34,4359$% 0.29
36,2550€% 0.04
2.835,87%0,06
4.834,00%0,18
19.337,00%0,18
9.389,62%-0,33
3125169฿%3.31873
Ekim 2021’de Facebook’un, fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliğin ortak bir çevrimiçi alanda birleşmesi olan “metaverse” adlı iddialı yeni bir girişimin parçası olarak adını resmi olarak Meta olarak değiştireceği açıklandı. Metaverse Evrenine entegre olmak!
Bu duyurudan kısa bir süre sonra , Metaverse ve Sunacağı Yasal Zorluklara Kısa Bir Bakış adlı bir blog yazısı yazdık . O zamandan beri, metaverse eğilimleri, merkezi olmayan ağlarda insan etkileşimleri, işlemler ve veri alışverişi için yeni sürükleyici sanal gerçekliğin ve ortak çalışma alanlarının ortaya çıkmasıyla olağanüstü bir büyüme yaşadı.
Büyümenin kilit alanlarından biri sanal deneyimlerin paraya çevrilmesidir. Örneğin, daha fazla platform, oyuncuların ve kullanıcıların, resimler, sanat eserleri, videolar, oyunlar veya diğer öğelerle ilişkili benzersiz blok zinciri tabanlı dijital varlıklar olan, karşılıksız tokenler (NFT’ler) biçiminde dijital varlıkları alıp satmasına izin veriyor. yaratıcı içerik.
Hukuki bir bakış açısından, NFT dünyası bir lisanslama dünyasıdır. NFT teknolojisine erişim nispeten kolay olsa da, mevcut çeşitli üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları göz önüne alındığında, yasal olarak içerik sağlama ve satma yeteneği karmaşık bir konudur. Bir şeyi NFT’ye dönüştürmek ve ticarileştirmek sezgisel bir yasal süreç değildir. Örneğin, NFT’leri oluşturmak için kullanılan içerik genellikle telif hakları kapsamındadır veya NFT çağından önce çok iyi hazırlanmış olabilecek anlaşmalara tabidir. Bir alıcının/toplayıcının, çeşitli tarafların belirli bir NFT stilini satma veya satın alma haklarına sahip olup olmadığını belirlemek için önceki anlaşmaların yasal incelemesini yapması akıllıca olacaktır. Aksi takdirde, kârlarını çeşitli hak sahiplerine cebinden ödemekle sonuçlanabilir.
Büyümenin bir diğer önemli alanı, blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulan Decentraland gibi merkezi olmayan sanal dünyalardır . Hem merkezi hem de merkezi olmayan dünyalar, insanların sanal olarak etkileşime girebilecekleri bir sosyal ortam sunar.
Roblox gibi merkezi bir dünyada, sanal dünyada hangi malların satıldığı, insanların bunu nasıl deneyimlediği ve etkileşim kurallarının neler olduğu konusunda tek bir şirket söz sahibidir. Kişisel etkileşimler, merkezi olmayan dünyalarda benzerdir, ancak işlemler her dünyanın kripto para birimine dayanır ve öğeler veya araziler NFT’ler olarak işlem görür. Örneğin, Decentraland’da kullanıcılar, kripto para birimi aracılığıyla NFT’lere dayalı platformda sanal arsalar satın alabilirler.
NFT’ler platformlar arasında hareket edebildiğinden, merkezi olmayan dünyaların faydalarından biri, NFT varlıklarının bir dünyadan diğerine hareketi olacaktır. Birlikte çalışabilirlik nihayetinde meta veri deposunun önemli bir bileşeni olacaktır ve merkezi olmayan platformlar bu sorunu çözmenin yolu olabilir.
Meta veri deposunun büyümesiyle ön plana çıkacak bir konu marka yaptırımı olacaktır. Marka sahiplerinin, markalarına yönelik herhangi bir zararı azaltmak için marka yaptırımlarında proaktif olmaları akıllıca olacaktır. İhlalin ele alınması için bir plan bulunmalıdır. Marka sahipleri, ihlal için çevrimiçi ağları izlemeli veya bu tür izlemelere katılabilecek ve uygulama stratejileri sunabilecek hizmet sağlayıcıları işe almalıdır. Meta veri deposu büyüdükçe, onu etkileyen yasal sorunlar da artacaktır. Bu konularda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Bakanlığın açıklamasının ardından 3. adım SPK’dan: Yabancı yatırımcı teşvik edilecek!