acil olmayanlar hariç yargılamalara Eylül ayına kadar ara veriliyor. Mali Müşavirler’de mevzuatta yer alan Mali tatilin uygulamaya konuşmasını istiyor. Yani Mali Müşavirler adli tatil gibi Mali Tatil bekliyor!
Mali tatil 2007 yılında mevzuata eklendi ancak, bu uygulamadan yararlanan hiçbir mali müşavir olmadı. Mali Müşavir Selçuk Gülten’e göre, bunun temel nedeni “adli tatil” uygulamasından esinlenilerek isminin belirlenmiş olmasına rağmen adli tatilde en ağır seviyeye alınan yargı işlemlerinin aksine, vergi işlemlerinde sadece kısa bir erteleme olması.
Oysa 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun “her yıl temmuz ayının birinden (Haziran ayının son gününün tatil olması halinde temmuz ayının ilk iş gününü izleyen günden) itibaren ayın yirmisine (yirmisi dahil) kadar mali tatil uygulanır” ifadesi yer almakta. Yani kanun yirmi günlük bir mali tatil öngörüyor. Yani olması gereken temmuz ayındaki tüm beyannamelerin ağustos ayında verilmesidir. Mali tatilin şimdiki uygulamasında mali müşavirlerin tatil yapması mümkün olmamaktadır.
Bütün vergi beyannamelerinin ve bildirimleri mali tatil ayı içerisinde gerçekleştirilmektedir. Yani adli tatilde duran süreçlerin yerine mali tatilde süreler sadece uzamaktadır. Mali müşavirler, mali tatil ayında verilmesi gereken tüm bildirim, beyanname ve diğer yükümlülüklerin izleyen aydaki beyanlarla birleştirilerek yapılmasını istemektedirler.
Mali müşavirler, devletin vergi toplamasına yardımcı olmakta, vergi mükelleflerinin, şirketlerin, esnafın yasal iş ve işlemlerini düzenlemekte, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamaktadırlar. Mali müşavirlerin mali tatil uygulamasından yararlanabilmeleri, devletin vergi toplaması sırasında yapılacak hataların azalmasına yol açacaktır. Böylelikle şirketler, esnaf, vergi ile ilgili işlemlerini de daha sağlıklı yerine getirebileceklerdir.
Mali tatil uygulamasında yapılacak küçük bir değişiklikle temmuz ayının gerçek bir mali tatile dönüştürülmesi mümkündür. Böylece mali yıla ilişkin işlemleri gerçekleştiren mali müşavirlerin hiç değilse bir ay dinlenebilmeleri mümkün olacaktır.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben: Son düzenlemenin sermaye kontrolü ile ilgisi yok!